Auto Feed Blog

Raya Yang Menyeramkan

Sunday, July 23, 2017 Fendi Rocka 5 Comments





Tahun ni raya aku berlokasi di pantai timur. Entah macam mana,  aku lega sangat perjalanan ke sana, yang aku rasakan aku gerak pada waktu memuncak, tidak sesak. Berjalan lancar.

Masa nak balik ke KL pun nasib aku elok, trafik tak seperti dimomokkan. Segala cerita-cerita budak pantai timur yang tersekat lebih 10 jam terus aku simpan dalam folder 'nasib-nasib baik Fendi'.

Cumanya time nak balik tu lah, awal perjalanan aku berdua je dengan perempuan kegemaran aku, tapi bila masuk je highway LPT tu, rupa-rupanya kereta aku dah ada 'penumpang'. Kisah-kisah mistik berkenaan lebuhraya LPT ni, ternyata ada benarnya jugak, sebab aku sendiri sudah alami pengalaman ditumpang wanita ketika perjalanan pulang.

Nak dijadikan cerita, sebelum masuk lebuhraya tu, aku pergi menyinggah ke rumah kawan aku ni, lokasi rumah dia tu aku tak arif nak sembang kat mana, tapi waze bawak masuk jalan pintas memintas kebun jugaklah, tahu-tahu je dah sampai ke kampung dia. Selepas beraya, sempat makan nasi yang baik punya, tiba-tiba kita orang syorkan untuk dia tumpang kitaorang balik KL, tak payahlah nak naik bas. 

Maka, kisah-kisah mistik ditumpang wanita misteri aku masukkan jugak ke folder 'nasib-nasib baik Fendi'. 

Dalam perjalanan yang panjang tu, ruang untuk berbual kosong memang terbentang luas, seperti jalan lurus di hadapan aku yang tak nampak penghujungnya. Mode aku pun rilek-rilek je, takde spirit nak memecut. Lepas tu hujan turun pulak, suasana jadi sayu, jam dah pukul 12 tengah malam, aku pun isi lah masa kosong tu bertanyakan pada kawan aku yang duduk di belakang.

" Ada cerita yang seram-seram tak sepanjang lalu sini?"

Sangkaan aku betul, mesti ada punya kisah seram, kalau orang dah biasa ulang-alik perjalanan jauh lebih 5-6 jam, mesti ada kisah seram punya. Sama ada nak cerita atau taknak je.

Kawan aku cakap, kejadian berlaku sebelum LPT dibuka secara rasmi, masa tu dia nak balik ke pantai timur. Kemudian, dia kata "Tapi tak eloklah nak cerita sekarang, time-time camni, nantilah".

Aku dah kecewa mendengarkan dia berat nak bukak cerita. Aku lihat jalan pun gelap, tak banyak kereta, takpelah, aku pun bukan berani sangat, nanti agak-agak dah pagi sikit bolehlah dia cerita. Aku pendamkan dulu perasaan ingin tahu aku tu. Jadi kitaorang pun perlahan-lahan bukak cerita lain sampailah kitaorang tidur kat perhentian mana ntah. Nak drive time tu pun tak sedap sebab hujan makin lebat.

Bangun-bangun je dah pukul 5 pagi, hujan renyai-renyai. Kemain sedap kitaorang tidur. Terus kitaorang gerak, malas nak drag perjalanan lebih lama. Tepat pukul 6, aku ungkit hutang tadi. "Okey, bolehlah cerita yang tadi tu", gesa aku. Pukul 6 ni dah masuk subuh, sedang-sedang elok lah tu, buat apa nak peram cerita lama-lama, kalau cerita time matahari dah naik hilang pulak selera seram, jadi cerita geram pulak karang.

"Nantilah, nantilah, gelap lagi ni" jawab kawan aku yang duduk di belakang tu. Aku cakap gelaplah best cerita seram, tapi dia taknak cerita gak, dia suruh tunggu sekejap. Aku mengalah lah, mungkin seram nokharam lah cerita dia ni.

Aku pun tunggu lah sampai pukul 7, melintasi je pukul 7 aku tanya balik. " Ok cepat, dah pukul 7 haa..ceritaa..cerita".  

Dia pun mulakan ceritanya yang terjadi 2-3 tahun lalu. Aku mendengar dengan teliti dan debaran. Cerita punya cerita, dari pendahuluan, isi cerita, klimaks dan penutup, aku simpulkan, bapaklah tak seram cerita dia. Yang dia risau sangat nak cerita tu, aku expect adalah watak-watak yang menjelma, langsuir ke, pocong ke, budak-budak tepi jalan ke, kurang-kurang pun kucing hitam melintas jalan la, kemon, tapi takde weh. 

Penantian dari pukul 12 tengah malam tadi aku rasa jadi berat kat bahu aku, macam ada benda menumpang pulak kat bahu ni eh. Kalau takat cerita gitu, boleh je sembang kat aku pukul 12 tengah malam, 2-3 pagi pun takpe, aku khabar kat dia. Geram pulak aku dibuatnya. Penerbit filem seram sukalah orang macam kawan aku ni, jenis mudah jatuh seram.






You Might Also Like

5 comments:

Zhi said...

aku pulak yang naik seram dengan kawan kau tu. haha.

cinta said...

Cer citer. Nk jgk tahu cerita camseram tu.

mamapp said...

Haha.. mama pun penat tunggu part Seram dlm post ni

AimNub Haris said...

alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...! kecewa aku tau.
kau reka je lah sebijik cerita seram untuk kami pembaca blog ni. tak la kempunan sangat baca dari mula sampai abis tak seram-seram.. haihhh..!

:p

...

nini said...

Hahaha....ok dah jadi cerita lawak pulak...kawan awak ni penakut agaknya ...hahaha

Supermodel

Google+ Followers

Pautan

Nota Kaki

Nota Kaki