Nak dekat pilihanraya ni, aku dengar-dengar parti sana-sini dok campak duit kat masyarakat. Dah macam bagi merpati makan.

Ada yang campak bawah.
Ada yang lambung atas
Tepi.
Kiri.
Kanan.
Belakang.
Leret.
Bergolek.
dan sebagainya.

Meriah, cukup meriah.
Tapi yang aku konfius tak boleh blah, apesal dalam banyak-banyak tu, yang bergolek yang meleret, satu pun tak kena kat aku. Kenapa dan bagaimana boleh tak kena.


**
Manifesto : A manifesto is a published verbal declaration of the intentions, motives, or views of the issuer, be it an individual, group, political party or government. 

Moneyfesto : Pesta Wang, non-verbal declaration of the intentions, motives, or views of the issueer, be it an individual, group, political party or government.




**


Aku tak tahu sebab musabab why setiap kali aku akan menjawab dengan kukuh "Tak ada" bila ada rakan sekerja mengacu soal "Kau ada blog?".


Perbualan serupa ini terjadi lagi minggu lepas, ketika aku berbasa-basi dengan seorang rakan pejabat di department sebelah. 


"Apsal, apsal tanya camtu, aku ada blog ke tak" soal aku balik dengan rasa agak hairan berbaur bimbang bila secara rambang ditanya tentang blog.


"Sebab aku tengok kau macam orang ada blog"


Aku garu-garu kepala yang memang gatal dek kelemumur. Aku tak tahulah reason aku jawab takda, sama ada paranoid taknak ummat pejabat tahu nota-nota aku atau taknak too naive to believe everyone can be kawan.


Tak lama kemudian, ketika basa-basi menjurus ke arah bola sepak. 


"Kau pun ada main fantasy football ? ( competition in which participants select imaginary teams from among the players in a league and score points according to the actual performance of their players), dia tanya aku.


"Ada" jawab aku.


"Aku dah agak dah, aku dah agak, mesti kau pandai kan pilih-pilih pemain kan, kau nombor berapa sekarang?"


Kebetulan kedudukan aku memang teratas di liga.


"Aku dah agak dah, aku tengok kau aku boleh tahu..haha, sebab tu aku tanya kau ada blog tadi" kata dia sambil melihat muka aku.

Nampaknya muka seposen aku dah tak laku sejak akhir-akhir ni, orang dah boleh baca respon dan realiti, aku kena lari tipikaliti. Untuk pengetahuan semua, aku memang ralat dengan tipikal or something yang too predictable, serupa macam dengar lagu berulang di radio rasa nak tukar siaran.

Sebagai contoh, di setiap tiap tempat makan kan kita akan ada makanan kegemaran atau makanan wajib order, so aku akan order benda yang sama, paling tidak pun 8 daripada 10 kali akan order benda sama. Namun, benda yang aku rasa tak boleh blah, apabila ketika nak pesan makanan, tukang amik pesanan tu sendiri dengan muka bangga terus tanpa segaris ragu nyatakan aku nak order apa, eh..dia pulak yang bagitahu aku sebelum aku bagitahu dia, moment tu aku akan rasa tak boleh blah dan terus aku tukar order yang terniat. Sanggup aku nak order benda lain tahu tak, sanggup.

Dukun Dan Dain Said - Setelah Lebih Sedekad

filem dukun review

( Bacaan lebih crispy jika sudah menonton Bunohan dan Interchange, mungkin juga Pak Ya Cong Codei)

1. Selepas membikin filem Dukun dan kemudiannya tidak ditayang, pengarahnya bernama Dain Said telah menghasilkan 2 lagi filem yang aku suka iaitu Bunohan dan Interchange. Ketiga-tiganya berunsurkan elemen mistik yang berkesinambungan dengan sejarah atau mitos. Tema sebegini boleh dikatakan segar dalam industri filem melayu. Jangan samakan dengan filem hantu-hantu mekap (tiada pertembungan dengan hantu dalam filem ini).

2. Sama seperti Bunohan dan Interchange, filem Dukun membariskan pelakon-pelakon terbaik tanahair. Ummie Aida, Faizal Hussein, Bront Palarae dan Namron (sekadar menyebut beberapa nama), bukan sahaja pelakon utama malah pelakon tambahan pun bukan calang-calang. Pelakon yang tampil membawa watak, bukan tampil dengan follower instagram yang ramai.

3. Dukun, bagi aku sebenarnya lebih kepada surreal / crime daripada seram, sama juga seperti Bunohan dan Interchange. Aku tak dapat lari dari menyebut kedua-dua filem arahan Dain Said tersebut. Nampaknya , karya pengarahannya betul-betul meninggalkan cop mohor / trademark dalam filem. Maafkan aku untuk itu.  Filem ini amat visualisasi, kena jamah dan terjemah menerusi frame by frame, aku pun tak arif nak menelaah sedalamnya.

4. Sebenarnya , banyak persoalan yang muncul tatkala menonton filem ini, jalan ceritanya / plot akan membawa penonton berfikir dan berfantasi sendiri, izinkan saya menyebut sekali lagi, sama seperti ketika menonton Bunohan dan Interchange. Timbulnya tanda tanya tidak bermaksud filem-filem ini longgar, sebenarnya filem ini jenis tidak menyuap sebaliknya mengajak penglibatan penonton.

