Apabila kanak-kanak berbahasa kesat, kita memarahi mereka yang mengucap kata kesat, dengan amarah kita yang berbaur kesat / laknat? Meminta kanak-kanak memperlahankan suara untuk menghormati majlis, dengan menggunakan kan autoriti dewasa kita lalu kita melarang mereka dengan memekik-mekik. Melarang anak makan jajan atas faktor kesihatan, tapi masih 5 waktu hisap rokok tak tinggal.Bila kita sedap menasihati salah silap orang, dalam masa yang sama kita terlupa yang kita telah membuka aib dia dan memburukkan keadaan? Bila kita cuba membuktikan satu-dua kesalahan orang, sehingga semua perkara yang dilakukannya pun kita pukul-ratakan menjadi dosa.

Can we kill a monster without becoming one?
selamat pagi


filem hantu


Tamatnya cerita ni membuatkan aku berteka-teki apa sebenarnya yang diceritakan atau disampaikan, aku nampak macam ada lapisan maksud yang setiap orang boleh terima dengan kefahaman yang berbeza, bertepatan dengan filem IT tu sendiri. Melihat seorang badut, dia boleh menjadi kelakar pada mata kau, kau boleh bodoh-bodohkan dia, boleh juga dia menjadi sangat menyeramkan dan dia membodoh-bodohkan kita.

cerita hantu


Cerita IT adalah cerita Stepen King yang paling lumayan kalau ikut sejarah perfileman, spesifiknya untuk genre seram. Cerita seram ni mudah mendapat tempat di pawagam meskipun kadang jalan cerita kitar semula, sebab manusia di seluruh pelosok dunia ni tanpa mengira agama dan bangsa, akan bersatu bila buka cerita pasal hantu, kita seakan menerima perbezaan koleksi hantu masing-masing.
Aku sedikit pening bercampur khayal dengan perjalanan cerita ini. Agak sukar menentukan mana yang betul mana yang propaganda. Cerita ni seperti tiada paksi, terawang dengan khayalan atau fantasi. Cerita ini sampai kat aku sebagai filem fantasi, atau psikologi, thriller, horror atau boleh jugak ditafsir sebagai filem pengembaraan kanak-kanak.

Bagi yang tak tahu menahu  berkenaan filem IT, ia merupakan filem mengenai badut yang makan budak, saban tahun kat pekan tu ada aje budak hilang dan puncanya tak susah pun nak teka, memang disebabkan oleh si badut yang memperdaya dan memerangkap budak naif.

Bagaimana mahu memperdaya dan memerangkap budak?

Melalui weak spot dia, atau kalau bahasa ibunda kita sebut sebagai titik kelemahan. 

Pendekkan penjelasan aku, setiap budak ada titik lemah masing-masing, ada budak yang boleh dipancing dengan ais krim, ada budak yang lemah bila nampak bapak dia bawak bulu ayam, ada juga budak yang nampak je PS4 terus dia buat perangai meracau macam setan. Maka, si badut ni pun ada teknik dan taktik yang pelbagai untuk mencapai objektif makan budak dia.

Watak dan setting cerita ni memang dijelmakan atau dikahayalkan melalui dunia kanak-kanak namun sebenarnya ianya merentasi semua peringkat umur dan. Ianya fokus pada seorang badut atau sosok hantu / seram, yang sebenarnya hanya menjadi simbolik atau mewakili kepada  ketakutan-ketakutan dalam peringkat kehidupan manusiawi. Seram tak semestinya berbentuk badut, boleh saja seram itu berwajah harmless seperti perabot usang atau botol kicap.




Bagaimana hantu melayu berbeza rupa dengan hantu bangsa India, Cina atau hantu jepun, waima hantu belah eropah pun lain format hantunya? Adakah sebab syaitan ni pun berbangsa-bangsa dan punyai budaya berbeza? Atau barangkali setiap bangsa dan peradaban sendiri yang telah mencipta hantu mengikut acuan minda dan fikiran masing-masing? 
cerita hantu

Apa Khabar Dunia?

