Puisi : Segenggam Setia

pinjam dari google

Segenggam Setia


Ketika tibanya baru kelmarin,
mengapa terasa perginya sudah bermusim.
Walau jalanmu sudah hampir,
lamanya terasa menggigil.

Rindu ku ini wahai kamu,
jika ku kuncikan di locker kerja ku,
pasti rebah segala denganmu,
kerana beban mu itu sungguh-sungguh.
mahu ku ceritakan hilanglah malu,
dengan siapa lagi mahu ku mengadu?


sampai bila harus begini lagi,

hati sendiri merasa benci,
tuliskan puisi untuk reprentasi,
usaha lagi tak usah mati.

demi kamu aku diamkan derita,
kerana hanya punya segenggam setia,
yang menjadi senjata pencinta,
terus menunggu tarikh gajinya.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

27 comments:

  1. Replies
    1. Sha tak berapa faham sebenarnya, uhuk uhuk

      Delete
    2. harap semua buat buat tak faham k....haha

      Delete
  2. google bagi pinjam ke gambar tu? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula-mula dia tak bagi, tapi lepas saya kenyit-kenyit mata dia bagilah

      Delete
  3. Hebat betul berpuisi. Canggih betul. Sha jangan kata nak berpuisi, nak memahamkan puisi pun FAIL

    ReplyDelete
    Replies
    1. puisi ini menggambarkan perasaaan melarat penulis setiap kali menunggu gaji

      Delete
  4. hahahah...FR penantian suatu penyiksaan ya menunggu gaji tu?...sampai terciptanya puisi ini

    ReplyDelete
  5. mula2 baca kening berkerut.
    last2 senyum.
    eh sama la mcm yg ai rasa.
    ceh.

    ReplyDelete
  6. apa yang abg fr cuba cakap sebenarnya ni? saya x berapa faham puisi2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya dalam amy....orang muda takkan faham hehehe

      Delete
  7. sedap sedappp! *tepuk tangan terpaksa*

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau terpaksa jangna tepuk kc

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. ha'ah... JANGNA tepuk tangan KC..

      tepuk dahi takpe... :p

      Delete
  8. sama macam amy. masih tak faham apa erti puisi ini
    ayuh FR bawa diriku ke old town white coffee, setelkan bayarannya pasti faham puisi ini. :p

    ReplyDelete
  9. bla baca tajuk tu otomatik sy teringat lagu rahmat:


    Tidakkah Engkau Sedar Siapa Diriku Ini
    Bukan Merak Kayangan Tapi Gagak Di Rimba
    Cuma Yang Ada Segenggam Setia
    Akan Ku Pertahankan Untuk Membahagiakanmu....

    thumbs up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih lagi aku terasa...bertapa hancurnya hatiku..bila dipaksa bersama.. deeeengaaaann sidiaaa..

      Delete
    2. hahahahahaaa.... jiwang...!! :)

      Delete
  10. sedap sedappp! *tepuk tangan terpaksa*

    ReplyDelete
  11. bila tang hujung tiba kat perkataan "gaji" tu automatik senyum melirik sampai ke telinga sambil hati berbisik "terkena aku kali ni"

    ppfffftttt.... :p

    ReplyDelete
  12. FR cuba bacakan puisi ni dekat kopitiam Plzz

    ReplyDelete