5. Filem Dukun, meskipun ada masanya terasa seperti sebuah dokumentari, meletakkan persepsi yang berlainan dalam mezahirkan kes kematian / pembunuhan kejam. Sekali lagi, izinkan saya sekali lagi, sebagaimana filem Bunohan dan Interchange, semuanya berkait dengan kisah pembunuhan dan mata filem dikaburkan antara baik dan jahat. Hal ni sebenarnya lebih realistik, filem-filem tipikal selalunya membangun watak orang baik sebaik-baik, orang jahat pula sejahatnya, sedangkan realiti hidup diri manusia sebenarnya bukan semudah itu (sila rujuk watak Pak Ya Cong Codei).
filem dukun review


kanak-kanak ditatang seperti minyak penuh,
yang disayang tanpa setitis nila,
penenang mata pelengkap jiwa raga, 
wanita dicinta penuh puja teruja,
dibaja bercambah berbunga,
bagai bulan jatuh ke riba,
laki-laki dikasihi dengan terma,
selagi kudrat terberi, selagi salah silap diterima. 

manusia mencari cinta pada kriteria,
menyambut janji di atas acara,
harung hidup utara selatan,
melangsai jasa dengan tuntutan,
luhur dan tulus perkataan hadirnya pupus,
jalani hidup dalam kamus,
sunyi dan seorang memenuhi ruang,
menggilap luaran dalaman terbungkam gersang.

tanggungjawaban menjadi landasan berpanjangan,
yang terus aman,
tak bertaman hanya kitaran,
cinta resiprokal tinggal teoritikal,
kekal kritikal dan teaterikal,
sembunyi dalam kubikel dalam nilai sentimental,
ditemukan dalam pencarian mereka yang tidak gentar gementar mencabar arus sedar.


Dah lama tak buat review buku. Kadang aku dah baca buku sedap, aku tak buat review sebab rasa macam review aku tak dapat do justice to the book. Kali ni aku ingat nak tinggal komen sikitlah, tak cecah tahap review lagi. Dapat gaji tempoh hari, aku ada beli buku yang dah lama aku perhatikan kat rak buku MPH. Dari tahun lepas aku pegang buku ni, tapi aku letak balik, aku pegang, aku letak balik. Aku kalau nak beli buku bahasa melayu dan hasil tangan orang Malaysia ni memang agak selektif, teragak-agak dan terkemut-kemut, tapi kali entah bakteria apa merasuk aku dah terkendong ke kaunter pembayaran.

Buku ni tajuknya Ambivalen. Kemain kemas tajuknya, macam nama saintifik. Ambivalen menurut Kamus Dewan ianya bermaksud mempunyai perasaan yang bertentangan terhadap seseorang, sesuatu atau keadaan. Yakni ianya seperti rasa benci dan sayang pada seseorang pada masa yang sama. Aku pun pernah rasa perasaan ambivalen ni, masa tu aku rasa nak terberak dan dalam masa yang sama mengantuk tahap gajah-gajah. Memang hebat perasaan ambivalen ni.

Apa yang menarik mengenai buku ini? 


Percayalah cakap aku, menariknya buku ini terletak pada Kulit buku depan dan belakangnya, sahaja. Aku melihat buku ini berjaya lari tema novel-novel melayu picisan dan tipikal, dari segi kulit bukunya! Boleh nampak adanya pembaharuan dan anjakan paradigma di kulitnya, namun sayang isinya masih kisah anak dato, yang ada maid, ada pemandu peribadi, kemudian bisnes antarabangsa juta-juta, bercinta dengan orang biasa-biasa, ada konflik dalaman dan jiwa-jiwa sikit - multiple personality disorder, akhirnya kahwin dan pregnant dijadikan pengakhiran cerita agung ini. 



Kalaulah aku tahu, baik aku beli kulitnya saja. 

Kulit Belakang

Kulit Depan

Patutnya novel ni diberi tajuk Kekasihku Bukan Kekasihmu Harap Maklum atau Tergantung Sepi Tak Bertali Ikat Tepi, tak payah nak Ambivalen sangat.

Rakan sepejabat aku yang cuba-cuba nak eat clean mengomel. Katanya makanan berkhasiat ni bukan main harganya, mahal berbanding kebanyakkan. Aku mengiyakan, selalunya yang membeli barangan dapur di grocery sebegitu adalah orang ada-ada. 

Dan orang yang tak ada-ada, akan ambil sahaja selagi harga mampu milik, kalau ada lebihan baru beli yang darjat atas sikit sekali sekala. Kami orang kebanyakkan, mengutamakan kemampuan makan sehingga akhir bulan daripada eat clean ala western yang perlukan kos pentadbiran perut yang tinggi.

Sebab tu aku tak setuju kalau orang kata, rakyat Malaysia gemuk-gemuk sebagai petanda kita cukup makan dan kaya, sebab gemuk juga sebenarnya petanda tak cukup duit untuk membeli makanan yang sewajarnya. Sekian, 2 kupang aku.

Yeah

Col. Robert Iverson: Being a leader isn't about ability. It's about responsibility.
Maj. Rebecca Childs: Got it, sir.
Col. Robert Iverson: No you don't, Beck. I mean, you're not just responsible for the good ones. You've got to be responsible for the bad ones. You've got to be ready to make the shitty call.
Maj. Rebecca Childs: What makes you think I'm not?
Col. Robert Iverson: Because you're so damn good. You haven't hit anything you couldn't beat. I mean, hell, you were the one who figured out how to save the space shuttle. You made me, you made the rest of NASA just look like an ass. It's just you're used to winning... and you're not really a leader until you've lost.
Nak menyeru dan bertanya kepada para pentafsir,kalaulah butang baju di bahagian pusat tercabut, petanda apakah itu?

Betul ke ada ilmuan cakap, fenomena ini disebabkan sabun pencuci tidak sesuai dengan fabrik baju, akibatnya baju mengecil selepas dicuci.


