Tentang Tipikal

**


Aku tak tahu sebab musabab why setiap kali aku akan menjawab dengan kukuh "Tak ada" bila ada rakan sekerja mengacu soal "Kau ada blog?".


Perbualan serupa ini terjadi lagi minggu lepas, ketika aku berbasa-basi dengan seorang rakan pejabat di department sebelah. 


"Apsal, apsal tanya camtu, aku ada blog ke tak" soal aku balik dengan rasa agak hairan berbaur bimbang bila secara rambang ditanya tentang blog.


"Sebab aku tengok kau macam orang ada blog"


Aku garu-garu kepala yang memang gatal dek kelemumur. Aku tak tahulah reason aku jawab takda, sama ada paranoid taknak ummat pejabat tahu nota-nota aku atau taknak too naive to believe everyone can be kawan.


Tak lama kemudian, ketika basa-basi menjurus ke arah bola sepak. 


"Kau pun ada main fantasy football ? ( competition in which participants select imaginary teams from among the players in a league and score points according to the actual performance of their players), dia tanya aku.


"Ada" jawab aku.


"Aku dah agak dah, aku dah agak, mesti kau pandai kan pilih-pilih pemain kan, kau nombor berapa sekarang?"


Kebetulan kedudukan aku memang teratas di liga.


"Aku dah agak dah, aku tengok kau aku boleh tahu..haha, sebab tu aku tanya kau ada blog tadi" kata dia sambil melihat muka aku.

Nampaknya muka seposen aku dah tak laku sejak akhir-akhir ni, orang dah boleh baca respon dan realiti, aku kena lari tipikaliti. Untuk pengetahuan semua, aku memang ralat dengan tipikal or something yang too predictable, serupa macam dengar lagu berulang di radio rasa nak tukar siaran.

Sebagai contoh, di setiap tiap tempat makan kan kita akan ada makanan kegemaran atau makanan wajib order, so aku akan order benda yang sama, paling tidak pun 8 daripada 10 kali akan order benda sama. Namun, benda yang aku rasa tak boleh blah, apabila ketika nak pesan makanan, tukang amik pesanan tu sendiri dengan muka bangga terus tanpa segaris ragu nyatakan aku nak order apa, eh..dia pulak yang bagitahu aku sebelum aku bagitahu dia, moment tu aku akan rasa tak boleh blah dan terus aku tukar order yang terniat. Sanggup aku nak order benda lain tahu tak, sanggup.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

2 comments:

  1. nampaknya personality u jenis mudah nak baca.. hahhaha... so predictableishit. =D

    ReplyDelete