Helaian akhbar hari ni ada cerita tentang seorang emak yang menyewakan dua anak perempuannya untuk digondam secara seksual. Mungkin inilah yang dikatakan pepatah Jerman, Maderfaka. Aku tak pasti ini adalah keruntuhan moral semata-mata atau boleh dikait dengan keruntuhan ekonomi senasib dengan Giant menutup 5 buah cawangan di negara kita. 

Kodak tak laku disebabkan sudah tidak berdaya saing dalam memenuhi trend semasa, orang sekarang semua dah guna telefon pintar, foto boleh snap tanpa perlu bayar apa-apa. Tak puas dengan foto, boleh rakam video. Ini faktor teknologi aku rasa.

Toys R Us pun dah bangkrap di luar negara, aku suspek sebab budak-budak dah tak main dah permainan fizikal gitu, sekarang majoriti layan konsol atau online games. Kalau begini, faktornya bukan ekonomi tapi perubahan minat/tabiat dan kecenderungan manusia. Demand berubah arah kepada games online yang mencatat peningkatan jualan.

Kedai buku macam Borders misalnya,di Malaysia dulu kemain besar kedainya, sekarang makin kecil dan terasing, ada yang dah tutup. Buku fizikal pun sudah banyak dijual secara online, serta ada buku yang diterbit sekali dengan versi ebook, malah lebih murah. Ini mungkin faktornya teknologi dan juga kecenderungan manusia, dua-dua pun releven.

Kemanusiaan juga tak terlepas, boleh bangkrap dan boleh dijual murah. 

BISIK PADA LANGIT 


bisik pada langit


1. Perjalanan filem BISIK PADA LANGIT ini cukup ringkas, tiada selekoh yang bukan-bukan, ianya seakan jalan terus , berhenti pada lampu isyarat dan kemudian jalan terus lagi, kadang seakan dokumentari tentang hari-hari terakhir seorang manusia dari perspektif orang yang bakal ditinggalkan. Kita semua jalan terus, tak kira apa yang berlaku di setiap inci perjalanan, kita tetap menuju ke arah yang sama seperti ditulis atas skrip. Yang menjadikan filem BISIK PADA LANGIT ini sebuah naskhah yang wajar dihayati adalah atas dasar kita yakni setiap manusia punya signifikasi hidup yang tersendiri, mempunyai parut luka dan kisah gembira untuk diraikan, seperti filem Khabir Bhatia yang lain, mencantumkan perasaan-perasaan yang tepat pada jalan cerita yang mudah, kali ini berpaksikan pada kasih sayang seorang ayah.

2. Apa aku nak tulis ni mungkin spoiler, jadi boleh skip point nombor 2 kalau tak nak terbaca spoiler secara tak sengaja. Apapun, bagi aku ni tak spoiler sangat pun, semua orang kan dah tahu mati tu kan pasti. Sekian lama, aku selalu menyampah dengan drama-drama melayu yang meminta-minta orang untuk untuk menangis, dengan cara yang mudah dan berulang, iaitu melalui kematian. Terutamanya drama hari raya, segala kejahatan dan kemungkaran dari babak saat pertama sampai 5 minit terakhir, tiba-tiba dengan satu kematian segala dosa dipadam, semua insaf dan menangis kemudian cerita tamat. Hai mudahnya nak justify skrip. Nasib baik filem BISIK PADA LANGIT ni lain, tidak menjadikan mati sebagai penyelesaian, dari awal dia dah khabarkan petanda secara tersirat akan ada satu kematian, kemudian penonton diajak untuk reflek dengan kehidupan watak sebelum ini. Bila kematian berlaku, cerita belum habis, salah besar kalau dengan mematikan watak dikira cerita tamat. Umpama kau dah berjaya beli kereta kemudian kau ingat nak pakai sampai tahun 2030 begitu saja, padahal kau kena lah isi minyak dia tiap minggu, bayar tol tiap hari, cuci kereta bila dah astagfirullah al azim dan juga hantar servis dan sebagainya. Selepas kematian, filem ini sekali lagi meletakkan perasaan-perasaan tepat pada babak-babak dengan jitu. Sebenarnya, sedih bukan satu sahaja perasaan yang wujud bila menghadapi kematian orang yang tersayang.

