Di dinding sebuah kedai gunting rambut terpampang wajah seorang pelakon bollywood fofuler.

"Kasi potong sama macam tu Shah Rukh Khan"

"Ini kasi saya 5 ribu pun tak boleh buat Shah Rukh Khan"

"Mahatma Gandhi"

"Ok sepuluh ringgit."


Tahu nak kerja senang je penggunting rambut zaman sekarang.



Underwater World Langkawi



Banyak tempat menarik yang I jumpa kat link https://www.traveloka.com/en-my/activities. Thanks to Traveloka Malaysia sebab bagi suggestion yang best-best. So, I decide untuk bercuti ke Pulau Langkawi! And salah satu tempat yang wajib dilawati ialah Underwater World.

Sampai je kat entrance Underwater World Langkawi korang pasti akan mula teruja untuk tahu apa yang ada di dalam bangunan putih ni. Dari luar, Underwater World Langkawi ni kelihatan biasa sahaja. Tapi apa yang menarik kat entrance Underwater World Langkawi tu ada diletakkan satu akuarium besar yang pasti akan buatkan korang semua seronok, teruja dan tak sabar nak masuk dalam tengok apa yang ada kat dalam pulak. Kalau korang nak tau, kat Underwater World Langkawi ni bukan spesis hidupan laut je ada tau. Macam-macam yang ada sebenarnya kat sini! Bila masuk je ke dalam, selain dari pelbagai spesis ikan air tawar, kita juga dapat melihat pelbagai spesis reptilia seperti “Leopard Gecko”, “Chinese Water Dragon”, “Indonesian Blue Tongued Skink”, “African Fat Tailed Gecko” dan pelbagai spesis ular kecil  yang dipamerkan kat dalam kotak-kotak kaca yang berasingan. Klau korang masuk ke dalam lagi, korang akan disajikan dengan satu suasana yang pasti akan memberikan satu pengalaman yang berbeza. Di seksyen Hutan Hujan Tropika ni korang akan menikmati sendiri  suasana seakan berada di tengah-tengah hutan hujan tropika yang mendamaikan. kat sini juga kita dapat tengok flamingo, burung pegar dan lain-lain. Best sangat!!


Yang paling manarik, kat Underwater World Langkawi ni ada penguin. Wahh! Bestnya gila.. Tak payah pegi jauh-jauh sampai ke luar negara untuk tengok penguin. Bila dapat tengok penguin ni korang mesti teruja gila.. Apatah lagi bila tengok telatah comel penguin jalan terkedek-kedek. Spesis penguin yang ada kat Underwater World Langkawi ni adalah ‘African Penguins’ dan diberi nama ‘Rockhopper penguins’. Mereka ni dipanggil rockhopper penguins sebab suka sangat melompat dari batu ke batu. Dari tempat penguin tu, korang boleh masuk pulak ke satu ruang pameran yang mempamerkan pelbagai jenis hidupan yang bercengkerang. Tapi kat sini semua yang dipamerkan tu tinggal cengkerang je.. Ada macam-macam jenis tau.. Ketam yang besar dari spesis ‘Giant Japanese Crab’ pun ada dipamerkan kat sini. Kalau korang nak tau, kat dalam Underwater World Langkawi ni, bukan ada pameran je tau. Korang juga boleh cuba juga tarikan dan aktiviti lain yang disediakan kat dalam. Yang paling penting, korang jangan lepaskan peluang untuk mencuba Typhoon Pavilion. Sebelum masuk tu korang semua akan diminta untuk pakai baju hujan pakai buang yang disediakan kat situ.


