Tangerin & Nikotin - Mimi Morticia


Tangerin & Nikotin - Mimi Morticia


Sebelum aku baca buku puisi 'Tangerin & Nikotin' karya Mimi Morticia,aku tak pernah rasa puisi boleh mengkhayalkan, aku tak tahu puisi boleh bikin orang ketagih serupa hisap pit,aku tak tahu indahnya puisi boleh belai orang tido..boleh buat orang jatuh cinta atau boleh buat orang tertawa. Keh keh. Selesai aku baca,baru aku tahu yang puisi ni serupa magik jugaklah lebih kurang. Mana taknya,dah rasa macam kena rasuk pun ada. 

Buku Tangerin & Nikotin ni sebenarnya buku puisi poket. Poket tu membawa maksud saiznya kecil dan boleh masuk dalam poket. Kalau kat kedai buku, buku ni paling mudah dicopet.

Dalamnya adalah himpunan puisi pendek dan panjang sikit hasil karya Mimi, memandangkan itu buku puisi maka segalanya dalam buku tu termasuklah noktah dan komanya adalah penipuan semata takde kena mengena yang hidup yang zombie atau yang sudah menunggu di pintu surga,tapi kalau sama tu kira kebetulan,doranglah yang kata gitu.

Bukunya nipis je, aku naik komuter dari KL Sentral nak menuju ke Port Klang...sebelum sampai ke Port Klang dah selesai,tapi tu mungkin sebab dalam pada nak menunggu komuter sampai tu aku dah mula baca. Puisi-puisi dalam buku Mimi ni memang masuk melekat ke otaklah. Feel dia santai,rasa macam menghirup air Ice-blended Choc kat Starbuck, perlahan-lahan aku hirup, sayang nak habiskan. Bila habis,rasa tak cukup. Rare.

Pengalaman baca buku puisi senipis itu seakan-akan aku habis baca buku novel tebal. Nipis tapi sarat..haa gitulah. Puas tapi tak cukup. Gila apakah ini? Pffft. Ok meh aku bacakan satu puisi untuk kau..tajuknya 'Gencatan'.


"Seandainya,


hari ini engkau boleh datang sendirian,


tanpa ego mu yang ikut-ikutan,


aku yakin,


setidak-tidaknya,


kita,


masih punya harapan."


Tapi,jaga-jaga..kat buku tu ada pernyataan "Buku ini hanya layak dimiliki oleh minda matang sahaja".  Macam nikotin jugak,budak-budak tak usah mengada. Sekian.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

11 comments:

  1. Tiba2 aku rasa mcm budak2.
    Ok, takyah mengada.
    Ha2.

    ReplyDelete
  2. Nak pinjam buku tu abg fr!

    Note: kc bukan budak2 :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok boleh.hantarkan salinan kad pengenalan kat email saya untuk pengesahan

      Delete
  3. "..rasa macam menghirup ice blended choc kat starbuck...."

    tu betul.....!! hahahahaa... hirup slow2 sebab sayang nak habiskan.... :)

    ReplyDelete
  4. walapun penenrangan panjang lebar oleh Fendi Rocka...saya rasa langsung tak paham...harap fendi pm saya jelaskan lebih terang

    ReplyDelete
  5. tangerin tu bukan ke sejenis limau..itu sbb sedap d baca

    ReplyDelete
  6. tangerin tu limau.. nokiton tu rokok.. serius x paham :P

    ReplyDelete
  7. Ok, minda tak matang tak payah pinjam!

    ReplyDelete