Panggilan 'Manja' Untuk Bos

kata kesat untuk bos

Panggilan 'Manja' Untuk Bos

Kebiasaan bagi orang yang bekerja di pejabat, tentu mempunyai bos yang disukai atau dibenci, selalunya yang dibenci tu lebih ramailah. Kalau melepak di kedai mamak, susah nak cerita pasal kebaikan bos, mesti yang buruk pasal bos, yang tak puas hati pasal bos akan dibuletinutamakan dan jadi topik panas ye tak. 

Ini adalah lumrah bagi aku, nak jadi bos kena tahan perkara begini, kalau korang bos pun aku yakin korang sedar yang tak semua orang suka tapi nak taknak kena juga bersikap professional tentang situasi tu.Sebagai pekerja pun, kita takdelah benci secara peribadi, kadang tu sekadar nak lepaskan tekanan je. 

Berdasarkan pengalaman aku, bila dibelakang bos sama ada di pejabat atau di luar, mesti ada panggilan tak senonoh atau panggilan kurang ajar yang kita gelarkan kat bos masing-masing. Panggilan-panggilan tu tak lain tak bukan sekadar nak 'memanjakan' lagi hubungan antara pekerja-bos. Berikut antara panggilan yang popular: 

1. Botak.

Memandangkan kebanyakkan bos berada dalam lingkungan umur lanjut, rambut dorang pun dah tak berapa banyak atau botak, maka memang panggilan 'botak' sangat sesuai dengan bos tersebut."Bilalah botak ni nak masuk ofis, dah pukul 11 kut" 

2. Orang Tua. 

Ini pun obvious, macam yang aku kata dalam point nombor 1, kebanyakkan bos berada dalam lingkungan umur lanjut, jadi tak dapat elak bos akan dipanggil sebagai 'orang tua', 'perempuan tua' atau kalau nak kejam lagi 'orang tua nak mampus'. Marah sangat tu. 

3.Babi Hutan. 

Yang ni aku pernah dengar sendiri dengan telinga aku. Aku tanya mana bos, pekerja tu boleh jawab 'tak tahulah babi hutan tu pergi mana'. Dasyat, sangat dasyat ni. Nama binatang lain pun ada jugak, tapi yang ni paling win.


Bagi aku pulak, belum pernah lagi mempunyai rasa benci yang menebal sampai nak gelarkan yang bukan-bukan pada orang atasan. Paling teruk pun mangkuk hayun lah, itupun dengan nada kiut-kiut kucing tanpa melibatkan emosi. Elakkan menggunakan nama binatang kalau boleh. Gelaran ni sekadar untuk fun-fun okeylah, kalau kesat sangat amatlah kasihan. 

Teringat di suatu hari aku tanyakan pada seorang kawan di mana keberadaan bos dia. 

Dia jawab "Sudah mati". 

Memandangkan aku nak sangat jumpa bos dia, aku tanya lah lagi "Mana mayat dia?" 

Pastu kau rasa apa dia jawab? Haha malas aku nak cakap. Korang macam mana pulak, apa panggilan 'manja' untuk bos?

Ref: photo from http://maralascottsblog.com
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

23 comments:

  1. Hahahaha. Amboiii "manja"sangat panggilannya tuu :P

    ReplyDelete
  2. Manja kew??? Hahahaha...akak panggil si botak je...ada akak kisah????

    ReplyDelete
  3. hahahaha...erkk, tak baik tau panggilan 'manja' di atas...huhuhu

    ReplyDelete
  4. manja nyaaaaaaaa hehe

    www.azlindaalin.com

    ReplyDelete
  5. Alamak, bukan manja namanya tu. Dah jadi panggilan horror!

    ReplyDelete
  6. saya panggil nama dia ja....tak manja sangat...

    agaknya kalau FR jadi bos nanti apa agaknya orang panggil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..panggil 'abang' je la..nanti saya naikkan gaji seringgit dua kupang

      Delete
  7. No 1 dan 2 ok lagi...hat no 3....huhuhu....
    akak panggil bos ajer....

    ReplyDelete
  8. Hahhaha. Mana mayat bos mya FR?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tau xpe.. nk gak tau jawapannya

      Delete
  9. Hahahha amboiii BABI HUTAN pon ada jugak huhuhu ..ini sudah parah ni FR..Saper la panggil bos dia camtu yerr huhu..Dah la bos yg bayar gaji dia ..Tapi dia panggil bos camtu adoii laaaa..Keciann kat dia kalau bos dia dengar ..Habiss laa kena buang kerja sebab panggil bos camtuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi bos dia bukan owner syarikat, bos pun pekerja jugak.he he

      Delete
  10. kalau belah utara "orang tua" dah biasa..tak sentap, ia umpama bahasa panggilan utk mak pak

    ReplyDelete
  11. Memang pun we all ada gelaran untuk bos hiks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. serious? hahahah kesian semua boss ish3

      Delete
  12. hahahahah
    tambah satu lagi..
    dioffice kak eny kitaorang bahasakan bos.. "boyfriend"
    cth ayat : boyfriend tak guna you tu masuk lambat ke hari ni

    ReplyDelete
  13. pastu apa yang dia jawab? xtaulah.. kita xde boss lagi

    ReplyDelete
  14. kat opis de sorang ni digelar JABO... Ja utk nama awal dia, Bo tu sebab dia separa botak... gelaran diberi sebab orang itu memang sangat annoying since dia datang ke opis kitorang.. hiksss....

    ReplyDelete
  15. titew panggil bos je sambil tersenyum comel :p

    ReplyDelete