Operation Hours

Daily10:00 am - 06:00 pm 

School Holidays / Public Holidays09:30 am - 06:30 pm


Memang mendebarkan sangat pengalaman kat dalam tu. Dengan angin kencang, dengan gegarannya, dengan goncangan yang kalau tak berpegang kuat-kuat memang boleh buat tergolek pastu siap ada efek basah kena percikan air laut yang bergelora.
 Aduh! Memang boleh buat lemah lutut tau kat Typhoon Pavilion ni.
Memang satu pengalaman yang best dan mengujakan walaupun korang akan kebasahan. Satu lagi tarikan yang disediakan kat dalam Underwater World Langkawi ni adalah Lost World Tunnel. Sebelum memulakan pengembaraan dalam Lost World Tunnel tu setiap seorang akan diberikan belon panjang. Dah nak buat apa pulak dengan belon ni. Rupanya, bila sampai kat dalam tu, belon ni lah yang akan jadi penyelamat korang dari terlanggar cermin. Untuk masuk ke Typhoon Pavilion dan Lost World Tunnel ni bayaran berasingan akan dikenakan. Korang boleh dapatkan maklumat berkenaan bayaran di sana. Dari Typhoon Pavilion dan Lost World Tunnel, korang boleh explore Underwater World Langkawi ni lagi. Ada macam-macam lagi hidupan laut yang  korang boleh tengok. Dari sekecil-kecil hidupan laut sampailah spesis-spesis yang bersaiz besar.  Kat sini juga korang boleh tengok batu-batu karang laut yang cantik – cantik. Terus korang akan rasa seperti nak buat akuarium sendiri kat rumah. Hahaha.



Sekiranya anda menggunakan perjalanan udara, lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (IATA: LGK, ICAO: WMKL), yang merupakan lapangan terbang antarabangsa yang terletak di Padang Matsirat, Langkawi, Kedah, Malaysia. Pilihan perkhidmatan pengangkutan awam adalah terhad di Pulau Langkawi. Walau bagaimanapun anda boleh mencari teksi dengan mudah di kawasan Lapangan Terbang Langkawi dan sekitar kawasan tumpuan pelancong. Di samping itu, Grab kini juga boleh didapati di Pulau Langkawi. Cara terbaik untuk ke Underwater World Langkawi adalah dengan kereta atau motor sewa atau pun dengan menaiki teksi. 


Selamat bercuti 😉






How would you choose between HDB and Condo




With so many properties available in Singapore, such as properties in Sengkang, buying a home is no longer a difficult decision. However, there are many Singaporeans who are facing the same dilemma: earning too much to buy a new BTO flat but would be financially tight if they were to buy a condominium. Are you one of those Singaporeans who is planning to buy your first house but you could not decide between buying an HDB flat or a condominium? Fret not, this article will guide you through whether you should consider an HDB flat or a condominium.

  1. Price difference
Most people who are caught in between buying a condominium or an HDB resale flat are those who have an income between $12,000 to $16,000 a month. This is also the group of people who are not eligible for a BTO flat. However, the average cost for a condominium can go as high as $1.2 million and this will cause them to be in financial constraint.

Assuming the average price for a condominium is $1.2 million, the buyer will then have to secure a bank loan of $960,000, where 5% must be in a form of cash. The monthly housing loan for a 25 years loan tenure will cost approximately $4,1000 a month after paying $60,000 minimum cash down.

As for HDB resale flats, it will only cost approximately $2,400 a month where the minimum cash down would be only $35,000 as to buying a condominium with which costs $60,000.

Maintenance cost for condominium is also much more expensive for condominium unit as compared to HDB flat. The maintenance fee for a condominium will cost approximately $250 or more whereas maintenance fee for HDB fee will cost only $70 to $80 a month.

There is a huge price difference between a condominium and HDB resale flat. Buying HDB resale flats are still more affordable than buying a condominium. Hence, you will need to plan your budget accordingly. If you are planning to have your first child, you might need to look into this carefully as you will need to start saving for your child’s education, insurance and so on after that.

2.                  Condominiums appreciate faster
It is commonly known that a condominium unit will appreciate faster in value as compared to an HDB resale flat.This is also greatly depending on the location of the property. For example, a condominium in Woodlands has appreciated by approximately 28% between 2011 to 2014, whereas an HDB flat located in Woodlands has appreciated under 4%.

This will only be relevant to you if you have any plans to resell your house in the future. That being said, if you are looking for a comfortable place to stay for long term, this should not be a concern for you to consider. However, if you plan to upgrade your house to a more luxurious one in the future, then you will have to consider this factor.

3.                  Facilities available
Many HDB flats nowadays come with the common facilities such as gymnastic, community gardens, basketball courts and so on. Although the facilities are not as great compared to facilities offered in condominiums, but they are improving. Therefore, the argument of HDB resale flats do not come with facilities is no longer valid.

Condominiums are naturally more expensive than HDB flats as they have better facilities and security. That being said, the monthly maintenance cost for a condominium will be much higher than the maintenance fee for an HDB flat. The difference in maintenance fee will be enough for you to indulge in some luxuries such as a vacation to a country you like.

Therefore, think of the price difference before deciding which to buy. List down the pros and cons for both having a condominium unit and an HDB resale flat.

4.                  Location
HDB resale flats are typically more expensive in prime areas such as the Central Business District. This is because the Central Business District have many amenities nearby, such as hawker centres, shopping malls, supermarkets and so on.

As for mass market condominiums, they are normally not located in prime areas. Condominiums that come with good locations tend to be expensive. Prices for condominium in prime areas can go up to as high as $1.2 million.

That being said, you should always choose a house based on the location. If you are lucky and manage to find a condominium unit located in a prime area, you should then go for it if your budget allows. If not, you could always go for a resale HDB flat that is also located in a prime area.

In conclusion, plan a realistic budget and only purchase a house that you can afford. You definitely do not want to end up being in a huge debt. Do bear in mind that you will have to spend on other miscellaneous fees, such as renovation fees after you pay for the down payment for your house.



When I talk about Marathon : WATERGATE SIXTEEN HOURS, PUTRAJAYA.



Hujung 2018 di suatu malam yang sunyi. Aku dirasuk/dijebak satu entiti tak dapat dikenalpasti.Tidak semena-mena aku telah mendaftar/bayar untuk sertai larian marathon 16 jam, minimun kena lengkapkan 50km.

Sebenarnya 10km pun aku tak pernah cuba. Jadi, bilamana aku masuk untuk minimum 50KM, maknanya sekaligus aku dapat cuba 10km yang pertama, 20 km yang pertama dalam hidup, 30km, 40 dan 50 km. Secara pukal lah senang cerita, tapi tu la..nak settle kena perah air peluh bukan air liur.

Yang bagi semangat nak join pertamanya sebab ada member, kalau sorang-sorang join mungkin akan banyak teringat pada kunci kereta dan rindu memberat kepada sofa kat rumah. Keduanya sebab format loop, boleh manage masa yang diberikan mengikut kesesuaian individu.

Dan boleh makan-makan jugak

PROLOG: Aku datang awal. Bila parking je kereta aku pun bukak spek mata nak lap. Tiba-tiba dengan tenang spek mata aku patah bingkainya. Spek mata ni memang memilih hari yang paling tak sesuai untuk patah. Dia tak memilih untuk patah depan shopping mall, tapi memilih untuk patah masa aku nak marathon. Nice.

Tapi usah khuatir. Memandangkan company tempat aku kerja ada bagi bajet untuk optical, jadi aku memang rajin tukar spek untuk utilize bajet tersebut, maka kat seat belakang ada spek back-up.Lega.lega.

 Marathon start pukul 830. Aku makan burger cheese daging disirami air fresh orange (orang belanja).Sambil makan bersembang dengan Din dan Amir yang sudah berpengalaman dalam bidang ni, aku cungkil sikit idea-idea untuk menamatkan marathon dan amik tahu jugak pasal format dan peraturan.

10KM : Ni kiranya testing pace dan lawat kawasan dulu. Secara kasarnya laluan boleh hadam, ada dua bukit yang mengusik perasaan tapi masih boleh dibawa berbincang baik-baik.
Memang steady la move tak henti untuk 10km. Tapi aku bisikkan kat otot aku supaya dont get too excited, tahniah untuk 10km pertama tapi bawak bertenang sebab malam masih remaja.

20KM : Menamatkan 20km (dalam kul 11-1am lupa dah) aku dah boleh berkenalan dengan otot-otot badan aku. Mereka dah mula menegur dan bercakap-cakap dengan aku, aku balas sapaan mereka dalam hati. Taknak otot merajuk awal aku pun rehat dulu, lagipun kalau diikutkan timing, still on track.  Tengok live score pun Liverpool tengah leading, aku jadi bersemangat sikit, nampak brader pakai jersi Liverpool tengah berlari aku jerit "Liverpool menang woi".