Gong Nekara - Kmy Kmo ft Luca Sickta

Gong Nekara - Kmy Kmo ft Luca Sickta


Artis : Kmy Kmo ft Luca Sickta
Lirik : Kmy Kmo ft Luca Sickta
Komposer : Kmy Kmo
Produser : Luca Sickta

Tubuh berbulu,
matanya merah dalam rimba,
aku keliru angkatan ke lembaga menjelma?
urat kepala,
berdenyut cemas tak tenteram,
aku keliru,
berbaur seram dan geram.

Chorus:
Aku, (aku)
Engkau , (aku)
Dia, (aku)
Siapa tadi?
Dalam rimba,
Aku diam,
Tapi tadi siapa nyanyi?

Aku, (aku)
Engkau , (aku)
Dia, (aku)
Siapa tadi?
Dalam rimba,
Semua diam,
Aku tahu siapa nyanyi!



Verse 1 Kmy Kmo,

Dilontar lampiran yang tak se berapa mengusik,
nak dionarkan sakinah yang sebati di bumi muzik,
buncah dek,
tertumbuk akal tua picik yang mula semakin uzur kufur,
nikmat yang diberi percuma lantas nafsunya terus menggelupur,
rongga ritma rambang gila,
"kuku bima' bacok lidah,
longgar rima lambang nila,
susu dijaga rosak dah diludah,
separuh baris salam sua,
kenal dalam dunia nista,
pelaris dicari dalam gua,
untuk diguna demi dusta cita,
invasi kritikal,
silap ritual,
basi fizikal,
membengkak mual,
injaksi lirikal,
gilap visual,
salah magikal,
katak berbual,
mahu klasikal,
beli dan jual,
beli mistikal,
jual misitkal,
beribu tahun,
berkali lantun,
berjuta pantun,
berjujuk lakon,
Ya !
pungkur panas berdarah gusi ke ?!
hilang nafas yang tata susila !
ukur ganas pada kerusi je !
bilang "Emas" hmm jauh lagi la..
ukur agas dengan burung hantu,
cari nahas di gua puaka,
mantera lahir dari jari hantu,
matra ganas tak cari suaka,


Chorus:
Aku, (aku)
Engkau , (aku)
Dia, (aku)
Siapa tadi?
Dalam rimba,
Aku diam,
Tapi tadi siapa nyanyi?

Aku, (aku)
Engkau , (aku)
Dia, (aku)
Siapa tadi?
Dalam rimba,
Semua diam,
Aku tahu siapa nyanyi!


Verse 2 Luca Sickta,

Pantun angkuh lantun rakus rumus,
Santun patuh jakun kamus kubus,
Seru jangan sampai tamak nama,
Deru arus angan, tambat, lambai saka,
Mata merah tangan santai,
Bila,
Diam duduk tak berantai,
Maka, Tindak tanduk pun ter urai,
Dendam silam tusuk terburai,
Wooh
Naik bongkak susah sampai otak,
Sambil dongak waktu tolak,
Makhluknya rongak kepala botak, 
Minda todak namun masih hidup dalam kotak,
Tayang usah , jika jiwa tu mudah melayang,
Resah tenang diri sendiri sudah di karang,
Apa lagi?
Mahu jadi?
Terikat dengan bayang sendiri dari dulu sampai hari ini, haaaa...

Chorus:
Aku, (aku)
Engkau , (aku)
Dia, (aku)
Siapa tadi?
Dalam rimba,
Aku diam,
Tapi tadi siapa nyanyi?

Aku, (aku)
Engkau , (aku)
Dia, (aku)
Siapa tadi?
Dalam rimba,
Semua diam,
Aku tahu siapa nyanyi!


Verse 3 Kmy Kmo

Aku lempar tari Iqram mengusik ego tua kau ombak singgah omong nisbah gangguan
yang tak dihirau,
mungkin dulu rimba tebal semua berbekalkan pisau,
Ini zaman sembur pucuk lagi laju dari santau,
makin hari makin resahjiwa yang cuba ditenang,
tewas juga hujung hari lepas baru menang,
nafsu lonjak bakar hati jantung pun laju digendang,
bila jauh  jadi abdi "Masuth" puji pakai tendang,
"Murrah" gelakkan kau, aku, kita kerna dah berjaya,
lumrah gerakkan si alpa mudah lena lepas kaya,
bukan harta , atau benda di kejar nya hanya batu,
bukan Alpha atau Mambang yang ku gentar hanya Satu (Allahuakbar..Allahuakbar)

Chorus:
Aku, (aku)
Engkau , (aku)
Dia, (aku)
Siapa tadi?
Dalam rimba,
Aku diam,
Tapi tadi siapa nyanyi?

Aku, (aku)
Engkau , (aku)
Dia, (aku)
Siapa tadi?
Dalam rimba,
Semua diam,
Aku tahu siapa nyanyi!

Outro

Aku lempar tari Iqram mengusik ego tua kau ombak singgah omong nisbah gangguan yang tak dihirau.
Tatkala membaca , meneliti dan memahami tulisan yang pernah aku coret dan conteng, di pelbagai medium dan platform (blog dan mukabuku) , membuat dan membuai aku menyoroti jejak-jejak fikiran pada masa ianya dibidik jari-jemari. 

Apabila dibaca kembali, oleh aku sendiri, terasa seakan asing dan ada antaranya tidak berpadanan dengan kapasiti atau acuan fikiran aku sekarang. Dipendekkan kata, ianya menjelmakan satu persoalan di benak "Macam mana aku boleh tulis benda-benda ni?".  Agak sukar untuk aku kini, melihat keakuan aku di sebalik siratan tulisan-tulisan tersebut.