ost bisik pada langit
Tatikh tayangan ni salah, jangan percaya


3. Rasanya tak perlu aku nak letak nama-nama watak kat sini, setiap watak tu aku rasa cukup diwakili sebagai anak, ayah, emak, adik beradik, saudara-mara dan kawan. Kita boleh kaitkan diri kita dalam cerita ini tanpa merasa asing dengan nama-nama watak fiksyen. Lakonan Jalil Hamid superb berkesan, diikuti dengan Beto Kusyairy juga amat jitu untuk menyempurnakan cerita. Kedua-duanya nampak hidup dalam filem ini, bila aku dah keluar panggung pun terasa mereka masih hidup dalam filem itu tak keluar-keluar. Adik lelaki  Beto dalam filem ni pun berjaya menghidupkan wataknya yang nampak seiring dengan realiti hidup seorang adik yang mempunyai seorang kakak yang dilebihkan sedikit.

4. Aku suka pada mesej yang diucapkan oleh si ayah ketika dia reflek dan throwback kehidupan dia dan anak perempuannya.  Kalau tak silap, di menyebut soal anugerah, amanah dan pinjaman. Amanah yang diberikan kepada dia, meski berat namun secara tak langsung mengajar dan memberi banyak kebaikkan kepada dia, jika dapat dimengerti maka ianya terasa ringan dan dihadam sebagai anugerah. Contohnya kau dapat kawan serupa lahanat perangainya, tapi kau kawan jugak dengan dia, kawan lahanat ni tak kira berapa lama kawan dengan dia, tapi takkanlah nak dikira sebagai anugerah ye tak?  Iyer, tapi kawan lahanat sebenarnya boleh mengajar kita jadi penyabar, pemaaf dan juga boleh jadikan kita lebih kuat untuk berseteru dengan kelahatan dia.



5. Secara keseluruhannya, frame atau visual dalam filem BISIK PADA LANGIT ni sedap dan sayu mata memandang, disesuaikan pulak dengan bunyi/skor muzik yang menepati, maka penonton filem ini tak rasa segan untuk merasa kesedihan (tapi bukan simpati). Simptom-simptom dia seperti tekak terasa kering, mata berkaca dan tangan letak kat tepi muka sebab taknak orang nampak. Kehibaan yang aku rasai pun tidaklah segenap jiwa raga, namun cukuplah kut untuk membuktikan aku ni sensitif orangnya (haha). Akhir kata, kematian bukan kesedihan semata-mata, walau filem ini dari awal seakan-akan mengusung sebuah kematian tragis si anak, sebenarnya di hujung sana anda akan nampak seakan-akan membawa sebuah hadiah yang sungguh indah dan berseri-seri. Twist lembut lah yang aku perasan. Pergilah tengok.





Kendera Saji / Food Truck di Stadium Bukit Jalil (25 Foto Rawak)

 

 

stadium bukit jalil



makan di bukit jalil


makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil


makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil


makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

makan di bukit jalil

stadium bukit jalil

stadium bukit jalil


Adaptasi VS Fake


Kadang orang lemah nak borak dengan aku sebab aku lurus (boleh dibaca sebagai ju-jur). Kadang aku sendiri malas nak borak, sebab aku lurus macam pembaris. Lurus dalam konteks ni maksudnya, aku cuba see thing as it is, aku cuba jelaskan pandangan aku dari kelabunya sentimen dan prejudis, atau elak terlalu jaga rapuh hati orang atau jaga imej kendiri. Kalau tiba-tiba aku salah, aku tak betul, sekurang-kurangnya aku original recipe. Kalau aku tak tahu sesuatu hal, aku cakap la tahap mana je yang aku tahu.

