Auto Feed Blog

Makanan Yang Menghilangkan Stress

Friday, June 19, 2015 Fendi Rocka 23 Comments

Bawa bertenang semua, ni aku ada buat sedikit kajian tentang makanan yang mampu mengurangkan stress dan beri ketenangan jiwa.

Iaitu Aiskrim.

Aiskrim Beri Keharmoniaan Perasaan

Makanan Yang Menghilangkan StressAiskrim sememangnya makanan yang paling jujur, jika fikiran terasa panas berfikir tentang masalah kereta atau kekalahan 6-0 Malaysia kepada Palestin, kesejukan aiskrim mampu mendinginkannya. Jika sedang berkelahi dengan kekasih atau berhadapan dengan kesesakan jalan raya, aiskrim bisa menyamankannya seakan-akan sedang bercuti di kawasan peranginan atas bukit. 

Zat yang terkandung dalam aiskrim boleh menenangkan saraf. Lagi satu, pernah ke orang menangis bila makan ais krim? Takde kan. TAK PERNAH. Biasanya orang berhenti menangis bila dapat ais krim, itu BIASA

Merujuk kepada laman web Karangkraf, bahan utama aiskrim iaitu susu ada lebih daripada 100,000 jenis molekul. Selain air dan lemak, molekul-molekul itu merangkumi protein, karbohidrat, mineral, enzim-enzim, gas serta vitamn A, C dan D.

Larangan si kecil yang demam, batuk dan selesema daripada makan aiskrim juga satu mitos.

Susu mengandungi beberapa komponen bioaktif berupa protein susu, laktosa, asid lemak dan mineral terutama kalsium. Itu sebabnya produk-produk hasil tenusu termasuk aiskrim memberi sumbangan yang tinggi kepada kesihatan tubuh. Kandungan kalsium dalam aiskrim berfungsi menjaga kepadatan tulang, mencegah osteoporosis, kanser dan hipertensi.

Makanan Yang Menghilangkan Stress
Haha, sekarang baru anda tahu aiskrim banyak khasiatnya.

Menurut fakta, perisa chocolate adalah yang paling diminati ramai, lebih-lebih lagi bila digabung dengan aiskrim dan MERECIK di dalam mulut, sama-sama mencair..seterusnya membantu meningkatkan pengaliran darah dan memberi mood yang baik ! ; ) 

Perghh.. terbaik! Kepada yang tengah stress tu, rileks lah, jangan stress-stress, hidup ni kan umpama aiskrim..nikmatilah ia sebelum cair!



Makanan Yang Menghilangkan Stress
Nah lah aku belanja sikit

Rujukan : 
-http://pama.karangkraf.com/kanak-kanak/sebenarnya-aiskrim-banyak-khasiat-1.178839
-Foto dari google image

You Might Also Like

23 comments:

tak stress langsung....

Eny Abdullah said...

bulan puasa up entry aiskrim bg org merecik ja hahahah

eima said...

ko ni aku ni tengah posa ...aaarrrggghhh terus stress baca entry ko

Bonde x pandang sebelah mata pon... :) he he he

nampak macam stress jer kuang kuang kuang

Eny lap cpt air liur tu he he he

YieN said...

hadoii.. baca time bulan pose mmg bole tergugat iman ni :P

khaty aiman said...

bonde pandang sambil kenyit2 mata..hehehe

khaty aiman said...

yang membaca turut stress

khaty aiman said...

aduss..terisnggah pulakk kat aiskrim2 tue..

ermmm..aiskrimmmm...
haha..sabar2...

Nab Arrose said...

aiskrim vanilla :-)

sue sue said...

uiii..sabo jela tgk entri ni...mmg menguji keimanan...naseb tak rasa apa2....hahahaha...

singgah blogwalking...salam perkenalan :)

SalbiahM said...

puasa ni bila tengok gambar aiskrim tetibe stress...haha.selamat berpuasa!

Hajar Shikin said...

bila makan aiskrim banyak2 jadi ternak lemak pulak, bila lemak dah banyak jadi stress balik..haha

Mario said...

klu anak aku demam, aku bagi makan aiskrim perasa vanilla...cepat ckt turun panas dia...

Amy J said...

cet p letak gambar eksrem bulan pose ni.. zzz. tabah je la hati

kisah earty said...

saje je kan update entri gini time pose.. hoho

ni je satu hal yang Pokchik paling faham tentang kak ain.. bila nampak kak ain start nak stress tu cepat-cepat dia belikan aiskrim... :)

stress selalu-selalu pun nikmat juga camni....

hidup dalam penafian kah...?
kikikikikikiii... :p

begitu lah perasaan kami bila time puasa ni gi bw blog eny... merecik tau.. :p

hahahahahaaa... :)

kak gojes said...

stress tengok gambar aiskrim...KG tak suka makan aiskrim!!!

Supermodel

Google+ Followers

Pautan

Nota Kaki

Nota Kaki