Fikiran adalah sesuatu yang sangat misteri. Sejak bila mula dilahirkan,  bagaimana dilahirkan, dizahir & batinkan, bentuk fizik dan respon kimia juga masih terus menerus menjadi kajian para saintis. Pada ketika ini, trafik fikiran yang lalu lalang di minda kita pun kita tak pasti datang dari mana, tahu-tahu saja dia sudah berterbangan, bergolekkan, meluru atau menyelinap, apa yang kita boleh buat? Tiada apa, dia tiba tanpa notis dan arahan.

Selalu kita risau "apa pulak kata orang" atau "apa pulak nanti dia fikirkan". Ianya amat sukar untuk kita mengelola fikiran orang, fikiran bukannya seperti air yang boleh dikelola mengikut acuan pembentung. Namun, masih lagi boleh dikira dan dicongak , ada teknik dan kaedah yang telah diajar dan dipraktikan supaya fikiran tidak cacamarba. Salah satunya menerusi penulisan, ianya merupakan satu siratan / proses di mana kita boleh mengestrak-meneliti-memperhalusi-menimbang-membantah-mengenalpasti--mempertingkat-menyusun-mempersembah fikiran-fikiran yang berbolak-balik menjadi satu kesatuan. 

Fikiran juga, pada saat ini aku pasti anda sudah ketahui, bahawa fikiran adalah bahaya, pada diri sendiri atau selainnya. Fikiran tanpa jagaan, akan mudah dimanipulasi atau termanipulasi dan berubah menjadi sesuatu yang menyakiti. Dengan sebiji buah fikiran, apa pun boleh jadi. Ianya boleh beranak-pinak dan menjadi sesuatu yang besar dan merajai, amat berbahaya jika ianya bukan suntikan roh yang molek. 

Pernah anda terbaca tentang kes-kes mengenai manusia yang melakukan sesuatu yang kejam dan nauzubillah, setelah terdengar bisikan-bisikan asing di telinga? Ya. Adakah bisikan halus /ghaib itu datangnya dari entiti terkecuali, atau, saya mahu persoalankan, ianya tercipta sendiri dari fikiran-fikiran kita yang menjadi asing dan meneroka egonya sendiri, meneruskan hidup dengan parti dan organisasi baru lalu melalukan penentangan dan menderhaka kepada zatnya?



Fikiran kita bukan milik kita. Kita bukan fikiran-fikiran kita.
Ramai yang tak tahu, aku sebenarnya mempunyai pasangan kembar. Kami sama-sama membesar secara kacak. Seperti pasangan kembar yang lain, kami selalu bersama dalam mengharungi ranjau dan turun-naik/ klimaks duniya. Jikalau lama tak bersua, rindu akan muncul bagai bulan mengambang  dikandung awan. Pasangan kembar aku tu namanya, bola sepak.

Bola sepak merupakan sukan yang bukan biasa-biasa. Bagi yang tidak selami, mendalami dan mengalami akan menganggap sukan bola sepak adalah sia-sia atas pertimbangan 22 orang pemain mengejar sebiji bola yang kasihan. Namun, sebenar-benarnya, dalam bola sepak itu, beradanya olahraga dia mana pemain berlari pecut, melompat tinggi menanduk bola, melipat bola seperti ahli gimnas, melontar bola, kadang-kala bertinju dengan pihak lawan, di mana semua ini memerlukan keunggulan tubuh badan yang bukan biasa-biasa.

Taktikal pula, jika mahu disusun, diatur dan dicerita satu persatu, takkan habis seperti menghitung dosa manusia se-dari lahir. Aspek psikologi juga amak berperanan dalam menggerakkan sukan dipanggil bola sepak ini, baik pemain mahupun penyokong, mental kena padu spirit kena teguh. Naik atau jatuh, jangan perlu sesama kita bermusuh(secara peribadi).

Ironinya, aku mengenal bola sepak bermula apabila aku tidak lagi boleh bermain bola sepak. Selepas berlaku kemalangan pada suatu hari yang dinota, algoritma tubuh badan aku dah berubah lalu aku mengenali bola sepak dari tepi padang atau di mana-mana saja bola sepak berada. Kalau bola sepak dimainkan di padang, maka tepi padang lah aku menyaksikan. Kalau bola sepak di jalan raya, maka di tepi jalan raya lah. Bila bola sepak sudah mendiami kepala, maka bola sepak boleh di mainkan di mana-mana sahaja.

Masa zaman sekolah, ketika waktu rehat yang singkat tu, rakan sekelas aku akan berlari ke kantin sepantas Mo Salah membeli makanan mengalas perut lalu lekas-lekas bersedia di kawasan lapang bersimen untuk bermain bola sepak. Walaupun namanya bola sepak, tapi yang disepak tu kadang tin minuman, botol, bola tennis atau gumpalan padat kertas-kertas yang dibaluti dengan pelekat lalu dibentuk bulat. Dan aku di tepi gelanggang, diam-diam menyimpan perasaan tidak sabar menanti mereka beraksi (seperti kucing melihat ikan). Dari sudut itu aku dapat melihat mana yang berbakat dan mana yang berkarat, di kalangan kawan-kawan itu , aku mempunyai pemain-pemain  pilihan aku, sama seperti menonton bola di peti televisyen aku akan bandingkan cara bermain mereka seperti pemain bola profesional.

Ada yang mempunyai teknik hantaran bola yang baik, ada yang sepak bola macam orang mabuk ketum ,ada yang gemar skor gol saja demi meraih populariti, ada yang mempunyai kawalan bola yang baik dan tendangan padu tapi suka main jadi penjaga gol, ada juga yang licik macam scammer, ada jugak main tak seberapa tapi gaduh je yang lebih.. had yang ni aku paling tak gemar sebab game akan terhenti pastu abis awal, potong betul lah. Ego dan kesamsengan patut jangan dibawa masuk padang.