Sesetengah orang atau jenis pekerjaan, memang tak suka orang jenis begini, terutamanya perempuan, mereka hanya nak dengar apa yang mereka nak dengar, tapi mereka taknak straight forward. Bila aku duduk dalam kumpulan perempuan-perempuan yang nak dengar apa yang mereka nak dengar, kemudian mereka akan bercakap apa yang perempuan nak dengar, bila sorang marah yang lain pun kena marah, bila sorang rasa kelakar yang lain pun kena ketawa, aku akan jadi perabot.

Kepada yang takde kenangan manis bila bercakap dengan perempuan, aku rasa nasihat terbaik yang boleh aku berikan pun ialah, kau penuhi je apa perempuan tu nak ketengahkan, kalau dia kata Steven Gerrard main untuk Chelsea kau layankan je, cakap dia sebenarnya pemain Liverpool tapi mungkin lah, tak pasti, mungkin dia pernah masuk akademi Chelsea atau pernah main sekejap dengan Chelsea walaupun kau tahu dengan sepenuh jiwa raga Gerrard tak pernah main untuk Chelsea. Kau mungkin rasa seperti menipu diri sendiri, tapi takpe kau maafkanlah diri kau bila hari raya menjelang tiba.

Kalau perempuan tunjukkan jalan salah dengan yakin tahap PHD ke sesuatu tempat tapi kau tahu jalan tu memang salah, kau boleh ikut je jalan salah tu, bila dah nampak jelas memang salah, kau cakaplah mungkin dorang dah buat jalan baru, ada renovation, atau terlepas simpang ke apa, perempuan memang suka orang macam ni. Jangan jadi macam aku, kalau orang cakap memang ni lah jalannya, kalau orang kata memang dulu kat sini ada tasik dulu entah sekarang tak tahu kenapa takde, aku akan jawab "mungkin tasik tu orang lain dah beli dan pindahkan ke tempat lain".

Ironinya, ramai pulak yang suka mintak pendapat aku dalam macam-macam hal, baik lelaki atau perempuan. Kang kalau tak jawab kata aku sombong. Kalau tanya biasa-biasa takpelah, ni tanya soalan macam aku ni ustaz atau bomoh nak baikpulih orang dah kenapa. Malah semasa di universiti, ramai pulak berkawan dengan perempuan, tak mungkinlah sebab aku kacak maka ramai yang nak berkawan dengan aku, kan? Sampai aku malas nak jawab, juga kebanyakkannya tanya hal yang aku tak tahu menahu pun, mungkin orang taknak lelaki yang serba tahu tapi nak lelaki jujur. Lepastu lelaki pun jujur, tapi bila jujur perempuan sakit hati sebab apa yang dia dengar tidak seperti yang diharapkan. 
 
Sampai satu masa, aku suka jawab main-main, menjawab tanpa perlu menjawab, bercakap sekadar bercakap, ada elemen deviation/distraction sikit. Ranting atau dahan pokok yang lurus biasanya itulah yang kena cantas dulu sebab menganggu atau merosakkan 'penglihatan', sebab tu tumbuhan by nature akan melingkar, memanjat untuk beradaptasi dengan persekitaran demi kelangsungan hidup.

Contohnya ketika sedang menunggu lif petang semalam, kelihatan seorang perempuan menghampiri dengan segaris senyuman ramah.

Apabila sampai di sebelah aku,

"Lamaaa tak nampak" , katanya.

Aku tenang membalas senyuman dan membalas "Ha'ah..baru pindah".

"Ooooh..patutlah lama tak nampak", jawabnya ceria.

"Yup, itulah pasal" .

Lif terbuka lalu aku masuk ke dalam lif, dia menaiki lif yang satu lagi. Aku kenal pun tidak perempuan tu, aku pun takde pindah mana-mana.


