BUKAN MUDAH - NUKILAN

[Kelana]
Hampir lelah hampir jatuh diri ini
Bila separuh semangat tiada di sisi
Tak mengapa ku tempuhi dugaan
Bukan mudah berjalan berseorangan

[Agenda]
Tubuh yang mengah lesu, berkais dan melombong
Pulang menapak laju dalam langkah yang melonjong
Yang menegur khabarku, berpaling bukan sombong
Titikku kini satu senyumkan yang dah melolong
Kadang terkena pedang bermata dua kurebah
Sedang terleka pandang permata disengat lebah
Biarpun lelah, lara takkan gundah dalam lemah
Ku sedar bukan mudah diludah beransur kebah
Pecah jari-jemari tekan tubi pensil kayu
Resah harianku telan ubi berkipas bayu
Bangkit hadap mentari biar terik ku tak layu
Berlari kerah lagi selagi ku dirgahayu

Tiada yang ringan dalam hal yang dititik-beratkan
Tekanan, perjalanan jadi pengalaman beratkan
Bermula dari angan bergiat sampai ke tua
Masih terngiang suara ibu membisik petua

[Chorus - Kelana]

[Zizi Kirana]
Berjaya melangkah pagar kawat berduri
Percaya, adakah hidup ini berjuri?
Sentiasa dihakim, dihukum darah sendiri
Berjasa pun dihakim, dihukum jasa dicuri
Bersuara lantang ku tiada cara dipertengah
Berdiri tegak aku nak diendah hingga megah
Berdiam diri pula dibakar hati disergah
Menyiram benih cita nak bercambah bukan mudah
Ke langit tidak sampai ke bumi tidak terpijak
Sesak nafas tergapai, maka tangkis dengan bijak
Mana langit kujunjung di situ bumi kupijak
Usaha yang kan usung pergerakan harus bijak
Bersedia di zahir mahirkan dari dirantai
Usah endah yang diraptai gusar hilang nak bersantai
Rujuklah awal akhir sebelum merempuh badai
Demi yang menanti jangan sekali maruah digadai

[Chorus - Kelana]

[Malique]
Dengarkan, fikirkan, zikirkan, dikirkan
Serapah pejuang-ulang sehingga mahkota dijulang
Dari putih mata, biar putus tunjang, putih tulang
Walaupun terbuang, dampar dasar cerun curam suram
Kalau hati bercahaya pasti temui jalan pulang
Tukar orientasi, modifikasi modus operandi
Digantikan cogan, gantikan slogan, hidup lataif nan mati
Diasahkan taji, kibarkan panji-panji, ingati janji-janji
Serikandi masih menanti-nanti di menara candi

Ya, menara candi
Masih menantikanmu di menara candi

(Chorus: Kelana)

(Outro: Malique)
Damba domba putih atau domba emas jati
Hanya satu punya sakti tikam hati-hati
Patah-patah yang bercambah menambah risiko
Muncul kemenangan bila terhapusnya ego



Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

3 comments:

  1. Saya suka quote dalam gambar yang di hujung entri tu. tQ.

    ReplyDelete
  2. maaf la x baca pon hahahaha.....

    ReplyDelete
  3. Hai semua

    Nama saya FRADESY RIRITIA, saya berasal dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang anda lihat pada catatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
    Saya tidak di sini untuk memberitahu anda kisah bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang kepada mereka.

    Saya di sini untuk memberitahu anda SYARIKAT PINJAMAN sebenar dan sahajalah yang ALLAH hantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

    Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai syarat dan syarat pinjaman yang cukup besar, untuk menutup semua pinjaman mereka mampu dimiliki dan cepat dilunaskan tidak seperti syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
    Tolong jangan tertipu oleh saksi yang mempunyai nombor dan whatsapp indonesia, mereka semua penipu, bagaimana syarikat individu boleh memberi pinjaman ?, itu harus menjadi pertanyaan pertama anda.

    Rakan-rakan saya di Asia, saya mohon anda mendengarkan saya ketika saya bersumpah kepada anda dengan nama Allah, bahawa saya mengatakan kepada anda semua kebenaran, Syarikat ALL GLOBAL GRANT LOAN, satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda setelah anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
    Mengapa anda tidak menjadi antara berita baik ini dengan menghubungi mereka segera jika anda SANGAT MENARIK untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan meningkatkan tahap kehidupan anda, berikut adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com.

    Anda bebas menghubungi saya di EMAIL fradesyriritia12@gmail.com saya untuk maklumat lebih lanjut, saya dengan senang hati akan mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
    Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.

    NAMA Syarikat: SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL
    EMAIL Syarikat: allglobalgrantloan@gmail.com.
    Whatsapp Syarikat: +1(304)997-4034
    E-mel Saya: fradesyriritia12@gmail.com

    ReplyDelete