Memiliki

Antara soalan yang rawak bila berjumpa kawan-kawan yang sudah lama tak berjumpa ;

Dah ada cuckoo?
Dah ada insurans?

Bukan nak kecam. Saja je nak kata. Kawan-kawan juga boleh dijadikan client, prospek atau networking. Ada juga kawan-kawan yang boleh dijadikan boss.

Ramai juga kawan yang tanya pakai kereta apa, anak dah berapa, rumah dah beli ke.

Bukan tak suka. Saja je nak kata. Memang inilah cara kita nak mengikuti perkembangan kawan-kawan kan. Berbasa-basi sekadar di permuka-mukaan. Mereka / kita akan tanya dah ada itu dah ada ini, seperti hidup ini satu perjalanan di pasar malam untuk memiliki sesuatu yang boleh dijinjing.

Cuma disebalik segala perkembangan dan kepesatan hidup, ada satu hal terpenting yang kita terlupa. Kalau kau ada jumpa kawan yang tanya /kisah secara literal atau tidak, " kau happy?'. Kawan macam ni lah sebenarnya kawan yang signifikan dan tempatnya di hati terdalam.

Atau lebih parah, kita pun menyangka happy adalah memiliki apa yang orang lain miliki meski bukan kemahuan sendiri.


Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

1 comment: