Sesuatu yang peribadi (lah sangat). 


Bersenam dan Nasi lemak

bersenam menuihatkan

Secara peribadinya,aku seorang yang suka bersenam. Bersenam tidak kira apa bentuk atau cara, yang berbaring, yang berpusing, yang duduk, yang senget-senget, yang basah ketiak, atau yang sambil-sambil tengok televisyen semua aku suka. Bersenam boleh dikatakan salah satu sumber kegembiraan buat aku. Tatkala kecewa dan kehampaan,atau tertekan menunggu orang, bersenam boleh mengecas elemen positif dalam badan aku.

Selain bersenam,dalam masa yang sama aku gemar pula makan nasi lemak setiap hari di waktu pagi. Sarapan nasi lemak akan bertukar-tukar pada setiap pagi aku,bertukar-tukar itu bermkasud aku membeli makan nasi lemak dari penjual yang berlainan. Hari ni aku makan nasi lemak dari makcik LRT, esok makcik cafe, lusa mungkin makcik tepi jalan, begitulah seterusnya.

Nasi Lemak
Nasi Lemak


Bila aku suka bersenam,tentunya aku mengharapkan (secara tak langsung) untuk mempunyai badan yang fit dan bermaya, tapi bila nasi lemak jatuh hukum wajib maka perkara ini jadi tidak berapa sehaluan, untuk memilih antara satu aku tak kuat. Jadi aku mempoligamikan nasi lemak dan bersenam supaya mereka berdamai demi kemaslahatan fikiran aku. Setakat ini berjalan lancar.

Menepati masa

Menepati masa

Seperti yang dikatakan di perenggan pertama, tentang tertekan menunggu, aku bolehlah dikatakan seorang yang begitu serius dan komited dalam hal menepati masa yang dijanjikan, kurang kompromi, menyebabkan aku mudah berasa tersinggung dan mood pasti terkoyak sekiranya ada yang melanggar atur masa sewenangnya. Namun, sebagai minoriti dalam hal ini, seringkali aku dilihat seperti pesalah (poyo) kerana menepati masa sedangkan yang lain hanya ambil enteng. 


Berlawanan dengan sifat di atas, walaubagaimanapun aku baru perasan yang aku ada sedikit pengecualiaan dalam hal ni, sebab pelik juga bila aku tersenyum lebar kegirangan setiap kali brader Domino Pizza sampai lambat.

"Eh, kan lambat, ada voucher tak..hehe", tersipu-sipu saya dibuatnya.




Yelah yelah aku mengaku lah azam tahun 2015 aku untuk pandai berenang macam tak sempat dah untuk direalisasikan, tinggal 5 hari je lagi sebelum aku renew lagi setahun. Tapi okeylah dah boleh terapung sikit macam kuda laut.
2016 kena banyak makan ikan lah agaknya baru semangat ikan tu merasuk ke seluruh badan.


Kalau kau biasa datang sini, mesti akan perasan yang bulan Desember adalah bulan yang tidak produktif aku sebagai blogger atau penulis nota. Bukan sahaja jumlah entri diupdate pada bulan ini adalah paling kurang bagi tahun 2015, malahan paling kurang membaca blog-blog lain dan memberi komen. Aku tak rajin nak bentangkan angka-angka bagi menyokong dakwaan aku tu, bukan ada yang peduli lagipun, cuma nak beritahu kat sini yang penurunan mendadak itu adalah berpunca dari kesibukan bekerja makan gaji. Okey, itu sangat klise. Delete.

Sebenarnya,aku ada menulis tentang beberapa perkara lain, tapi tak semua lepas untuk publish kat sini. Kebiaasaanya selepas aku tulis, hasilnya akan dihantar kepada editor untuk nilai boleh ke tak boleh nak publish, kemudian tunjukkan pula pada juru konsep sama ada kandungan tu menepati piawaian yang ditentukan atau dah tersasar, kalau dah dapat persetujuan barulah aku hantar kat penjaga nota untuk proses akhir tentukan perlu diarkibkan atau buang saja dalam kotak kenangan hiba aku. Birokrasi begini memang ambil masa lama, walaupun jurutulis, editor, juru konsep dan penjaga nota adalah orang yang sama, yakni aku sendiri. Hmm..terlalu rumit. Delete.


Meski aku kurang menulis sejak akhir-akhir ini, sebenarnya aku banyak mengambil gambar untuk mengabadikan peristiwa. Sebetulnya mengambil gambar bukanlah forte aku, (macam yang Ramli MS cakap nyanyi rap bukan Forte Siti Nordiana), tapi tak kisahlah asalkan nak rakam gambar tu kerja cepat, hanya perlu klik-klik je. Tapi (sepatutnya tak boleh 'tapi' dua kali berturut-turut bila menulis, tapi aku peduli apa) aku pun sedar yang gambar tak dapat menggambarkan perasaan dan fikiran aku sebagaimana tulisan dan nota-nota mampu lakukan. Apa yang aku boleh buat mungkin meransang hormon menulis dengan gambar-gambar yang sepatutnya. 

Oh rupanya Draft adalah Draf dalam bahasa melayu (tahu selepas aku google).

Kedai Makan Yang Baik


Kedai makan yang baik adalah kedai makan yang bila kita mintak cili potong, dia akan pergi ke dapur dan kembali dengan membawa cili potong, lagi terbaik yang ada pelbagai jenis cili dan perasa kicap.

Bukan yang bila kita mintak cili potong, dia akan pergi naik bas balik ke kampung halaman, pergi ke kebun cili yang mungkin diusahakan oleh saudara mara, kemudian pakai kasut but pergi mencari cili, petik cili kemudian dalam perjalanan pulang terjumpa dengan kawan lama bersembang pulak kenangan ketika membesar bersama dan sempat berdiskusi tentang Adira yang kahwin tak bagitahu, selepas itu naik bas kembali ke kedai makan tadi, bila dah sampai di kedai makan lihat di telefon pintar ada notifikasi whatsapp pula, baca dulu sementara ada masa.

Pastu bila aku tanya dengan baik, mana cili potong, dijawab "Sorry saya terlupa".

Hmm..tak berapa baik.

“If you’re stuck in the forest, it’s dark and you’re afraid, and someone tells you not to be, then it doesn’t work. It’s your own mind. Only you can affect that" -Jurgen Klopp

Soalan-Soalan Yang Tak Semua Orang Suka

Soalan-Soalan Yang Tak Semua Orang Suka

Selalu sudah diluahkan oleh masyarakat tentang rasa menyampah apabila dijolok dengan soalan fenomena tentang bila nak kahwin, bila nak ada anak, bila nak tambah anak. Soalan sebegini akan berbunyi di setiap peringkat atau fasa hidup dari keluar dari rahim hingga masuk ke liang lahad, seperti ini sajalah tanda aras dan tujuan hidup seorang manusia.