Bertuah VS Berusaha


Hadiah cabutan bertuah selalunya besar dan gempak, orang berebut dan meloncat untuk jadi bertuah. Ironinya, demi untuk menjayakan marketing stunt, hadiahnya lebih solid daripada hadiah untuk pemenang acara utama. 

Acara utama tu maksud aku kalau diadakan marathon, pemenang nombor 1 - 10 tu yang berlatih, berlari, berpeluh dan berhujan-panas tu hadiahnya taklah sehebat hadiah cabutan bertuahnya. 

Makan malam menghargai pekerja, hadiah untuk pekerja berkualiti bulanan atau tahunan (yang tanpa kompromi membangun diri dan profil syarikat) taklah sepopular seperti hadiah cabutan bertuah yang diberi penekanan dan publisiti besar-besaran. 

Antara hadiah cabutan bertuah yang lumayan aku selalu dengar atau pernah doa sambil tangan memegang nombor cabutan adalah kereta, motosikal, percutian di luar kemampuan aku, kamera high-tech, telefon bimbit cerdik dan paling kuman pun televisyen la.



Membuatkan aku terfikir, ini secara tak langsung tentunya akan menjana satu demam pemikiran, di mana kita lebih mahu mencapai hasil kerana 'tuah' daripada 'usaha'. Untuk aku sendiri, nampaknya perlu lebih berusaha untuk menjadi lebih bertuah. Korang? Pernah menang cabutan bertuah mende? Aku tanya ni jawablah.


Aku Seorang Fotogenik


Bismillahirahmanirrahim.

Sedang berbasa-basi di pejabat sambil business as usual, rakan sepejabat yang duduk berhadapan aku, dipisahkan oleh monitor masing-masing, memberikan pendapat aneh / jarang-jarang terjadi.

"Eh Fendi , kau fotogenik".

Dari seberang meja sini, tanpa memandang mata masing-masing, aku cuba menduga maksud beliau yang bakal dipuankan hujung tahun ini. Adakah ini satu sindiran atau pendedahan berani.

"Fo-to-ge-nik?", soal aku untuk kepastian. 

"Haa..gambar-gambar kau..kalau orang tengok nampak..bla bla...bla bla...sado..bla..bla.."

Memandangkan dia duduk di seberang sana, sambil pejabat pulak tak berapa senyap, aku tak dapatlah nak mendengar butir bicaranya secara lengkap. Tapi, apa yang aku dapat tangkap, dia melempar kekaguman secara separa sedar.

"Ha-ha, fotogenik eh.." respon aku nak tak nak, sebenarnya tak dapat terima hal ni. Boleh je aku balas dengan uacapan terima kasih aku memang dulu model sambilan tapi sekarang dah tak banyak job, tapi tak terluah tekak kerana masih memikirkan tentang aku yang fotogenik ini, membuat aku jadi kusut.

Facebook dan Instagram misalnya, bukan gambaran sebenar kehidupan, obviously. 

Apabila aku hendak post gambar, aku akan pilih gambar yang aku nak tunjukkan, dalam 10 gambar tu mungkin aku akan pilih 1 gambar paling okey dan semua orang dapat lihat, tapi sebenarnya ada lagi 9 gambar selekeh yang korang tak dapat lihat. Jadi tak patut juga kalau gambar-gambar dapat menceritakan kehidupan sebenar. Itu tak kira lagi gambar paling okeh tu pun dah siap diubahsuai.

Mungkin rakan sepejabat aku tu perasan aku macam ragu-ragu soal fotogenik ni, dia pun menambah hujah lebih lanjut untuk menyakinkan aku.

"Fotogenik la...okeylah daripada nak compare kalau depan-depan..haha". Dia komen pastu tergelak sendiri. Aku pun tamatkan kekusutan sampai di situ, sambil mengutip serpihan konfiden diri yang jatuh berselerakan di lantai.


melayu fotogenik gambar lelaki



Selepas nekad untuk potong rambut pada suatu hari, kantung pujian aku nampaknya sudah penuh. Tak sangka dengan sedikit olahan, boleh merubah cara orang melihat. Umpamanya sepinggan nasi goreng bila dirasakan dengan cili potong, lain kenikmatannya.