25-30KM : Aku berhenti dan baring jap sambil sempat tengok highlight kemenangan Liverpool 4-3. Pastu terlelap 10 minit lebih kurang. Bangun je tidur aku cari Din untuk meneruskan perjuangan. Sempat lah makan kudap-kudap sikit, sambil pekena air gedegang se-tin, tapi yang mesin ni tak berapa gedegang bunyinya, hampir tak berbunyi.

Sempat makan bubur nasi dengan sup ayam.

40KM : Ni fasa yang paling menduga zahir dan batiniah. Aku memang taknak push sangat sebab ni pertama kali nak bersuai-kenal. Training pun tak mantap. Macam kita baru first date dengan makwe, jangan terus sembang pasal khemah kahwin. Aku dah beberapa kali berhenti di bus stop mengira-gira kudrat. Fasa ni aku dah start pasang lagu Awie Live unplugged 1995 sambil turut bernyanyi...ohhh mengapa aku, dilukaii.
didusta..dipenjara begini..oh cinta, manisnya jika tiada..rahsia..antara kitaaaa. Terhibur jugaklah hati ini.

 Sempat makan dadih coklat.



50KM : Menjelang 50KM ni azan subuh dah berkumandang, berhenti dulu lah dengan larian berbaki 5KM. Din time ni dah selesai dan solat dengan tenangnya. Aku tak terus habiskan larian, taknak rush sangat sebab takde apa pun yang nak dikejarkan, bini pun takde call-call suruh balik.

Sempat makan nasi lemak (sambal sedap) dengan lempeng.

Teruskan 5KM terakhir sambil menikmati pemandangan matahari terbit.

Epilog: Lepas tamat Marathon aku cari Din. Rupanya dia dengan Amir layan tidur beralaskan karpet ditemani seekor kucing garang. Kucing tersebut sempat gigit medal dan tangan Amir. Sebelum pulang, sempat lagi berselfie-sama dengan medal dan T-shirt finisher. Secara keseluruhannya, berpuas hati dan berterima kasih kepada Din, Amir, semua peserta dan organizer kerana memberi sokongan.


Note: Kena kuatkan muscle.


Orang selalu suruh tutup pintu dan tingkap bila sudah masuk maghrib. Aku takde masalah pasal tu, cuma bila disuruh tutup tu orang akan cakap tujuaannya supaya setan tak masuk.

"Tutup pintu dengan tingkap tu, dah maghrib kang setan masuk".

Benda ni aku dah dengar sejak abad-abad yang lalu. Tapi bukan ke kalau setan tu nak masuk memang dia akan masuk jugak, setan bukan macam manusia nak masuk ikut pintu, bukan macam kucing nak masuk ikut tingkap, setan ni badan manusia pun dia boleh masuk, kan?

Kau rasa?
Bila nak berterus terang atau direct , kebiasaan orang akan menggunakan frasa yang aku rasa tak perlu pun, seperti!

"Ni aku jujur dengan kau..."

"Sejujurnya lah kan..."

Sebab ini membuat aku mempertikaikan segala perkara yang dikatakan sebelum ini tanpa frasa sebegini disebut, adalah separa jujur, tidak jujur atau ..sejujurnya memang kita takkan tahu.
SIRI BERCAKAP DENGAN PELARI : AZURA ABU

Sejak tahun 2018, aku semacam ada sedikit obsesi dengan larian atau marathon. Atau pada skala kecil mungkin jogging. Cycling pun aku minat jugak. Senang kata, aktiviti yang berkait dan seumpamanya lah. Pada kefahaman aku sendiri pun, aktiviti begini sangat bermanfaat kerana otak dan tubuh badan bersahabat akrab, kalau badan lesu otak pun turut buntu. Formula badan cergas otak cerdas ada kebenarannya bukan sekadar gimik iklan air minuman ye tak.