Sebab dan punca orang bertanya soalan sensitif

Ada beberapa sebab dan punca mengapa kerapkali ada di kalangan kita membuat orang lain tak selesa dengan soalan-soalan begini, antaranya seperti (1) ketidakbolehan merasa empati terhadap perasaan orang lain, (2) insecure serta mahu membuat orang lain merasa serba salah dan juga sebab mahu lekas-lekas (3) merapatkan perhubungan dengan bertanyakan soalan privasi yang mana sebenarya gagal sepenuhnya,

Walau apa pun situasinya, selain kahwin dan beranak, ada beberapa lagi soalan lain yang yang boleh membuat kepala anda berpusing, bukan sebab kesukaran untuk mencari jawapan tetapi musykil bagaimana soalan sebegini boleh ditanya. Aku jauh sekali nak marah, cuba kadang akal ni terseliuh jugak.


Soalan-Soalan Yang Tak Semua Orang Suka

Lain-lain Soalan Yang Tak Semua Orang Suka

1.Ketika membeli nasi lemak. Penjual nasi lemak tanya..nak letak kacang? Soalan ni memang tak patut, sebab pada pengetahuan aku nasi lemak dengan kacang tu memang satu set dan tak patut dipisahkan. Iyelah takkan kau pergi beli televisyen orang nak tanya..abang nak remote control sekali tak? kalau nak dengar Chef Wan meroyan kau tanyalah dia soalan nak letak kacang. Melainkan selama ni kau jual nasi lemak tak bubuh kacang tapi bubuh kismis, bolehlah tanya soalan ni.


2. Bila melihat orang berkerusi roda, akan ditanya..tak boleh jalan ke? Orang yang nak kerusi roda ni sama ada memang tak boleh jalan atau tak boleh jalan jauh atau lama.  Melainkan orang yang naik kerusi roda tu usop wilcha, elakkan tanya soalan ni. 


3.Pergi toilet buat apa? Yang ni pun aku keliru, tak pasti kenapa ada orang yang berminat nak tahu secara terperinci apa kita buat kat dalam toilet. Melainkan pergi toilet sampai sejam, itu memang ingin tahu jugak dibuatnya. Sebab dengan kecanggihan jalur lebar sekarang ramai yang amik kesempatan melayari internet sambil mengeram, orang kat luar dah nak terkucil dia sedap pesan shawl kat instagram. 

4. Bila pesan air hot chocolate, mesti akan ditanya..nak yang sejuk ke yang panas? Kat menu pun ada tulis harga hot chocolate sejuk dengan hot chocolate panas.  Yang berpusing dibuatnya adalah Hot tu bukan ke panas.

5. Selain itu, perempuan jugak akan bingung dan bengang kalau lelaki tanya kau ni PMS ke hari ni, terutamanya di kalangan rakan-rakan atau secara terbuka lagilah nak mati. Serba salah dibuatnya. Tak lupa juga, bila tiba-tiba orang tanya..weh gaji kau berapa? Ah..suka sangat mencabuli hak privasi orang lain.


Itu sahaja.

Anda bagaimana? ada soalan lain yang anda tak suka?atau soalan yang mengelirukan anda? Taknak jawab takpe.


Puisi Yang Setiap Lelaki Harus Tahu

IF

If you can keep your head while all about you
Are losing theirs and blaming it on you,
If you can trust yourself while all men doubt you
But make allowance for their doubting too,
If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, don’t deal in lies,
Or being hated, don’t give way to hating,
Yet never look too good, nor talk to wise:
If you can dream – and not make dreams your master,
If you can think – and not make thoughts your aim,
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;
If you can bear to hear the Truth you’ve spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build ‘em up with worn-out tools:
If you can make a heap of all your winnings
And risk it on a turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breathe a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: “Hold on!”
If you can talk with crowds and keep your virtue,
Or walk with kings – nor lose the common touch,
If neither foes nor loving friends can hurt you;
If all men count with you, but none too much,
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that’s in it,
And – which is more – you’ll be a Man, my son!
– Rudyard Kipling




p/s: Puisi ni padat dengan teladan dan kebijaksanaan, setiap baris makin dibaca semakin tajam pulak perginya , seusai membacanya semangat seakan berkocak,  seakan mencantum sisa kudrat dalam diri dan dapat dijadikan salah satu sumber pencetus motivasi.

Aku ingat lagi masa aku sekolah rendah dulu nak beli beg dompet ni, bila tengok rakan sebaya semua dah pakai mana boleh tahan, Fila la...Puma la..Bilabong bagai..lalu aku pun kumpul duit belanja sekolah dengan entah duit mana-mana aku kumpul. 

Bila agak-agak dah cukup, aku dengan abang aku naik basikal, pergi pasar malam berunding dengan pakcik pasar mana tahu dapat kurang harga. Time tu nak beli pun pikir banyak kali sebab susah payah nak bagi cukup duit, sepanjang perjalanan pegang je duit takut kalau seposen cicir pun kang tak dapatlah beli ye tak.

Cuma yang menyayat hati, lepas dah beli beg dompet, duit pun dah habis lah ceritanya. Pastu usunglah ke sana-sini bawak beg dompet alien workshop ni haa yang takde duit. Tak lama lepas tu  baru aku sedar yang aku tak perlukan dompet. Dari kecik lagi dah jadi mangsa konsumerisme. Memetik kata Tyler Durden "We’re consumers. We are by-products of a lifestyle obsession"

Ketakutan Pada Pengucapan Awam


Semasa menjalani latihan di tempat kerja aku, pelatih bertanyakan kepada kami 'What is your FEAR?'.

Dalam bilik tu ada 6 orang termasuk aku. Miss Z seorang rakan aku yang bergigi besi menceritakan tentang ketakutannya pada doktor gigi. Ada kawan aku lagi sorang takut pada anjing. Bila sampai giliran aku, aku pun dengan berani menjawab "Fear of public speaking". Dalam kata lain 'stage fright' atau takut bercakap di hadapan khalayak ramai.

Gejala takut bercakap di khalayak ramai ni kisahnya bermula sejak di bangku sekolah lagi. Pada masa itu, aku seorang pelajar yang kacak (kalau tak salah ingatan aku). Kebetulan pula, aku sering menghantar karangan yang dinilai baik oleh cikgu bahasa Malaysia aku, Puan Nooridayu. Makanya, bila tiba minggu Bahasa Malaysia, Nooridayu tanpa tanpa berfikir dua kali terus memilih aku untuk mewakili kelas dalam pertandingan perbahasan Bahasa Malaysia. 