Aku agak bertuah jugak sebenarnya sebab batch aku pada ketika itu boleh dikatakan mewah dengan bakat dan potensi bola sepak, sama ada mereka mahu membawa terus bakat itu atau menyerah kepada bakat lain itu cerita lain. Dengan bakat-bakat yang ada ketika itu, berpeluang menyaksikan mereka bermain bola secara tulus, percuma dan live adalah kenangan zaman kanak-kanak aku yang menyenangkan. Agak bersifat syok sendiri untuk membuat kenyataan sebegitu, namun keyakinan aku sebenarnya berasas apabila sekolah aku menjadi juara peringkat daerah dan salah seorang pemain terbaik kami sekarang dah jadi kapten futsal negara. Tahniah.

Bila masuk sekolah menengah, aktiviti main bola waktu rehat ni dah kurang, bakat bola sepak di kalangan rakan sekelas pun aku tak perasan. Malang sungguh nasib aku ketika itu. Bila waktu pendidikan jasmani pun sambutan untuk main bola padang tak meriah, yang boleh main selalu nau tak bawak kasut, sibuk buat kerja sekolah semalam, yang pergi main pun tak berapa nak fit, aku nak tengok pun tak lalu. Pada waktu tersebut aku dah kurang tengok kawan-kawan main bola sebab kawan-kawan aku tak reti main bola. Maka, hubungan aku dengan bola sepak lebih  kepada menonton di TV (siang/ malam) , berhubungan melalui suratkhabar dan permainan bola sepak di PC sahaja.

Masuk ke Universiti, main game bola menjadi lebih sedap sebab ramai pencabar, ianya adalah sesuatu yang mengujakan untuk aku selain pergi kuliah (ceewah). Kawan-kawan aku ketika itu ramai peminat bola sepak, disebabkan sama anutan bola sepak maka tak susah nak cari geng untuk tengok bola /sembang bola. Kalau di kalangan kawan lelaki, lebih ramai yang minat bola daripada yang tak minat. Kemeriahan tu dapat dirasakan lebih-lebih lagi bila ada kejohanan besar seperti European Champions League / Piala Eropan / Piala Malaysia atau World Cup. Lain-lain kelab pilihan tak mengapa, yang penting semangat kesukanan tersemat di dada dan bukan menyokong kelab semberono seperti Manchestet United, eh?


Steps in buying a BTO flat




To get a BTO flat is a big milestone in your lifetime. But to get a BTO flat can be as tedious as it seems. With so many BTO launching, you start facing different issues. You do not know where to start, how to start and when to start. You get confused with the steps, the processes and the terms when it comes to buying a BTO flat. Keep on reading to have an idea on the steps of getting a BTO and say goodbye to those tedious issues.  Below are the 6 steps that you need to go through in order to buy BTO flat.  

Check your eligibility
First of all, you will need to screen your eligibility to purchase a BTO flat.  To purchase a BTO flat, you must:

1.     Be at least one citizen of Singapore and apply with at least one citizen or permanent resident as family nucleus, such as spouse or kids., parents or siblings.
2.     Apply with your fiance(e) and register your marriage within 3 months or before the possession of the flat if you are applying for special CPF housing grant.
3.     Be a single citizen that is aged 35 and above for a 2 bedroom flats in non matured estates.
4.     Be a Singaporean with a non citizen spouse who has a working pass or visit pass for a 2 bedrooms flat in a non matured estate.
5.     Be a single citizen that is aged 35 and above and applying for a BTO flat with a maximum of 3 single citizen co-applicants for a 2 bedroom flats in non matured estates.

You will also need to make sure you are qualified for the BTO flat that you are applying, based on your income:

  1. $6,000 for a 2 bedrooms flexi flat; or $12,000 for a short lease flat with maximum 45 years lease.
  2. $6,000 or $12,000 for a 3 bedrooms flat in non matured estates, depending on the project that you ballot for; or $12,000 for matured estates.
  3. $12,000 or $18,000 for a 4 bedrooms or bigger flat, if the flat is used for multi generation family.

 Ballot
After meeting the eligibility of buying a BTO flat, you can start looking for a BTO flat around the area you desire that suits your needs and wants in terms of location or others, and try balloting for the BTO flat online. You will need to pay $10 to ballot for a BTO flat. Do wait patiently as you will need to wait for approximately a month time to get notifications on whether you have succeeded or failed to ballot for a BTO flat.  

Applicant type
1st time applicant
2nd time applicant
Normal/Public applicant
2 chances
1 chance
Married Child Priority Scheme (Near parents)
4 chances
2 chances
Married Child Priority Scheme (With parents)
6 chances
3 chances

HLE letter or AIP
Thirdly, you need to get an approval in principle (AIP) from your desired bank if you require a bank loan. Another alternative is that you can apply the HDB Loan Eligibility (HLE) letter if you require a HDB loan. The difference between a HDB Loan and bank loan is that HDB Loan is 90% LTV whereas bank loan is only 80% LTV. The HDB Loan also allows you to pay for a lower down payment, however, HDB loan offers less flexibility. As for bank loan, it requires a higher down payment but comes with greater flexibility. Do take caution that the validation for HLE is only 6 months. More information on ways to apply can be found here.  

Next, after getting a notification on your success ballot for a BTO flat, you will then be invited by the HDB person in charge to choose your desired flat. Once you have chosen your desired unit, you may start the purchase process and pay the option fee on the spot:

4 or 5 bedrooms executive flat
3 bedrooms flat
2 bedroom flats
$2,000
$1,000
$500

After that, you can start looking for grant available from Special Housing Grant (SHG) and Additional Housing Grant (AHG). SHG is a housing subsidy that covers both the low and middle income families with grant ranging from $5,000 to $20,000, subject to buyer’s income. As for the AHG, it is a scheme that aims to help Singaporeans with lower income to purchase their first flat with grant ranging from $5,000 to $40,000, subject to buyer’s income as well. To qualify for an AHG grant, your household income should not exceed $5,000 per month, for a period of 12 months before your application for the flat.