Disebabkan minat, aku nak buat macam yang Tamar Jalis buat Siri Bercakap dengan Jin tapi ni versi bercakap dengan pelari. Mangsa pertama aku ialah seorang yang bernama Azura Abu (bukan nama glamer tapi nama sebenar).


- Fnd: salam Azura
- Fnd: kahkah Azura
- Azura Abu: Wslm..
-Azura Abu: Hahaha
-Azura Abu: Salam Jumaat
- Fnd: ada ke org panggil kau Azura
- Fnd: kau tak macam Azura
- Azura Abu: Ada je
- Fnd: oo
- Azura Abu: Kan nama aku
- Azura Abu: Hahaha
- Fnd: kah kah
- Azura Abu: Apa daaaaaa...
- Azura Abu: Haaa...nak tanya nih
- Fnd: patut aku yg nak tanya kau
- Azura Abu: Mimpi apa tetiba mintak no tepon?
-  Fnd: oo
- Fnd: nak pinangkan kau utk adik aku
- Azura Abu: Kahkahkahkah
- Fnd: kahkahkah
- Azura Abu: Kelakat
- Azura Abu: Kelakat
- Fnd: tapi tu lah..adik aku perempuan.
- Azura Abu: Kelakar
- Azura Abu: Tgk taipo
- Fnd: yg lelaki pun dah kahwin
- Fnd: so sebenarnya...
- Fnd: kelakar sampai typo tu sebenarnya berdebar lah ye tak
- Azura Abu: Tak
 - Azura Abu: Sbb mmg selalu taipo
 - Fnd: ok
 - Fnd: disclaimer: kalau kau ada masa nak reply, kau reply..kalau takde boleh reply bila2 masa seblum 2030.
 - Azura Abu: Hahahaha..ok
 - Fnd: sebenarnya sejak akhir2 ni aku ada separa obsesi sikit kat marathon, larian, atau skala kecik jogging
 - Azura Abu: Bagus
 - Fnd: mcm minat tpi bukanlah aku betul2 mengerjakannya
 - Fnd: mcm minat bola, suka tgk bola , baca pasal bola, gaduh pasal bola
 - Azura Abu: Takpa, at least ko buat jugak dari tak buat langsung
 - Fnd: so aku mcm nak buat mcm tamar jalis tu, sesi bercakap dgn jin
 - Fnd: tpi bercakap dgn pelari la
 - Fnd: sekadar suka2.
 - Azura Abu: Hahahaha..
 - Fnd: boleh masuk dlm blog utk arkib
 - Azura Abu: Aku buleh jadi supporter ko
 - Fnd: sejak bila kau minat berlari-lari ni?
 - Azura Abu: Panjang ceritanya
 - Azura Abu: Aku ko tabah la baca
 - Azura Abu: 1) mula-mula join larian jambatan sultan mahmud sekadar suka-suka
 - Azura Abu: 2) masuk yg fun run
 - Azura Abu: Lepas tu aku tgk anak sedara aku buleh medal, aku tercabar dan dengki, masa ni tahun 2015. Aku cakap tahun 2016 aku nak join yg 12KM sbb nak medal..
 - Azura Abu: 3) sejak dari tu, aku join larian yg ada kat terengganu ni sbb nak kumpul medal tapi mmg tak training, masa tu pun lari sekadar suka-suka
 - Fnd: kau memang menetap di terengganu ke?
 - Azura Abu: Yep
 - Fnd: apsal aku pernah jumpa kau kat port klang?
 - Azura Abu: Sbb masa tu aku kerja sana. Then penghujung 2011 aku resign balik kg sbb family matters.
 - Azura Abu: Sambung cerita
 - Fnd: maknanya, bermula dari hasad dengki kau kat anak sedara..kau makin kerap masuk larian ..
 - Azura Abu: Tu salah satu sebablah. Bila aku tgk medal aku makin byk, aku gembira.
 - Azura Abu: Hahahaha..