Aku yang sememangnya tak berkeyakinan buat tak layan je lah dengan idea cikgu, cikgu bergurau ke nak suruh saya cakap depan orang ramai, saya nak cakap dengan cikgu pun saya malu tau tak.

Lalu aku sedayanya geleng kepala dan berkata tidak dan no way kepada cikgu. Tapi cikgu tetap dengan keputusannya, dia nak aku jugak wakil kelas, dia datang ke meja aku nak berunding secara aman perlahan-lahan, pun aku tetap keras hati. Walaupun masing-masing tak mahu mengalah, tapi aku rasa macam mahu menangis je ni, gaya dia macam serius je aku tengok, nampak macam pegang pen nak tulis nama aku kat kertas dia.

Pada masa tu lah yang aku mulai sedar, bahawa aku ada isu dengan public speaking. Bagi anjing menyalak depan aku dua tiga ekor pun aku tak takut, asalkan jangan suruh aku cakap depan orang ramai. Haa..gitu. Walaupun aku tahu cikgu kecewa dengan aku, tapi aku harap cikgu faham lah dengan keputusan dan ketakutan aku tu, amin.

Bila tiba pada hari pertandingan, aku mula panik. Entah apalah status aku, aku peserta ke bukan ni, nak lari pun tak boleh pasal pertandingan diadakan masa perhimpunan mingguan dalam dewan. Ada 10 orang peserta semuanya, aku tak tahu 10 tu termasuk aku ke tidak, aku harap-harap taklah kan. Satu persatu peserta dipanggil ke hadapan memberi perbahasan dengan tajuk yang diberikan.

Kawan aku kat belakang dah cuit-cuit tanya aku dah siap ke esei perbahasan. Aku tak tahu nak jawab mende sebab seingat aku memang tak pernah setuju nak sertai pertandingan ni. Muka aku dah pucat, rama-rama dah bertenggek atas perut. Tapi makin lama aku makin lega sebab dah sampai peserta ke 8 dan 9 takde pun nama aku. Sampailah giliran peserta ke-10, kalau bukan nama aku, memang senyum sampai telinga lah jawabnya.

Tiba-tiba saat berpuaka muncul.

"Dijemput peserta terakhir saudara (nama aku) untuk menyampaikan perbahasan dengan tajuk (tak ingat tajuk apa)"

Ah sudah! Aku buat tak dengar dan tak mengerti. Kawan-kawan aku kat belakang dah soksek-soksek. Aku pandang depan ke arah stage macam tak kenal dengan nama yang dipanggil buat kali kedua. Muka aku memang seposen lah, pandang kiri-kanan macam cari mana budak nak berbahas ni, lambat sangat keluar, nak berbahas ke taknak ni haramjadah betul.

Walaupun dalam dewan suasananya hening menanti kemunculan peserta terakhir, dalam diri aku ni sebenarnya berlaku gempa bumi 8 skala rithcer. Aku cuba jugak kelihatan setenang yang mungkin dah cuba berlakon menjadi pasu bunga.

Bersambung....






Bagaimana Anyss Naik Ke Langit?

Kereta aku mengalami kemurungan sehingga tak mahu pergi kerja. Mula-mula suhu naik macam orang kena denggi, kemudian tersengguk-sengguk macam kena parkinson. Aku bawaklah jumpa pakar, bila denggi dah kebah, parkinson pulak makin menjadi-jadi. Terus mental aku jem, termenung kat rumah. Sejak dari hari tersebut, spirit nak menulis dah lumpuh separuh badan. 

Aku buka sebuah novel pendek karya penulis kontoversi Faisal Tehrani,judulnya Bagaimana Anyss Naik Ke Langit,kononnya ibarat memberi tongkat kepada semangat menulis yang lumpuh tu lah supaya dapat merangkak semula.  

Faisal Tehrani


Mengulas sedikit mengenai Bagaimana Anyss Naik Ke Langit. Dikatakan beberapa karya Faisal sebelum ini telah diharamkan. Untuk buku Bagaimana Anyss Naik Ke Langit ni Aku menjangkakan mungkin aku akan dihanyutkan dengan isu Syiah, Wahabi atau perkara kerohanian, tapi sangkaan aku terpatah seratus, buku Bagaimana Anyss Naik Ke Langit sebenarnya sebuah buku terus terang yang membawa isu kemanusiaan dan alam sekitar. Secara tak langsung mengenai pembalakan dan Tuan Yang Terutama Abdul Taib Mahmud.

Faisal membawa fungsi 'memberitahu' atau 'mendedahkan' kepada karya sastera  dan tentunya Faisal tidak mengikut arus perdana sebaliknya membawa isu yang berat serta sensitif. Barangkali Faisal mahu bersuara bagi yang sudah hilang suara. Sebagaimana kita merasa seperti ahli syurga memperjuangkan kemanusiaan di bumi Palestin, kita sebenarnya membiarkan kemanusiaan dirogol di bumi sendiri. 

Walaupun nilai hiburannya agak kurang dengan diselitkan agak banyak keratan akhbar di dalam buku ini, namun 'keberanian' dan 'kejantanan' Faisal dalam menulis harus kita salute tanpa sembunyi.

Apapun , kereta aku nampaknya telah pulih seperti sediakala meskipun tak bertenaga seperti kereta baru dari kilang. Cuma, apabila sesuatu berlaku kepada harta kebendaan yang aku miliki,perasaan murung dan sedih itu menyegarkan ingatan aku kepada kata-kata Tyler Durden: The things you own end up owning you......


4 Pilihan Kos Perkahwinan

Tips Mengatasi Tekanan Hidup

Ramai orang lupa yang tekanan juga banyak membunuh. Ada yang tertekan untuk menjadi kurus. Ada yang tertekan untuk menjadi sado. Ada yang tertekan mahu jadi putih sampai nampak urat hijau pun nak putih lagi. Ada yang tertekan tak cukup susu badan. Ada yang tertekan dengan pekerjaannya. Ada yang tertekan untuk memenuhi harapan mertua. Ada yang tertekan mahukan jodoh atau baby. Malah ada yang tertekan melihat orang lain tertekan. Ada juga yang tertekan bila orang lain tertekan melihat dia tertekan.

Boleh katakan tertekan ni salah satu penyakit senyap, mana taknya, korang pun bukan tahu aku mengalami tekanan. Yang korang tahu aku seorang yang kacak, itu saja. Padahal aku sendiri baru je semalam tertekan nombor telefon kawan aku, aku langsung tak sedar sebab henfon dalam kocek seluar sampailah kawan aku call aku balik, dia "haa..haa.."
Aku pun " Haa..haa". Dia balas lagi.."Haaa...haaa.." Aku tanya pulak " Haa kenapa haa" 

"Eh..kau call aku tadi" kata kawan.