Lease agreement and downpayment
After 2 or 3 months, you may sign the leasing agreement within 4 months of booking the BTO flat. You are also required to make payment for the down payment, conveyancing fees and stamp duties. The total of downpayment you are required to pay is dependant on the type of loan you take. For bank loan, the downpayment is 20% of the property. 15% of the 20% can be paid via CPF or housing loan. However, the last 5% of valuation have to be paid through cash. As for HDB concessionary loans, downpayment is 10% of the property’s valuation. In addition, all of the 10% can be paid via CPF or housing grant.  

As for the stamp duties and legal fees, you are allowed to pay by using a combination of CPF and cash. The stamp duty fees that you need to pay are:

First $180,000
1%
Next $180,000
2%
Remainder
3%

Lastly, sit back and wait for the collection of keys after the completion of your BTO flat. In conclusion, the steps to getting a BTO unit is not that tedious after all, provided you follow the guide and plan ahead to avoid going through the unnecessary issues.




Dalam pada bajet sedu-sedan, sempat jugak di hujung minggu lepas aku bercuti sekitar bandar hipstur iaitu Ipoh. Niat hati memang nak  santai di Lost World of Tambun, tapi apakan daya sepanjang berada di Ipoh waktu petangnya hujan turun tanpa belas. Tanpa terkesan dengan cuaca, kami pun menjadikan aktiviti makan dan makan lagi sebagai aturcara utama percutian awal tahun kami (menjadi slim bukan azam tahun baru).

Di sebalik kesibukan bekerja sekali skala memang kena santai supaya badan dapat rehat dan noda nista minda dirawat. Bekerja kuat, bercuti ligat. Namun, soal bajet  memang kena diambil perhatian supaya tak bergocoh di kemudian hari, bercuti biar tenang,jangan sampai berhutang. Ada banyak cara sebenarnya nak menjadikan impian bercuti menjadi kenyataan, meskipun bajet cukup-cukup makan.

Cara yang pertama, menerusi cabutan bertuah. Sekarang ni kalau pergi mana-mana event, event makan malam syarikat tempat anda bekerja atau pun marathon hujung minggu, mesti ada cabutan bertuah untuk memeriahkan program. Maka, korang ikutilah program sampai habis supaya tuah anda tidak tersalah alamat. Korang janganlah target hadiah tupperware, hadiah percutian ke luar negara lah baru berbaloi.

Kedua, belajar dengan tekun sampai dapat biasiswa ke menara gading di luar negara. Kalau boleh menara gading tu biarlah di Australia atau negara-negara Eropah. Selalu aku dengar pelajar Malaysia yang belajar di Eropah, sambil belajar tu dorang sempat mengutip pengalaman melancong di sekitar Eropah, siap buat buku / video travel log lagi. Tapi untuk melancong guna cara ni, otak kena geliga dulu la.

Ketiga, jadi pramugari atau pramugara. Yang ni memang kena dengan nature of the job, anda akan melawati ke bandar atau pusat percutian ke seluruh negara bahkan dunia, ambil lah peluang tu untuk bercuti jugak ye tak. Tapi yang ni kena kerja jugaklah, sempat lagi nak tukar profesion? Kalau tak sempat boleh skip ke point seterusnya.

Kalau bertuah memang tak, belajar tak berapa, nak kerja pramugari pulak tak cukup sentimeter, ada lagi satu cara ni untuk bercuti secara percuma, iaitu bermain game. Yelah, main game pakai telefon bimbit pun boleh membawa anda melancong ke luar negara. Kalau tak percaya boleh tanya TRAVELOKA.



Aku dah tanya, katanya memang betul. Menerusi TRAVELOKA Fly & Win CNY Contest, anda boleh main dan menang.

Selepas anda mengetahui terma dan syarat, boleh teruskan dengan permainannnya. Aku dah cuba main, kena kawal kapal terbang supaya tidak jatuh sambil kutip sebanyak mungkin ampaw tahun baru  cina.  Bagi sahabat handai yang dulu time raya pagi sampai ke malam mengutip duit raya di kejiranan, permainan ini memang untuk anda.  Mudah kan, hanya perlu kemahiran tap tap dan tap lagi. 





Sambil tu kena ada fokus dan fikiran yang waras jugak. Jangan semua benda kau nak langgar. Bagi aku yang berjiwa pilot ni lainlah, kecekapan dan kehandalan mengemudi memang dah jadi darah daging. Lepas kutip markah tu dikehendaki post di Facebook untuk memenangi pakej percutian yang bukan main-main. Lihat gambar di bawah:


  1. Grand Finale prize 6 hari 5 mlm di Seoul ( Flight & accommodation untuk 2 orang)
  2. 1st runner up 5 hari 4 malam di Phuket ( Flight & accommodation untuk 2 orang)
  3. 2nd runner up 4 hari 3 malam di langkawi ( Flight & accommodation untuk 2 orang)

Juga..

2 baucher traveloka yang bernilai RM1000 untuk 2 orang

Hadiah-hadiah ni memang sesuai untuk aku sepatutnya, sebab semua tempat-tempat tu aku tak pergi lagi kecuali Langkawi.

Sebenarnya boleh main banyak kali, sampai kalau dah kejung jari, boleh upah orang lain untuk mainkan supaya dapat markah tinggi. Korang tak payah tanyalah markah aku berapa, malaslah nak bersikap riak kat sini. Korang cuba main dulu permainan kapal terbang tu kalau nak melancong ke luar negara. Kalau markah sikit aku cuma boleh kesian je la, kalau markah banyak dan dapat ke luar negara, pesan aku cuma satu je iaitu belikan lah aku buah tangan sikit bila pulang ke Malaysia, please.