 - Azura Abu: Lepas tu jumpa mbr skolah aku yg sama2 terjerumus join larian jugak, jadi ada geng
 - Fnd: yer..kalau ada geng lagi sedap
 - Azura Abu: Kira 2016-2018 tu lari sbb nak medal
 - Azura Abu: Start ogos 2018, aku tgk virtual run mcm best..so sept 2018 adalah 1st time aku join VR..
 - Fnd: laa..baru lah lagi
 - Azura Abu: Yaaa...
 - Azura Abu: Utk VR mmg baru lagi sbb baru beli tepon. Tepon lama dah arwah. Tu yg makin semangat join VR.
 - Fnd: kah kah
 - Azura Abu: Sebelum tu, mei 2018,
 - Fnd: banyak selfie sampai arwah tepon dibuatnya, sakit jantung kut.
 - Azura Abu: Kahkahkah..mana ada. Storage kecik, game lagi, gambar kucing byk laa..
 - Azura Abu: Sambung cerita
 - Fnd: sambung...sambung...
 - Azura Abu: Mei 2018, aku jumpa seorg kakak ni masa tgh shot Marang Swimathon. Dia tegur aku.."awak ni athlet ke?"
 - Fnd: wow
 - Azura Abu: Aku cakap tak, tapi aku byk join larian suka-suka..
 - Azura Abu: Sbb dia kata body aku fit dan tak macam org umur 30-an-an..
 - Fnd: ek..aku ingat kau muda drpd aku
 - Azura Abu: Then, dia ceramah aku kaw-kaw..dia suruh aku serius, lari utk naik podium bukan suka-suka lagi, ada matlamat..
 - Azura Abu: Coming soon 35 next week.
 - Azura Abu: Kahkahkahkah
 - Fnd: bapaklah
 - Azura Abu: Terkesan gak la sikit dgn kata-kata kakak tu..tapi masa tu aku tak serius sgt lagi..
 - Azura Abu: Hahahaha..
 - Azura Abu: Kakak tu pun bekas atlet gak, dia join renang n masa tu doa tgh shoot husband dia (org jepun) habiskan swimathon tu..
 - Azura Abu: Kira kata-kata kakak tu buat inspirasi la utk aku
 - Azura Abu: Hahahhahaa..
 - Azura Abu: Lepas larian jambatan sultan mahmud 2018 la aku serius lari..
 - Azura Abu: Kasi fit stamina..
 - Fnd: setiap pelari mesti atau motivasi dibelakang yg tolak dia untuk berlari, biasanya sebab nak kurus dan tohmahan masyarakat..tpi bagi kau tu bukan faktor..bermula dari hasad dengki, kemudian kebahagiaan dikalungi medal, selepas tu terispirasi dari kata2 seorang kakak utk naik podium secara serius....bukan utk suka2..tpi kenapa tidak untk suka2?? kan suka tu lagi bagus dari serius
 - Azura Abu: Lari utl suka-suka tapi stamina ke laut
 - Fnd: aku sebenarnya suka tgk org suka2 berlari sebab terpancar suka diwajah
 - Azura Abu: Sekrg ni pun aku lari sbb nak fit stamina aku..
 - Azura Abu: Lepas tu aku lari kat tempat yg ada kucing
 - Azura Abu: Boleh bagi makan kat dorang n amik gambar dorang..
 - Azura Abu: Hahahaha
 - Fnd: yeah..aku ada nampak instagram kau yg paparkan gambar kucing2 yg kau terserampak masa larian
 - Azura Abu: Oh, ada lagi sebab lain..aku patah hati, bila lari aku pikir nak habiskan larian jarak yg aku target je. Dan lupakan yg lain..
 - Azura Abu: Kucing2 tu mcm supporter aku laaa..