"Sorry wehh, aku rasa aku tertekan" jawab aku.

Tekanan ni macam dadah jugak ye tak, kalau dos dia tepat makanya dia dapat mengubati, tapi kalau dos berlebihan daripada keperluan makanya dia boleh membawa kepada perkara-perkara tidak elok.

Dulu ada orang pesan kat aku, jangan merasa sedih dan tertekan kerana tuhan sentiasa bersama orang-orang yang berada di jalannya. 

Di sini aku kongsikan tips aku untuk mengatasi tekanan hidup negatif sebelum kembali bertenaga untuk bertarung dengan dunia. 

Tips Mengatasi Tekanan Hidup

1. Bersenam. 

Tips Mengatasi Tekanan Hidup

Aku memang suka bersenam atau bersukan, kalau korang selidik dengan lebih mendalam secara saintifik pun memang aktiviti fizikal yang disebut sebagai bersenam dapat mengurangkan tekanan mental mahupun fizikal. 

Kat rumah aku ada dumble atau pemberat, kalau aku tertekan menunggu orang datang lambat atau bersiap, aku akan angkat dumble bagi mengurangkan tekanan. 

2. Tidur

Tips Mengatasi Tekanan Hidup

Ini paling mudah kalau diikutkan, tapi kalau kau berada dalam keadaan yang tertekan yang sungguh-sungguh, tidur ni jadi perkara yang sukar. Bagi yang pernah berada di universiti mesti pernah merasa perasaan ni bila esok ada exam, tu yang berjaga sampai pagi. Tapi, sebenarnya, tidur yang cukup amat penting dalam pada nak seimbangkan tekanan diri. 

Bagi yang dah berkahwin, tidur bersama dan aktiviti tambahan sebelum tidur dapat mengurangkan stress dan menambah kebahagiaan. 

3. Berbual/Menulis


Berbual dan menulis ni aku klasifikasikan sebagai berkongsi apa yang menekan kita. Dengan cara ini, tekanan tu tak dibiarkan terus menular ke dalam sebaliknya kita lepaskan sedikit ke luar, barulah dapat lihat dari cahaya dan perspektif yang berbeza bila berada di luar. 

Di sini amat penting mempunyai circle of friends yang merupakan pendengar yang baik bukan pengkritik sepanjang zaman.

4. Membaca


Membaca juga salah satu cara untuk melepaskan tekanan. Ada yang suka baca cerita romantik supaya boleh senyum-senyum atas katil sambil gulung-gulung rambut, ada yang suka baca bahan komedi sebab bila tergelak mesti dapat ubati hati yang stress ye tak. Belum pernah lagi aku stress pastu baca buku matematik. 

Tapi kan, ada orang pesan, kalau stress bacalah Al-Quran.

5. Karaoke

Tips Mengatasi Tekanan Hidup

Cara yang ke -5 ni kena labur duit sikitlah. Aku cadangkan pergi ke tempat karaoke yang elok sikit untuk manjakan diri seperti Neway atau Redbox. Aku sarankan juga pergi pada waktu pagi kerana harga pada waktu tersebut amat murah, kalau korang tak boleh bangun pagi itu masalah koranglah hehe.

Kalau dalam bilik karaoke tu nanti, bolehlah nak melalak ke, nak berjoget ke, tapi pastikan tak terlalu agresif sehingga menyebabkan orang lain pulak yang stress menengok engkau mengatasi stress.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Apapun, pokok pangkalnya mengakar kepada diri sendiri juga, kalau pergi karaoke kat hotel 5 Star pun, kalau kau nak nyanyi lagu Anuar Zain pastu tak sampai, sumbang dan menjengkelkan,pastu nak marah-marah menyesali kehidupan yang kejam, bertambah pulak tekanan hidup lagi satu iaitu tertekan dengan kejengkelan sendiri.

Ini semua sebenarnya bergantung pada bagaimana kau value sesuatu perkara, kalau kau meletakkan nilai yang tinggi pada perkara remeh, abislah masa mengejar perkara remeh. Dalam menghadapi semua ini, aku kena banyak bersabar dan berusaha, serta kurangkan melayan tekanan secara melampau. Biar kita berada di atas mengawasi tekanan, jangan biar tekanan mengatasi kita.

Moga-moga, tekanan dapat terus memajukan bukan melunturkan semangat.

Tips Menghadapi Jerebu


Pakai Mask



Memandangkan jerebu makin menjadi-jadi, pergi mana-mana pun saya kena pakai mask, adik-adik semua pun jangan lupa pakai mask tau demi kesihatan paru-paru kita.

Sedut yang jernih, tapis yang keruh, contohi abang Fendi.

Tips Mengorat Awek Di Pejabat Menerusi Perniagaan



Orang selalu kata perniagaan ni sumber terbesar untuk mencari rezeki. Berdasarkan pengamatan aku pula, perniagaan juga merupakan sumber terbesar untuk mencari jodoh, terutamanya untuk lelaki yang mahu mencari pasangan hidup atau mahu mengurat makwe lah senang cerita.Bahkan, jodoh itu pun dikatakan salah satu cabang rezeki.

Di sini aku catatkan beberapa perniagaan di pejabat yang berpontensi besar untuk menarik perhatian makwe-makwe, seterusnya berpotensi untuk disenarai-pendekkan untuk tujuan yang lebih mulia kepada si bujang, yang dah berkahwin tidak digalakkan buat masa ni. Berdasarkan teori dan kisah benar.

Tips Mengorat Awek Di Pejabat

Menjual Kerepek

jual kerepek


Kawan aku dah jalankan perniagaan ni, memang superb dia punya sambutan. Kita pun sedia maklum perempuan tak kira usia memang hobinya mengunyah dan bercakap, dia berhenti cakap bila nak mengunyah je, atau berhenti mengunyah bila nak bercakap je, ada masanya mengunyah sambil bercakap.

Oleh itu, bila kawan aku iklankan ada jual kerepek pisang, ubi dan pelbagai jenis kerepek lagi, berselang-seli lah mak orang, anak dara, yang baru kahwin, yang baru tunang, yang masih mencari, makcik cleaner, datang untuk tanya itu ini dan buat tempahan. 

Dah tak payah susah-susah nak pergi tegur makwe tersebut, dia sendiri datang menegur dan bagi nombor telepon. Kalau makwe tersebut mintak diskaun bagai, jangan layan sangat, kemudian-kemudian baru berbincang lebih lanjut supaya tidak nampak lemah.