Pertandingan ini berlangsung dari 22 Januari 2018 hingga 28 Februari 2018. Sila rujuk web TRAVELOKA untuk maklumat lanjut demi merealisasikan percutian-percutian gempak anda pada masa hadapan. Dan jangan lupa buah tangan.

Emovere ?

Akhir-akhir ni, banyak pulak dengar orang mengeluh. Bukan mengeluh soal minyak/beras naik rege, bukan soal kena lempang, bukan juga mengeluh kerana menjadi mangsa fenomena atau bencana alam, sakit gout pun bukan. Tapi, sebab, bosan. Beruntung jugak orang yang mengeluh sebab bosan ni / selalu merasa BOSAN.

Bosan ni aku tafsirkan mengikut konteksnya, sebagai berada dalam situasi atau keadaan yang tidak memberikan rasa exciting. Adakah bosan satu elemen yang teruk? Nampak gaya bosan sudah menjadi new term for pain. Bila orang cakap " Arghh Bosan la" , lihat pada riak mereka seperti berada dalam kesakitan. Sakit sedikit-sedikit, lama kelamaan akan mudarat / gangguan minda.

Bagaimana nak mengatasi masalah mudah bosan ni? Aku boleh listkan sampai 100 perkara nak hilangkan bosan dan sesiapa pun boleh pilih di antaranya mana yang berkenaan dan berkenan, namun aku tahu kesannya hanya sementara. Tak lama kemudian 'sakit' itu akan kembali. Adakah wujud ubat untuk bosan? Atau hanya bius sahaja?

Secara peribadi, aku susah untuk merasa bosan. To-do list aku terlalu panjang untuk memberi laluan pada bosan memotong barisan. Meskipun to-do list yang panjang tersebut mempunyai tetapan masa yang beza-beza, tetap jua tak dapat nak tapakkan kebosanan secara percuma. 

Its good to have an interesting life /  personality, dalam masa yang sama,the opposite, aku suka untuk merasakan diri aku seorang yang membosankan (betul/tidak bukan persoalan), aku boleh bersahabat dengan kebosanan. Bosan ada masanya, membuat aku menghargai rasa ketenangan dan kesunyian setelah atau sebelum datangnya ujian dunia. Bila merungut kebosanan, diberikan pula ujian, merungut pula pada ujian. Haruskan disuapkan diri kita dengan rasa exciting dan kegembiraan berpanjangan?

Boredom is vital for relationship

Aku ada tertengok video dari Mark Manson (penulis buku the subtle art of not giving a fuck) tentang betapa kebolehtahanan pasangan dalam mengharungi kebosanan mempengaruhi survival hubungan mereka. Pasangan pada masa kini, meletakkan hidup yang meriah dan 'hebat' sebagai relationship goal, misalnya melancong ke sana sini dan melakukan aktiviti-akviti luar biasa bersama. Kalau takde semua itu, masuk ke stage penamatan cinta euphoria, mereka akan anggap hubungan mereka tidak baik dan dingin, incompleteness. Boleh terima subculture begini?

Namun, apa yang aku nak cerita, yang memeranjatkan mengenai faktor hubungan menjadi kuat,adalah pasangan yang boleh tahan dengan value bosan pasangannya, able to be boring together, spend year after year doing 'boring stuff', cenderung untuk kekal lama. Contohnya pasangan dulu-dulu, tak bosan dengar isteri membebel, takde pun naik jet / candle light  dinner, isteri duduk rumah pun tak bosan tengok muka dan perangai suami, bertahun-tahun / seumur hidup tak bercuti ke luar negara pun masih merasa bahagia yang tersendiri ketika duduk di kerusi depan rumah atau jalan-jalan di persisir kampung. Boredom need to be approve again by society?

Kemeriahan dan keseronokkan mencari kelainan ni okay, okay bila kita nak mencuba pengalaman baru. Namun kebergantungam kepadanya akan menyebabkan minda kita rasa kosong tatkala kehilangannya. Minda kita akan terus-menerus minta disogok dengan perkara luaran. Lepas tu, fikiran ni akan kegersangan, semua tak puas hati. Pada aku, bosan ni perkara pokoknya kerana fikiran yang menguasai kita. Dalamannya kita haus. Kita biarkan fikiran-fikiran itu merantai dan menjelmakan kebosanan, makan datanglah bosan, walhal kita kena sentiasa mengawasi fikiran kita supaya tidak sewenangnya membekal bosan. Situasi ni boleh juga digunapakai untuk situasi lain. Rasa cemburu, marah tak tentu hala, tergugat, sibukkan salah orang dan sebagainya. Bila fikiran kita telah set bosan sebagai sakit, maka padanlah muka. Penat merawat sakit yang bukan sakit.

That pain or suffering arises through desire or craving and that to be free of pain we need to control the supply



Kalau betul rasa bosan, jawablah semua persoalan aku di atas, moga dapat membuang masa lapang anda.
Menerusi pembacaan blog secara rambang, aku dapat perhati, sesetengah orang memang punyai bakat menulis secara semulajadi. Dia tulis dengan spontan tentang apa isu pun, waima sekecil-kecil isu tetap menarik dan men-jadi, kalau dibaca ada rhythm. Aku senada dengan Murakami, penulisan sama jugak dengan konserto, ada rhythm maka pesona pengalirannya jadi lebih mudah sampai dan diikut tanpa mendesak.

