Auto Feed Blog

Puisi : Segenggam Setia

Friday, May 29, 2015 Fendi Rocka 27 Comments

pinjam dari google

Segenggam Setia


Ketika tibanya baru kelmarin,
mengapa terasa perginya sudah bermusim.
Walau jalanmu sudah hampir,
lamanya terasa menggigil.

Rindu ku ini wahai kamu,
jika ku kuncikan di locker kerja ku,
pasti rebah segala denganmu,
kerana beban mu itu sungguh-sungguh.
mahu ku ceritakan hilanglah malu,
dengan siapa lagi mahu ku mengadu?


sampai bila harus begini lagi,

hati sendiri merasa benci,
tuliskan puisi untuk reprentasi,
usaha lagi tak usah mati.

demi kamu aku diamkan derita,
kerana hanya punya segenggam setia,
yang menjadi senjata pencinta,
terus menunggu tarikh gajinya.

You Might Also Like

27 comments:

Maria Firdz said...

Penuh makna... nice sharing..

Maisarah said...

google bagi pinjam ke gambar tu? ;)

Sha tak berapa faham sebenarnya, uhuk uhuk

Hebat betul berpuisi. Canggih betul. Sha jangan kata nak berpuisi, nak memahamkan puisi pun FAIL

Fendi Rocka said...

puisi ini menggambarkan perasaaan melarat penulis setiap kali menunggu gaji

Fendi Rocka said...

mula-mula dia tak bagi, tapi lepas saya kenyit-kenyit mata dia bagilah

ahkak gojes said...

hahahah...FR penantian suatu penyiksaan ya menunggu gaji tu?...sampai terciptanya puisi ini

cinta said...

mula2 baca kening berkerut.
last2 senyum.
eh sama la mcm yg ai rasa.
ceh.

Amy J said...

apa yang abg fr cuba cakap sebenarnya ni? saya x berapa faham puisi2 ni

sedap sedappp! *tepuk tangan terpaksa*

aRz MoHa said...

sama macam amy. masih tak faham apa erti puisi ini
ayuh FR bawa diriku ke old town white coffee, setelkan bayarannya pasti faham puisi ini. :p

aRz MoHa said...

kalau terpaksa jangna tepuk kc

aRz MoHa said...

maksudnya dalam amy....orang muda takkan faham hehehe

aRz MoHa said...

masih belum faham

aRz MoHa said...

harap semua buat buat tak faham k....haha

bla baca tajuk tu otomatik sy teringat lagu rahmat:


Tidakkah Engkau Sedar Siapa Diriku Ini
Bukan Merak Kayangan Tapi Gagak Di Rimba
Cuma Yang Ada Segenggam Setia
Akan Ku Pertahankan Untuk Membahagiakanmu....

thumbs up!

Fendi Rocka said...

masih lagi aku terasa...bertapa hancurnya hatiku..bila dipaksa bersama.. deeeengaaaann sidiaaa..

aswaleyla said...

sedap sedappp! *tepuk tangan terpaksa*

This comment has been removed by the author.

ha'ah... JANGNA tepuk tangan KC..

tepuk dahi takpe... :p

hahahahahaaa.... jiwang...!! :)

bila tang hujung tiba kat perkataan "gaji" tu automatik senyum melirik sampai ke telinga sambil hati berbisik "terkena aku kali ni"

ppfffftttt.... :p

FR cuba bacakan puisi ni dekat kopitiam Plzz

ha ha ha

clap hand pap pap pap

jiwang karat tu

Fendi Rocka said...

erk..

Supermodel

Google+ Followers

Pautan

Nota Kaki

Nota Kaki