Jual Tudung

Jual Tudung

Jual Tudung

Untuk perniagaan jual tudung ni,walaupun pelanggannya tak seramai jual kerepek, tapi kelebihan jual tudung ni pasarannya akan lebih tertumpu kepada golongan hijabster, tambahan pulak kalau tudung tu trendy dan memenuhi selera wanita masa kini yang gemar berfesyen dan mencuba gaya terbaru.

Itu rahsianya, dalam sekelip mata whatsapp anda akan dipenuhi pertanyaan-pertanyaan dari gadis bertudung atau yang nak belajar bertudung, dalam ramai-ramai tu mana tahu ada yang dapat mengetuk pintu hati anda kan? Kahkah. Taktik yang agak macam keji tapi niat tu tak ada salahnya. Sesuai untuk lelaki yang tak reti nak approach dan seorang pemalu macam saya.Hmm.

Jual Jeruk atau Asam

jeruk asam

Kalau nak tahu, ini adalah kelemahan atau soft spot wanita. Aku baru post gambar jeruk kat whatsapp group semalam, ikutkan nisbah purata rasanya 9/10 wanita terliur dan tergoda dengan jeruk. Kadang-kadang ada yang sampai terpukau, jadi kat situ kau boleh mainkan peranan sebagai lelaki yang memenuhi kehendak seorang wanita yang berkeinginan sangat-sangat. Kalau jeruk yang kau jual tu sedap bukanmain, dia nampak muka kau terus dia geram sebab teringat jeruk, haaa..jangan main-main penangannya.

Tapi awas, wanita kalau dah terliur, kau kena hati-hati jugak, takut dia jadi lebih agresif dan dia akan  memberontak kalau tak dapat. Haa..itu je lah nasihat aku, boleh ikut mana yang sesuai, tapi apa-apa benda tak baik jadi aku tak bertanggungjawab, kalau menjadi jangan lupa jemput makan kenduri.








Berdiri sebelah si gemuk













Lagi gemuk lagi bagus







Minggu lepas kononnya nak carpool dengan sorang member ofis, aku sampai awal setengah jam.

Bila tepat masa yang dijanjikan masih tak nampak bayang dan batang hidung, aku buat panggilan peringatan yang pertama. Tak angkat.

Aku relaks beberapa minit kemudian buat panggilan gertakan pula. Tak angkat. Kemudian aku terima mesej "tunggu..aku otw".

15 minit kemudian masih tak sampai, aku buat panggilan peringatan lagi sebab aku memang alergik orang yang tak tepati masa.

 "Jap..jap...on the way.." katanya, tapi sumpah aku tak percaya sebab aku tak dengar macam tengah tunggang motor je.

"Kau biar betul on the way..cakap betul-betul kat mana"aku selidik.

"Turun tangga ni..hehe" dia jawab.

Alergik aku terus melarat sampai ke otak. 




Masa kuliah dulu tuhan temukan aku dengan satu entiti yang bila ada orang tumpang bilik, dia paksa orang tu tidur di atas katil dia dan dia akan tidur di lantai, sekadar memetik satu contoh daripada yang lain-lain. Pesen melebihkan bahagia orang lain ni bukan macam tahi hidung boleh muncul setiap hari lepas bangun tido.

Entiti yang mudah memberi senyuman walau di saat kesukaran, menerima kawan tak kira keji dan buruk mana, menutup aib kawan-kawan seperti aib sendiri, mulut dia amat susah nak sebut benda tak baik pasal orang lain.

Bagai cerita bagi orang selipar tuhan bagi kasut, aku percaya tuhan takkan terlepas pandang mencurah bahagia kepada kawan aku ni walau di mana dia berada. Terima kasih kerana ada pada suatu masa itu, ketika orang lain tiada. 

Selamat Pengantin Baru

laman web wajib buka

laman web wajib buka


Ekoran dari pemecatan Brendan Rodgers , aku sebagai pembaca berita sukan tegar di pelbagai medium persuratan atas talian, sudah mula merasa senak perut menghadam segala cerita,spekulasi dan ramalan berkaitan dengan pemecatan tersebut dan perlantikkan baru nanti. Begitu banyak sampai baca tak habis-habis, macam nak skroll timeline facebook. Sensasi.

Sebagai seorang pengurus yang tidak mempunyai sebarang piala yang boleh dimegahkan, Brendan Rodgers masih meninggalkan Liverpool dengan kenangan dan thrill yang padu untuk dijadikan kenangan dan pembuka jalan seterusnya. Terutamanya musim 2012/2013 di mana Liverpool bermain bola sepak pada tahap terbaiknya dan membuatkan aku sendiri tidak mahu terlepas menonton setiap perlawanan. 

Kalau diikutkan Brendan Rodgers bukanlah siapa-siapa jika dihitung dari pengalaman dan kemengan, tapi tetap dalam kelas yang tersendiri dan dihormati peminat dan pihak pencemburu. Respek.




I am, of course, incredibly disappointed to be leaving Liverpool Football Club. It has been both an honour and a privilege to manage one of the game’s great clubs for the last three years. I have worked every day to represent the club to the best of my ability, to develop both individual players and a team that the club’s magnificent fans can be proud of. 
There have been some very memorable moments during my time at Liverpool and I would like to thank all of the players for their hard work and commitment.The current squad is one in transition, but they have some real talent and are showing a strong sense of togetherness. I expect to see them continue to grow and develop over the coming weeks and I wish them and my successor well for the rest of the season.
Liverpool has a magnificent football heritage and I have nothing but respect and admiration for the history, tradition and values that make the city and the club so exceptional. 
As well as my players, I would like to thank everyone connected with the club; Fenway Sports Group, the Liverpool Directors, in particular Ian Ayre, my coaching staff, the staff throughout the club, the volunteers, the Academy staff and its young players and of course the amazing Liverpool fans for their unwavering support, passion and dedication which has made my time at the club so special.
Finally, I would like to give a special mention to John W. Henry, Tom Werner and Mike Gordon. They gave me this great opportunity and even though we will no longer be working together I am sure our relationship and friendship will continue into the future.

- Brendan Rodgers  


Tahukah anda...lelaki yang kacak selalunya sibuk....

Nak tau kenapa beliau sibuk ?

Sebab beliau banyak habiskan masa membaca?

Pergi belajar ballet?

Atau beliau terlalu sibuk mengkaji tentang kekacakkan?

Ermm..... nanti la saya bagitahu....

Saya sibuk sekarang ni....

Punca Lelaki Kacak Selalu Sibuk


Apa Ada Dalam Wallet Anda?