Mana taknya, hampir semua rakan terdekat memberi respon positif, tak kurang juga memberi reaksi acah-acah hot stuff benau. Aku hanya mengangguk-angguk mengiyakan dan bersetuju pada sesetengahnya, selebihnya aku cuba untuk tidak terpendam dalam.

Seperti sedia tahu, kantung pujian aku sebenarnya lebih kecil dari kantung kritikan yang aku biarkan kembang. Jenis yang simpan piala bawah katil bukan di ruang tamu. Aku jenis selalu mempersoalkan pujian. Ada orang yang terbawa-bawa dalam memuji hingga hilang makna sebenar. Bahaya puji sama seperti bahaya gula dalam makanan. 

Namun, itu tidak bermaksud aku tidak berterima kasih, kerana memberi pujian adalah salah satu medium jalinan sillaturahim sambil kebenaran yang diucap diambil sebagai rujukan. 

Tapi rambut aku bukan banyak mana, kalau selalu nak potong nanti untung atas angin lah kedai gunting rambut.
FOOD TRUCK Aggerik Mall
FOOD TRUCK Aggerik Mall

FOOD TRUCK Aggerik Mall

FOOD TRUCK Aggerik Mall SHAH ALAM

FOOD TRUCK Aggerik Mall SHAH ALAM

FOOD TRUCK Aggerik Mall SHAH ALAM

FOOD TRUCK Aggerik Mall SHAH ALAM

FOOD TRUCK Aggerik Mall SHAH ALAM


FOOD TRUCK Aggerik Mall SHAH ALAM



FOOD TRUCK Aggerik Mall SHAH ALAM

FOOD TRUCK Aggerik Mall SHAH ALAM

Baru siap godek template blog ni. Setelah sekian lama tak kemas-kini, rasanya aku perlukan suasana yang baru atau lain supaya 'udara' tak terpekung.

Target utama aku template tu biar minimalis dan reliable.

Kemudian, dah lama berada dalam penangguhan, aku nak yang ruang komen tu ada butang reply. Yang buat aku kurang engage di ruang komen sebab takde butang komen la, tak menarik kalau nak komen dia appear as another comment instead as reply.

Jadi bertangguh sebab aku ingatkan kalau nak bagi ada butang komen tu kena tukar template terus, atau ubah coding, tu yang aku malas. Tapi, rupa-rupanya ada kaedahnya nak bagi ada butang komen. Dah bertahun sekarang baru aku tahu. 

Rujuk gambar di bawah:




Lepas ni mungkin aku akan reply balik (jika perlu) komen-komen di entri terdahulu.






Nak balik kampung, cari tiket bas semua dah habis. Balik kampung tetap jua kena balik kampung, tak cukup liberal nak beraya di bandar melainkan tak dapat cuti. Malam raya melilau di stesen bas, dengan harapan ada bas tambahan atau ada yang tak jadi balik kampung ingin trade tiket, nasib diserah bulat. Tiba-tiba muncul seseorang, seperti sudah berjanji membawa tiket. Destinasi yang sama, waktu dan tarikh yang tepat seperti sudah termaktub. Bezanya, harga berkali ganda, melambung. Saya perkenalkan, orang itu kita panggil ulat tiket. Sikit-sikitlah dia kunyah tepi.

Nak tengok perlawanan bola Final di stadium, keazaban barisan yang beratur membeli tiket lebih berjela daripada perbarisan kemerdekaan, ada yang menunggu 5-6 jam pun tak dapat apa-apa melainkan kepundekkan. Takpe, ni kalau datang lewat-lewat sikit sebelum game start, biasanya ada lah tu orang yang akan muncul dengan tiket-tiket panas. Perlawanan yang sama, waktu dan tempat berlawan pun sama. Bezanya, harga berkali ganda, melambung-lambung. Saya perkenalkan, orang itu kita panggil sebagai ulat tiket. Kuat betul dia punya gigit.