 - Fnd: ke kau nak husband jepun mcm akak tu
 - Azura Abu: Kalau ada jodoh..kahkahkah
 - Fnd: ini menarik
 - Fnd: kawan aku ada sedikit jepun..nak aku kenalkan
 - Azura Abu: Muda dari aku ke?
 - Azura Abu: Kahkahkahkah
 - Fnd: lebih2 kurang, seliparnya lah yg jepun tpi dia melayu
 - Fnd: ok hambar
 - Azura Abu: Kahkahkahkah..
 - Fnd: ok skrg crita pasal larian, bukan jodoh.
 - Azura Abu: Mcm aku cakap tadilah, sekrh ni yg aku byk lari tu sbb aku join VR..
 - Fnd: marathon mana paling jauh kau pernah complete?
 - Azura Abu: Pastu, bila aku lari, ramai gak la kwn2 aku terpengaruh join larian jugak..
 - Fnd: yg bukan VR
 - Azura Abu: Larian jambatan 2016 & 2017, 12KM
 - Fnd: Sultan Mahmud tu kan
 - Azura Abu: 2018 aku masuk 5KM yg ada medal sbb masa daftar tu (april 2018) aku demam n rasa xlarat nak join 12KM, masa ni xde motivasi lagi. Hahaha
 - Azura Abu: Yup
 - Azura Abu: Tapi kawan aku yg 1st join larian sultan mahmud 2018 join 21KM..
 - Fnd: ada kira tak medal kau dah berapa
 - Azura Abu: Terus aku rasa nak join yg 21KM utk 2019 nih
 - Fnd: go go
 - Azura Abu: Termasuk VR ke?
 - Fnd: rasanya dah sampai masa kau pecahkan rekod peribadi
 - Fnd: termasuk
 - Azura Abu: Dlm 30 kot
 - Fnd: bapaklah
 - Azura Abu: Salah satu sbb aku join VR pun sbb medal yg cute
 - Azura Abu: Kahkahkahkah
 - Fnd: 30 dalam masa 2 tahun lah kan
 - Azura Abu: Dlm 4 tahun la kot..
 - Azura Abu: Termasuklah larian fit malaysia, hari sukan negegara
 - Azura Abu: Negara
 - Azura Abu: Organisasi lain lagi
 - Fnd: Mcm mana kau bahagikan masa tu, kau kerja mende kat terengganu
 - Azura Abu: Aku tak keje
 - Azura Abu: Jaga mak
 - Azura Abu: Nak kena ada org kat rumah
 - Azura Abu: Jadi biasa aku lari pagi laa
 - Azura Abu: Aku buat part time photog je
 - Fnd: kau lari dari rumah lah?
 - Azura Abu: Kalu ada mbr2 yg nak pakai assistant aku join laa..
 - Azura Abu: Kalu area kg aku lari dari rumah
 - Azura Abu: Kalau kat taman, bawak keta park sana lah
 - Azura Abu: Ya, tgk sedap lari 5KM, nanti nak tambah 10KM..
 - Azura Abu: Slow-slow
 - Fnd: tadi kau cakap, berlari ni pun boleh lupakan hal patah hati.masa berlari..apa sebenarnya yg berlangsung dlm kepala kau
 - Fnd: aku syak berlari boleh menjadikan org lebih kreatif dan menambah kepaduan otak
 - Fnd: kau tahulah idealis2 dunia pagi2 semua berlari
 - Azura Abu: Susah jugak nak jawab soalan nih
 - Azura Abu: Hahaha..
 - Azura Abu: Katakan aku join VR 10KM, lepas tu aku target bila aku nk habiskan. Mcm 2.5KM x 4 hari..
 - Azura Abu: Jadi, utk 2.5KM tu, aku dah boleh tahu berapa pusingan yg aku kena pusing (ni kat taman).
 - Azura Abu: Sepanjang larian tu, aku tak pikir sgt laa, enjoy the moment, tgk org, mata melilau cari kucing..
 - Azura Abu: Sambil2 tgk henpon dah berapa lama aku lari..
 - Fnd: mcm meditasi la.lapangkan/refresh otak
 - Azura Abu: Lepas tu, utk 4 hari 2.5KM tu, aku plan la hari ni lari kat taman A, next taman B,
 - Fnd: seorang?
 - Azura Abu: Lebih kurang laaa..tapi dlm otak aku cari kucing je laa
 - Azura Abu: Hahahaha..
 - Azura Abu: Yep..
 - Fnd: aku kalau jumpa kucing,aku suka sergah kucing..
 - Azura Abu: <Media omitted>
 - Azura Abu: Mcm ni..hahahaa
 - Fnd: sampai kucing tu mencarut lah dibuatnya
 - Azura Abu: Aku plan betul2 utk 01-15 januari..
 - Azura Abu: Kejam..hahahaa
 - Fnd: kat runtastic memang boleh buat gamba gini ke..ke kau edit
 - Azura Abu: Mmg boleh
 - Fnd: nanti ajarlah
 - Azura Abu: Cuma tarikh tu aku edit lain