Sebenarnya makan tahun jugak aku tak guna wallet atau dompet. Masa aku pakai dompet dulu pun kadang aku tinggal-tinggalkan, malas nak layan. Sampailah beg dompet dah mereput, pastu aku dah tak berminat nak ganti dengan yang baru.

Jadi, untuk meneruskan Cabaran 7 Hari Instablog EFGKBAA, hari ni untuk cabaran hari kedua aku nak post gambar beg yang aku jadikan pengganti kepada dompet atau tempat simpan duit. Beg ni namanya beg Puma, aku terbeli kat Nu Sentral.

apa ada dalam dompet
Kelihatan tenang...

Kandungannya secara umum memang ada macam-macam, barang-barang keperluan seperti wang ringgit, telefon, kunci-kunci atau kertas berbentuk nota,resit, pun ada bercampur-gaul dah macam adik-beradik.

apa ada dalam dompet
 Ini isi-isinya setelah dimuntahkan.



Berdasarkan gambar di atas, menunjukkan aku jenis nak cepat dan tangkas. Ala-ala adventurous,sangat sibuk dan tak melayan perkara remeh tapi dalam masa yang sama pemalas dan disorganize! 

Sedap juga mengata diri sendiri kadang-kadang. Itu jelah ceritanya. Kau tak payah nak cari barang tersembunyi sangatlah.

Neil Armstrong dan Gadis Selfiejarak bumi dengan bulan



Neil Armstrong mencipta sejarah

Neil Armstrong suatu masa dulu secara kontroversinya pernah naik ke bulan, bulan tu jauh tahu tak, National Aeronautics and Space Administration (NASA) mengatakan jarak antara Bumi dan bulan adalah sekitar 384.400 kilometer. 

Dari kiraan matematik orang-orang terdahulu, jika disusun rapat-rapat planet Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto, Merkuries, Venus dan Mars pun masih masih berbaki 4.392 kilometer antara bumi dan bulan.

Tapi saat Armstrong berjaya melakar sejarah memijak kaki di bulan, korang tahu tak berapa banyak foto yang diambil olehnya?

Tahu tak?

Tahu tak?

Ok tak tahu cakap je lah tak tahu, tak perlu terkemut-kemut kat situ.

Jawapannya 5 keping foto. Itupun termasuk bayang-bayang dan yang foto kurang jelas.

Gadis Selfie merakam gambar

Tapi perempuan kalau masuk toilet, bila keluar dari toilet cuba check telefon bimbit dia bahagian Gallery. Kurang -kurang 20 keping gambar selfie depan cermin, itu tak termasuk dalam bahagian Delete Items dan kalau pakai baju lama, kalau pakai baju yang baru dibeli mungkin mencecah 30 keping hingga 40 keping. Ala baju yang dicuba dalam fitting room belum dibeli pun dah banyak selfie.

Okbye.

Maksud COMEL beserta contoh SELFIE PALING COMEL - CABARAN INSTABLOG EFG DAY 1


a delicate and attractive kind of beauty commonly associated with youth, innocence, and helplessness. Human infants and many baby animals define "cuteness" for most people, and the standard characteristics of infancy are typically used to judge the cuteness of other phenomena
by Jimlo March 14, 2006
More than just a pretty face, a person who also is beautiful inside and makes others feel good by her acts, words or simple presence. Often refers to a beautifull smile, eyes or other attractive features.
by Jennifer Hogan 

 Comel

Maksud comel ni sebenarnya takde yang tetap, hari ni mungkin rasa ngisap vape tu sesuatu yang comel, esok lusa belum tentu lagi ye tak. Kalau untuk perempuan, kalau tengok perempuan ralit mengemas pun macam comel je..macam comel je. Kalau lelaki, rasa macam comel pulak kalau bawa bekal pergi ofis, sebab tu kalau aku bawa bekal terasa macam nice man sangat, lalu depan perempuan tunduk kepala.

Berkenaan hal selfie, untuk aku rasanya aku lebih menghayati erti comel dalam foto candid atau foto yang diambil secara tak disedari. Sebab menerusi candid dapat menangkap lebih feeling berbanding posing. Apapun,sebagai seorang yang tak suka selfie, jumlah foto selfie yang terkumpul dalam gadjet aku sendiri pun macam tak menyokong pulak dengan kenyataan tu.

Hari ini aku dedahkan satu foto selfie untuk menyertai Cabaran InstaBlog 7 Hari kelolaan sebuah pertubuhan blogger EFGKBBA. Ini rahsia, jangan beritahu orang.


contoh selfie comel
Contoh selfie comel




Apakah Jerebu?

Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. 

Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.


Golongan Berisiko Jerebu

Keadaan jerebu yang berterusan akan mendatangkan kesan yang buruk kepada semua orang terutama golongan yang berisiko tinggi iaitu :-
-Kanak-kanak
-Orang tua
-Mereka yang mengalami penyakit
• asma
• bronkitis
• radang paru-paru
• penyakit paru-paru yang kronik
• jantung
• alahan
-Perokok
-Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah.


Sumber::http://www.infosihat.gov.my/infosihat/isusemasa/Jerebu.phpmohon cuti kerana jerebu



Knock! Knock!

Yesss...

Bos kenapa kami tak diberi cuti, bukan kerajaan dah umum ke budak sekolah dapat cuti sebab jerebu?

Sini bukan sekolah kan, sini tempat bekerja.

Tapi sama je kan, kami bernafas pakai hidung jugak, bukan insang!

Memanglah.

So?

So...kamu tak perlulah ke sekolah.

Memang saya tak ke sekolah pun boss, kan saya kerja di sini.

Betul lah tu. Pandai!

Bagi lah cuti boss..pleaseeee..

Ok boleh je, cuma nanti gaji kamu saya beri pada orang lain lah.

Kenapa pulak camtu..

Kamu yang nak macam budak sekolah kan, budak sekolah mana ada terima gaji.

Alaaa!

Kipidap! Kipidap!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Alkisah, suatu hari seseorang berkata pada HAMKA, "Buya, kemarin saya ke Makkah. Eh ternyata ya Buya ya, ternyata di Makkah itu ada pelacur Buya! Gimana itu Buya?" 
Jawab HAMKA sembari tersenyum, "Ah masak? Bulan lalu saya baru pulang dari San Fransisco. Di sana itu ternyata tak ada Pelacur."
Apa maksud Buya HAMKA? Ke manapun kita pergi, di manapun kita berada; diri kita yang sebenar tergambar dalam apa yang kita cari.
Di San Fransisco tak ada pelacur, kalau TIDAK mencari. Di Makkah ada maksiat kalau itu yang DICARI. 