Dah lama menumpang menyewa, terasa mahu beli rumah untuk berteduh dan jadikan harta. Nak beli yang mahal tiada kemampuan, cubalah cari yang berpatutan tapi belum sempat habis kira-kira dah habis slot. Tapi takpelah, kita sewalah dulu buat sementara, lepas 1-2 tahun nanti ada lah tu orang akan jual balik. Rumah yang sama, lokasi yang sama. Bezanya, harga berkali ganda, meroket ke Marikh. Tapi yang ni kita tak panggil ulat ye tuan-tuan dan puan-puan, bukan, ini kita panggil sebagai pakar hartanah, atau, sifu. 
bodoh


Mesej di sebalik Video Muzik Pejamkan Mata
 

Mesej di sebalik Video Muzik Pejamkan Mata , maksud video muzik pejamkan mata


Ekoran dari nota aku sebelum ini mengenai maksud dan pemahaman di sebalik lagu pejamkan mata di http://www.notapurba.com/2017/05/maksud-dan-pemahaman-disebalik-pejamkan.html

Minggu lepas dah dilancarkan muzik video lagu Pejamkan Mata oleh Malique feat Dayang Nurfaizah. Bukan main sedap tarikh pelancaran, 8/8 pukul 8 malam kalau tak silap aku.

Agak lambat jugak musik video ni nak keluar, sedangkan lagu tersebut dah lama jadi siulan dan bualan.

Sebagai penggemar lagu Pejamkan Mata, video muzik lagu tersebut aku boleh terima dengan hati yang terbuka, orang kata do justice to the song, kau paham-paham je la industri muzik melayu ni bukan kesah sangat kat muzik video, selalu je lagu melayu sedap pastu bila keluar video muzik aku rasa macam muzik video tu sendiri nak hancurkan lagu tersebut secara tak langsung.

Meskipun aku tak rasa muzik video tu diolah sendiri oleh penulis lagunya Malique, namun sedikit sebanyak gerak cerita dalamnya adalah terinspirasi dari lagu Pejamkan Mata. Dengan durasi hanya 3:57 minit, setiap detik adalah signifikan.

Apa yang menarik adalah barisan pelakon terpilih bukan yang biasa-biasa, nama gah jugak seperti Beto Kusyairi, Johan As’ari, Uqasha Senrose dan pelakon cilik Nik Adam Mika. Sekali pandang, semua jenis handal berlakon lah, bukannya amik model buat posing-posing. 

Korang boleh tengok video klip ni di saluran-saluran yang berkenaan dan amik tahu / tafsir sendiri mesej apa yang cuba disampaikan. 

Shoot memang baek. Ala-ala slo-mo. Persekitarannya adalah di dalam sebuah bas tak berapa baharu, yang membawa penumpang pada perkiraan aku ada 8 orang kesemuanya (sorang duduk kat driver seat), sedang terawang-awang di cakerawala. Memberikan efek seperti layang-layang terputus talinya

Tiba-tiba teringat lagu nasyid.

"Tanpa cintamu...tetaplah kau di sana, aku tanpa cintamu, bagai layang-layang terputus talinya"

Setiap pelakon yang aku sebut tadi memainkan peranan penting dalam watak masing-masing. Setiap mereka, diberi pasangan regu, dapat dilihat dengan jelas, sedang berperang dengan dunia yang dikendong. Atau dibuli. Atau dihamba / dihambat. (pilih yang berkenaan)

Beto Kusyairi, dia nampaknya macam ada bawak briefcase, memakai baju kemeja kemas bertali leher dan pakai jam. Muka penat. Melambangkan seorang pekerja yang patuh dan tunduk, meskipun diherdik dan dibuli. Pasangan regunya aku rasa bos lah kan. Apa boleh buat, nak cari makan, nak isi perut, kenalah tahan maki, sampai nak tersembur air liur ke muka ni ha..tahan je la Beto, aku paham perasaan kau nak tumbok muka dia. Ini faktor ekonomi lah ni.