 - Azura Abu:



 - Azura Abu: Ni awal-awal dulu
 - Azura Abu: Kelaut jugak la pace
 - Azura Abu: Aku jadikan larian aku menarik dgn apps nih..
 - Azura Abu: Hahahhaahaa..
- Azura Abu: Jadi, begitulah ceritanya
 - Azura Abu: Ko nak tulis dlm blog ke?
 - Fnd: aku kena bagi soalan lagi kalau nak tulis dlm blog
 - Fnd: apa perubahan yg signifikan sebelum kau jadi pelarian dan selepas.
 - Azura Abu: Aku list kan company VR yg aku join.

1) 42Race
2) Spreen
3) Big Run
4) Another Running Club
5) 139BPM

 - Azura Abu: Stamina aku
 - Azura Abu: Dulu, larian 200mtr pertama pancit, jalan, lari
 - Azura Abu: Sekrg utk 3KM-4KM pertama aku boleh lari non-stop walaupun slow
 - Fnd: stamina yg kau dah jana tu ada beri impak positif kat kehidupan seharian kau?
 - Azura Abu: Badan aku jadi sedap
 - Azura Abu: Mcm mana nak cakap
 - Azura Abu: Aku rasa makin fit laa
 - Azura Abu: Rasa fit, xmengah sangat
 - Fnd: matlamat 2019?
 - Azura Abu: 6pack tu mgkin ada sikit
 - Azura Abu: Kahkahkah
 - Azura Abu: Keep running
 - Fnd: 👍
 - Azura Abu: Selagi mampu berlari..
 - Fnd: apa maksud company VR
 - Fnd: organizer lah kan
 - Azura Abu: Organizer Virtual Run
 - Azura Abu: Yup
 - Azura Abu: Yg aku jumpa kat FB
 - Fnd: 5 tu still running la? maksudnya..kau boleh dpt 5 medal sekaligus?
 - Azura Abu: Kalu event vr ada yg menarik, aku join laa
 - Azura Abu: Yup, bayar pun byk lah..huhuhuhu..
 - Fnd: apa yg menariknya VR.lari sendirian berhad jugak kan?
 - Fnd: medal je lah kut aku tgk ada yg cun
 - Azura Abu: Hahaha..tu je lah..
 - Azura Abu: Dan boleh arrange masa sendiri bila nak lari
 - Fnd: ye betul
 - Azura Abu: 😆😆😆
 - Fnd: rasa mcm soalan aku tak cukup mencabar..macam soalan fun run lak..
 - Azura Abu: Hahaha...
 - Azura Abu: Cerita aku bukannya menarik sgt pun
 - Fnd: terima kasih atas perkongsian, sedikit sebanyak memberi inspirasi utk org lain amal gaya hidup sihat
 - Fnd: teruskan berlari, kirim salam kat kucing-kucing , aku kat sini lagi banyak terserempak dgn hanjing.
 - Azura Abu: Hahahaha..sama-sama.
 - Azura Abu: Terima kasih jugak sbb sudi intebiu aku
 - Fnd: kah kah
 - Fnd: terjumpa kat larian mana2 jgn lupa belanja kopok leko
  - Azura Abu: Baikk..



Kesimpulannya dari sesi bercakap dengan pelari dengan Azura Abu, pertama berlari bagus untuk orang yang nak move on, iyelah kalau tak move…bukan larilah namanya. Azura Abu sempat berpesan “ Peluh yang menitis tu ibarat ingatan aku pada dia yang telah hilang…”. Aku malas nak tanya lebih lanjut.



Kedua, berlari ni memang boleh membantu untuk mengekalkan keremajaan. Kalau kau tak percaya, ni boleh tengok 10 Years Challenge yang dia buat :



Dah macam amik hari yang sama, sebelah kiri tu amik waktu tengahri sebab nampak matahari terik sikit, yang belah kanan amik waktu petang sikit time dah redup.






Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home