Saat ini mungkin ramai yang telah membaca tentang argument Buya Hamka seperti di atas. Manakan tidak, argument itu telah sewenangnya diguna dan dikongsi untuk menyindir secara langsung atau tidak langsung kepada Saiful Nang

Tanpa menyebelahi mana-mana pihak, cuma sekadar mencari pencerahan berkenaan argument dari sosok ulama yang disegani masyarakat.

Argument Buya Hamka pada hemat aku mengajak kita untuk menjadi manusia pencari kebaikan dan jangan mencari keburukan dalam setiap hal. Turut memberitahu tentang perbezaan perspektif melalui cara kita melihat. Kemas dan padu.

Sebagai contoh, kita pergi ke sebuah gerai, boleh saja kita cari 10 kebaikan tentang gerai tersebut, boleh juga kita dapatkan 10 sisi buruknya. Terpulanglah nak yang mana satu. Begitulah kefahaman aku.

Cuma seakan telah lari dari maksud argument pula bila merujuk terus pada kes Saiful, jika seandainya seseorang merasakan makanan di gerai tersebut kurang enak, atau meja senget, dituduhnya pula sebagai seorang pencari keburukan. Sebab tak semua situasi dapat dipusing dengan perspektif, ke macam mana?

Selama ini aku tidak ada pun mencari jerebu, tapi mengapa terasa seperti berjerebu di sini? Adakah rakyat Malaysia semuanya mencari jerebu kerana ramai yang mengeluh tentang jerebu sampai yang bekerja makan gaji pun seboleh-boleh mahu diberi cuti.

Mungkin boleh dikata begini juga, di Malaysia tak ada jerebu, kalau TIDAK dicari. Hmm.

Tapi lainlah kalau kata gerai tu jual nasi mahal, tapi bila tanya mahal berapa ringgit terus senyap. Ah Saiful Nang pun satu, main cakap desas-desus gitu je dah kenapa kan. Kalau dah femes dah berpengaruh, nak korek hidung pun kena hati-hati sebab semua orang memandang.

Bahaya juga bila terlalu ramai follower setia di FB. Lelama kita rasa sangat berpengaruh dan semua yg kita tulis sangat betul sehingga apabila orang tegur mereka itu semua salah. - Denaihati Ilhamku
Di sebuah pasaraya seorang pemuda berjalan sambil mencari pintu keluar ke parking. Punyalah besar pasaraya tersebut hingga kalorinya terbakar sebanyak 50kal semata-mata nak cari jalan keluar sahaja. Kurang sedikit daripada 72 kalori yang terbakar ketika melakukan hubungan seks selama 15 minit bagi yang mempunyai berat badan 70 kg. 

Tiba-tiba pemuda disapa seorang penjual.

"Bang, nak tengok dulu, boleh bayar tunai atau bayar bulanan pun ada, tanpa faedah"

Pemuda tersebut berhenti seketika, bukan kerana tertarik dengan produk yang dipamerkan tapi kerana penat berjalan dan penjual menyorongkan kerusi. Setelah habis mendengar penjual tersebut 'menjual barang', pemuda yang penat berjalan tadi bertanya pula.

"Wauu..betul ke tanpa faedah ni?"

"Betul bang. Itulah kelebihannya. Beli tunai atau ansuran sama saja, tanpa faedah" balas penjual dengan bersemangat tatkala menyangka perangkapnya sudah mengena.

"Dah lah kena bayar bulan-bulan, pastu tak berfaedah, taknaklah"

Pemuda berjalan meninggalkan penjual dengan hati yang kelat dan humourless. Cegampang.

Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis

Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis
Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis


Ini adalah antara minuman kegemaran aku, selain kelihatan menarik, ianya juga mengahasilkan rasa yang adventurous bila bercampur di dalam mulut dan melalui rongga tekak. Pergh.

Cara Penyediaan Teh 3 Lapis


Kalau nak ikut senang dan mudah aku, ringkas je cara penyediaannya.


1. Masukkan gula melaka pekat
2. Masukkan ais
3. Masukkan susu cair
3. Masukkan teh pekat


Pastu...siap!

Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis
Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis

Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis
Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis

Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis

Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis
Resepi Memikat Suami atau Isteri - Teh 3 Lapis


* Foto-foto dari Google

Dijamin sedap dan tak perlu risau akan  mengalami anjing gila pulak selepas minum air tersebut. 

Tapi jangan minum selalu sangat, takut penyakit kencing manis/diabetes pulak yang terpikat.
Filem Yang Memberi Kesan Emosi Padu - Meet Joe Black.

 Meet Joe Black, Brad Pitt, Filem Yang Memberi Kesan Emosi Padu
  1. Parrish (Anthony Hopkins), businessman and devoted family man, is about to celebrate his 65th birthday. However, before he reaches that landmark, he is visited by Death (Brad Pitt), who has taken human form as Joe Black, a young man who recently died. Joe and Bill make a deal: Bill will be given a few extra days of his life, and Joe will spend the same time getting to know what it's like to be human. It seems like a perfect arrangement, until Joe falls in love -- with Bill's daughter- Sinopsis


Sebuah filem yang amat aku suka sejak aku dibangku sekolah lagi. Filem Meet Joe Black ini dikeluarkan pada tahun 1998. Pertama kali tengok di TV3,kemudian beli dvd dan semalam sempat tonton sekejap di universal channel.

 Meet Joe Black, Brad Pitt, Filem Yang Memberi Kesan Emosi Padu


Filem yang pada aku bergerak perlahan. Detik demi detik. Perlahan sering dianggap bosan, tetapi bagi filem ini, amat sesuai dengan isu kematian atau perpisahan yang dibawakan. Ada kalanya babak-babak dibiarkan kosong seperti menanti jantung berhenti berdetak, jika benar-benar menghayati intipati emosi filem ini korang akan dapat rasakan suspen dalam keadaan sunyi.

 Meet Joe Black, Brad Pitt, Filem Yang Memberi Kesan Emosi Padu

Mesej filem Meet Joe Black 

Filem ini mengajar aku tentang kesukaran untuk melepaskan sesuatu keinginan, sama ada kerana nafsu atau ego sendiri. Ada sesetengah perkara memang bukan hak kita, walau dicuba bagaimana cara pun. Sesetengah perkara pula, walaupun kita mampu mendapatkannya tidak semestinya kita harus dapatkannya.

 Meet Joe Black, Brad Pitt, Filem Yang Memberi Kesan Emosi Padu

Romantik

Perjalanan kisah romantik antara Brad Pitt dan pasangannya dalam filem ni Claire Forlani begitu meninggalkan kesan, walaupun seperti singkat dan ada masanya mengelirukan.Heroin sangat lawa,menawan. Lakonan Brad Pitt sangat aku suka dalam filem ni, kacak, inesen dan bersahaja. Kisah cinta yang tidak terlalu novel, sama sekali tidak cinta remaja, hanya berkenalan di kedai kopi namun ada sesuatu yang membuat keduanya begitu kuat tertarik.