Ada sesetengah pula, bakat menulis memang tiada, kalau ada pun sedikit. Namun, kerana usaha untuk belajar teknik dan cara penyampaian, praktis, maka hasil penulisannya jadi baik atau sangat baik. Ada juga, yang berusaha dengan gigih namun masih belum mencecah tahap yang diingini. Ditekan-tekan pun tetap tak boleh pergi, boleh jadi ada kelopongan di mana-mana segi yang terlepas pandang. Tapi aku percaya, lama kelamaan akan jadi mudah dan bertemu dengan rhythm bila terus praktis. Aku lainlah, aku cliche.

Jim Rohn ada beritahu aku, benda kalau tak praktis pun serupa tak payah ada, itulah yang dia cakap tentang talent. Sebenarnya, bukan talent atau bakat sahaja,  semangat pun kalau tak diapi-apikan manakan datang maraknya, cita-cita kalau tidak diapa-apakannya apalah motifnya kewujudan, kepercayaan kalau tak didalami takkan boleh menyerap ke tulang-temulang, katanya..guna sepenuhnya yang kita ada, asalkan ada, tak kiralah yang ada tu hanya sekelumit pun guna juga. 

Lumrahnya memang begitu, secara saintifiknya pun gitu , kalau kau mengadu kat doktor kau mudah letih, doktor suruh kau bersenam. Otot lagi banyak diguna, lagi kuat jadinya. Kalau tak percaya, tahun 2018 ni cuba buat apa kerja pun kau pakai tangan kiri, angkat baju tangan kiri, baling bola bowling tangan kiri, lempang polis tangan kiri, kecam artis pakai tangan kiri, masuk 2019 aku boleh jamin tangam kiri kau akan lebih kuat dan berotot dari tangan kanan kau.

Otak pun aku kira-kira sama jugaklah kaedahnya. Orang pintar biasanya orang yang berfikir dan selalu recycle sel-sel otak, bukan yang selalu simpan otak kat rumah tidak secara literal. Senang cerita camnila, kau beli nasi lemak ayam berempah pastu kau letak ke bawah tudung saji sampai lusa, basilah woi. Padahal, nasi lemak tu kalau dijamah tentu dapat hasilkan tenaga dan kebahagiaan dalam kekeyangan. Makanlah.

Apa-apapun kena berpada-pada pada tempatnya. Terlebih guna otot atau otak pun boleh jammed. Yang penting kena berotak baru boleh berontak.

Korang apa khabar? Dengar cerita kemain seronok duduk Malaysia yang sejuk ni, dah macam bercuti kat Eropah katanya, bukan cuaca je Eropah..wajah aku turut terkesan, dah macam lelaki Eropah pulak aku tengok, aku pun tanyakan pada kawan aku macam mana nak bendung situasi ni dari terus berlaku sebab aku tengok wajah dia masih kekal Asia, susah jugak dia nak jawab.

Mengenangkan kesejukkan yang melanda, aku teringat pada kereta pertama aku yang mendiam di perkarangan rumah, yang  kian lama tak dihidupkan. Aku capai kunci dan hidupkan enjin kereta, dia tak mahu. Rhythm langsung takde. Maka betul lah kata Jim Rohn.
Menulis merupakan satu aktiviti atau proses yang menarik, sekurang-kurangnya untuk aku. Menerusi penulisan, aku menjalani fasa-fasa melalui frasa-frasa  secara spontan juga dalam masa yang sama penuh penelitian. Ianya seperti penjelajahan minda, penyerahan perasaan dan penyimpanan fakta.

Menerusi penulisan, aku cuba sedayanya untuk berlaku adil dengan apa yang cuba dicerita, supaya tidak berbunyi terlalu hype dan juga tidak terlalu tawar. Apapun yang aku tulis, serius atau tidak, anggaplah ia bukan sesuatu yang konklusif, sesiapa pun berhak untuk membuat andaian dan memahami mengikut pemahaman masing-masing, serta aku juga berhak untuk tidak peduli.Kekhilafan dan ketidaksempurnaan juga pastinya akan muncul di sana-sini kerana sesungguhnya ini bukan sejenis maestro.

Aku punyai kecenderungan untuk menulis panjang-panjang, sebab aku rasa kena dengan diri aku. Aku bukan jenis yang bersedia untuk bersembang kalau jumpa dalam lif, sebab nanti kerana dek singkatnya waktu, perbualan atau cerita yang nak disampaikan mati ditengah jalan tanpa dikebumi, ekor takde kepala tak jumpa, mati terkapai hidup tak puas.

Pernah dengar tak orang kata, bila kita berborak selepas waktu 12 tengah malam, percakapan kita tu akan lebih natural dan jujurnya lebih? Boleh cuba sendiri. Ajak seorang (atau lebih) kawan kau berborak pukul 12 tengahari dengan 12 pagi. Pasti ada bezanya. Kalau 12 tengahari tu waktu berasak, kebanyakkan kita akan bercakap soal luaran dan cepat-cepat beransur ke soal lain, masa pun tak berapa banyak ditambah dengan kebisingan. Cerita situ habis situ.

Berbeza dengan 12 pagi, lebih tenang, sesuatu isu diperhalusi tanpa terkejar-kejar, perasaan akan pergi lebih dalam dan pendengar juga dapat mendengar dengan kurang prejudis dan lebih mendalam.
Lagi satu, menulis ni sebenarnya membuatkan fikiran kita lebih fokus dan organize. Sebelum dia jadi tersusun tu, dia akan menerawang dahulu, memang kaedahnya begitu. Entahlah kenapa, mungkin satu proses timbal-balik sama macam minum-kencing dan makan-berak.

Bila dah selesai tulis, kau baca balik hasilnya, baru boleh sedar yang kau tulis tu sejenis maklumat atau tahi. Tapi kalau tahi pun boleh buat baja, menyumbang kepada industri pertanian negara ye tak.
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home