Bacaan Lewat Malam - Jangan Nangis

Buku the Magic Strings of Frankie Presto (Mitch Albom). Bab 8Setelah setahun baru Frankie diberikan instrumen. "First you ears, then your hands"

Diajar pula tentang chords, scales dan sebagainya (banyak terma muzik yang bukan makanan aku). El Maestro pantang kalau kuku jari tangan tidak dipotong, kerana kuku yang panjang menghalang merasakan muzik yang dimain di jari, terutamanya gitar. Disuruhnya potong.

"Dengan itu baru dapat rasakan kesakitan di setiap nota-nota muzik"

Frankie hanya bersetuju dan bersetuju. Dia sendiri amat gila dengan muzik dan pelajaran muzik. Sudah berbulan-bulan dia berlatih bermain gitar, walaupun dia mahu memainkan lagu sebagaimana gurunya, tapi setakat ini hanya latihan sahaja yang diberikan.

"Jari saya sakit, Maestro" adu Frankie.

"Music adalah menyakitkan" jawab Maestro.

Frankie tidak mahu memberitahu Maestro bahawa ada masanya jarinya akan berdarah ketika berlatih dengan tali-tali gitar tersebut, bukan kepalang keghairahan yang ada, sehingga Frank terpaksa lap darah dengan bajunya.

Apabila El Maestro sendiri bertanya, Frankie mengakuinya dengan suara bergetar (mungkin cuba disembunyikan tapi tak dapat kerana seorang maestro muzik pastinya peka dengan sebarang getaran bunyi).

" Do not cry over losing blood. Nor for something you love" kata Maestro.

Lupa aku nak katakan, Maestro adalah seorang yang buta dan tidak tahu Frankie baru berumur 6 tahun. 
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

3 comments:

 1. assalamualaikum.

  singgah pagi

  http://jmbelog.blogspot.my/2016/05/may-11-2016-rabu.html

  ReplyDelete
 2. "..first your ears, then your hands.."

  errmmmm... :)

  ReplyDelete
 3. Tiba2 jari rasa pedih. Aduii..

  ReplyDelete