 Meet Joe Black, Brad Pitt, Filem Yang Memberi Kesan Emosi Padu

Pergerakan Emosi

Seperti yang aku tuliskan tadi, filem ni banyak moment yang diam, jadi permainan emosi banyak dipaparkan menerusi pergerakan tubuh dan mata pelakon-pelakon. Mata adalah tingkap kepada jiwa, jika nak fahami jiwa bolehlah lihat ke dalam mata gitu. Mimik muka dan bahasa tubuh pelakon handal Anthony Hopkins (Parrish)  juga terbaik dalam menyampaikan emosi. 

Tak lupa jugak, betapa menjadinya lakonan Hopkins dalam menjelmakan sebuah kasih sayang seorang bapa kepada anak perempuannya di depan skrin.


Filem ini mendapat kritikan yang berbeza-beza selepas ditayangkan, sama ada dari segi lakonan Brad Pitt yang sememangnya 'pelik' tapi sebenarnya bertepatan dengan watak yang dilakonkan dan juga kritikan pada jalan ceritanya.  Sungguh demikian, filem ini tetap juga sebuah filem yang memberi kesan emosi yang padu kepada aku.



Voice: Yes.
Parrish: Yes what?
Voice: 'Yes' is the answer to your question.
Parrish: What question?
Voice: Oh, Bill. Come on. The question. The question you've been asking yourself with increased regularity, at odd moments, panting through the extra game of handball, when you ran for the plane in Delhi, when you sat up in bed last night and hit the floor in the office this morning. The question that is in the back of your throat, choking the blood to your brain, ringing in your ears over and over as you put it to yourself.
Parrish: The question.
Voice: Yes, Bill. The question.
Parrish: ...Am I going to die?
Joe Black: [appearing from the shadows] Yes.
Rujukan: foto dari google image

Dah terlalu kerap kita dengar kejadian ditindih jembalang. Tapi kisah yang akan aku ceritakan kali ini agak berlainan sedikit kerana aku bukanditindih, tapi dilempang. Saya doakan moga tuan dan puan sekaliandijauhkan dari kejadian sedemikian.

Masa tu aku masih di bangku sekolah rendah, seorang yang pemalu terutamanya bila berhadapan dengan perempuan, ciri-ciri unik ini aku bawa sampai ke besar masih malu. Tiba satu hari, tuhan anugerahkan kami seorang guru kajian tempatan yang baru. Dengan wajah yang diselaputi mekap tebal, guru wanita tersebut membawa watak garang yang suka merotan.

Kiranya, apa saja salah akan dibayar dengan rotan. Walaupun dia baru je masuk kelas kami, hari pertama lagi dah rasmikan rotan. Makin berdebar lah aku dibuatnya, sampai aku rasa beliau bukan guru tapi perotan. Tambahan pula aku jenis malas nak buat kerja sekolah, memang berdebar lah bila masuk matapelajaran kajian tempatan.

Bila guru kajian tempatan ni masuk kelas, macam jembalang masuk kelas, semua diam kaku, kalau kebiasaannya meriah macam  macam pasar jalanan terus jadi sepi macam kawasan perkuburan. Nak sedut hingus pun tak berani, inikan nak bercakap, siap kena conteng kat kertas kalau nak berkomunikasi, itupun kena jaga-jaga takut jembalang menjeling.

Yang lagi cegampang, disebabkan rabun dan belum tempah spek mata, aku terpaksa duduk di barisan hadapan betul-betul di hadapan jembalang, eh silap, betul-betul di hadapan guru tersebut. Jadi, kau bayangkan lah aku punya keras macam mana, masa tu jati diri takde lagi,nak garu hidung pun aku rasa bersalah takut kena rotan.

Dalam keadaan sunyi tu tiba-tiba ada seketul pemadam melintas / melambung ke depan. Bagi yang tak ingat atau tak pernah ada pengalaman, masa sekolah dulu memang pemadam ni selalu dipotong kecik-kecik pastu dorang buat main baling kawan-kawan. Aku pun toleh lah belakang cari si polan yang baling tak kena target kat kawan dia. Kemudian datang lagi seketul pemadam melintasi aku dan hampir-hampir kena guru tu.

Guru tu bangun dari kerusi dia dan pungut pemadam tersebut. Dia pergi ke arah aku. Dia tanya aku kenapa baling pemadam ni, kan elok lagi katanya.

"Bukan saya..dari belakang" aku jawab.

"Siapa..?" dia tanya orang yang duduk belakang-belakang, tapi gila kau sapa nak mengaku.

Aku malas nak petik nama. Tapi aku cakap bukan aku yang baling. Aku pemadam buat main lawan pemadam je mana ada baling-baling.

"Saya nampak tadi kamu yang baling" dia cuba uji aku.

Aku cakap bukan aku.

Sesaat kemudian.

"Pang"

Korang tahu apa bunyi 'pang' tu? Aku kena lempang. Laju pulak tu. Tak sempat aku nak elak. Sampai saat tu aku dah tahu, cikgu ni dah gila. Dah terlambat lah tapinya kan.

"Saya dah suruh kamu mengaku, kamu taknak mengaku, lain kali kalau dah silap.. mengaku, saya nampak pemadam dari arah kamu" bebel dia lebih kurang, aku pun tak dengar dah sebab dah kebas pipi aku. Aku biar je panas tu hilang sendiri. Cikgu ni pun iye tak iye jugak, walaupun dari arah aku tak semestinya aku yang baling kan.

Dalam sebulan-dua kemudian, cikgu tu dah tak mengajar kami. Aku tak tahu kenapa. Dah full-time jadi jembalang barangkali.

Guru selalunya dianggap umpama lilin yang membakar diri bagi menerangi orang lain. Atau mungkin pelita. Kalau zaman moden, guru umpama lampu atau boleh juga dikatakan seperti bateri telefon. Begitulah digambarkan betapa pentingnya seorang guru di sisi masyarakat.

Tapi kisah guru yang akan aku ceritakan ni aku tak dapat nak berikan perumpamaan yang sesuai. Cuma walaupun ianya pengalaman yang buruk, tetap jua meninggalkan pelajaran yang hebat kepada aku, bahawa jangan terlalu cepat menghukum manusia. Cuba kawal sebelum jadi ketagihan.

Kalau di dinding nampak seperti bayang-bayang seekor harimau, mungkin sebenarnya bayang-bayang seekor kucing je. 

Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home