Mesej di sebalik Video Muzik Pejamkan Mata , maksud video muzik pejamkan mata


Uqasha Senrose, memang lawa. Itu fakta. Watak yang disampaikan oleh Uqasha adalah seorang wanita yang ditindas dan sukar untuk lari dari penindasan. Geram pulak aku tengok mamat sebelah tarik-tarik baju Uqasha (amboi kemain), pastu nak campak-campak duit apehal. Ni sebenarnya nak gambarkan apa tuan-tuan? Hmm, mungkin sebab kertas yang dicampakkan tu, menyukarkan untuk membuat pilihan wang atau harga diri mana lebih bernilai. Di tangannya ada foto, aku rasa foto orang kesayangan dia, bukan foto aku.

Mesej di sebalik Video Muzik Pejamkan Mata , maksud video muzik pejamkan mata



Nik Adam Mika, sebenarnya aku tak kenal pun adik Nik ni, lepas selidik sikit pakai google dapatlah nama dia. Siapa kata budak-budak takde tekanan? Ni aku tengok adik Nik main watak budak yang 'diceramah' dan mungkin ditekan emosi dan mental. Regunya orang dewasa yang entah apa kehendaknya ntah, mungkin si dewasa tu sedang mencorak dan mengarah budak ni lah apa yang patut apa yang tak patut, nampak macam kena buli sebab si dewasa yang tak kelihatan mukanya ni bukak kasut dia then kesat-kesat kat baju adik Nik.

Mesej di sebalik Video Muzik Pejamkan Mata , maksud video muzik pejamkan mata


Johan As’ari pulak, dia punya regu atau lawan lain macam sikit, bukan pembuli bahkan bukan manusia, dia senyap sunyi je kat belakang gaya gigil macam terperangkap di lembah ketagihan. Boleh nampak imej pil-pil dan penyuntik. Diktator untuk Johan ni dadah lah aku syak, dadah yang mengawal keliling jiwa dia.

Sedang mereka semua terkurung sepi, di dalam bas yang terapungan, entah destinasi mana dituju, lalu pulak seseorang penuh misteri dan simbolik (yakni pemandu bas tersebut) yang bertutup muka menyapa sorang demi sorang. Mungkin driver tu menyapa nak bagitahu dah 'sampai'. Tersentak lalu situasi jadi gamat. Beto tiba-tiba macam bertukar jadi super saiya peringkat ketiga melawan balik regunya yang dari tadi dok menguasai. Uqasha pulak macam naik minyak melempang mamat sebelahnya yang sibuk tarik-tarik baju dia. Adik Nik tadi pun sama juga, kecik-kecik dah tunjuk taring. Johan pulak mencampak barang yang dipegangnya, tak perasan apa yang dicampak, tapi nampak marah betul dia.

Feel masa dorang semua bangkit amuk tu mengingatkan aku pada scene dalam komik mutiara naga masa Gohan membelasah teruk Cell walaupun pada mulanya Gohan tak sedar pun keupayaan tinggi dia.

Mesej di sebalik Video Muzik Pejamkan Mata , maksud video muzik pejamkan mata


Apa yang nak disampaikan tak berapa direct, untuk durasi yang pendek tu memang muzik video ni (aku rasa) sengaja dibiar bebas untuk diterjemah mengikut perspektif kornea masing-masing. Seakan-akan mengajak kita untuk bangkit dari mengikut telunjuk, menurut sistem yang menzalimi, entah sistem dunia secara lahiriahnya atau mungkin sistem dalam fikiran kita sendiri.

Tak payah nak serius sangat, yang penting hasil kerja sebegini harus disokong. Akhir kata, Dayang Nurfaizah nampak elegen dalam muzik video ni, biar derita menghapus derita katanya.
Mesej di sebalik Video Muzik Pejamkan Mata , maksud video muzik pejamkan mata


Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home