SEMBANG BUKU / Lelaki Harimau - Eka Kurniawan

SEMBANG BUKU
Lelaki Harimau - Eka Kurniawan


Cerita dimulai dengan satu pembunuhan kejam tanpa senjata. Punyalah awal dia punya klimaks, kemudian baru diperhalusi satu per satu lembaran cerita yang tragis.

Margio membunuh Sadat dengan hanya menggunakan gigi beliau, mengokak leher Sadat tanpa belas dan perikemanusiaan.

Persoalannya. Bagaimana beliau melakukan pembunuhan tersebut? Apa pembakar semangat Margio sehingga sanggup berkelakuan sebegitu brutal dan gothik? 

Cerita bergerak dari belakang ke depan dan melompat dari satu garis masa ke masa yang lain bagi membuka dan menghuraikan satu demi satu kisah tragik yang berkisarkan pada watak utamanya Margio dan manusia-manusia porak-peranda di sekelilingnya.

Berlatarbelakang keluarga yang tinggal di sebuah perkampungan di Indonesia, buku ini tebal dengan keganasan yang berlaku dalam keluarga, penindasan terhadap wanita dan budaya masyarakat yang lali dengan mabuk judi dan zina, pertembungan sosial dan agama dicerminkan dengan baik. 

Selain menyampaikan sebuah cerita , novel ini turut menonjolkan budaya masyarakat yang didiami watak, pemikiran dan juga kepercayaan-kepercayaan mereka. Antara contoh tentang kehadiran harimau yang diturunkan secara batin kepada Margio dan juga mengenai tanah yang tidak mahu menerima jenazah ayah Margio akibat daripada kebiadapan hidupnya.

Babak-babak dan latar diceritakan dengan terperinci, seolah-olah kita dapat melihat, bau, sentuh dan sekaligus merasai kehidupan yang dilalui. Ini mungkin akan membosankan bagi sesetengah orang.Namun, sebagaimana buku Salina karya sasterawan kita, buku masterpiece biasanya mempunyai kebolehan dan kelebihan untuk menyimpanbeku suasana tempat, kejadian, perasaan secara terperinci sehingga pembaca 50 tahun akan datang akan tetap merasai.

Sebuah cerita yang ringkas tapi diceritakan dengan unik dari sudut berbeza. Sesuatu yang mengetuk kotak fikir, adakah keganasan yang wujud dalam diri Margio hasil dari kehadiran harimau mistikal atau berpunca dari pengaruh menyaksikan keganasan yang berlaku dalam keluarganya? Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

1 comment:

 1. Hai semua

  Nama saya FRADESY RIRITIA, saya berasal dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang anda lihat pada catatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
  Saya tidak di sini untuk memberitahu anda kisah bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang kepada mereka.

  Saya di sini untuk memberitahu anda SYARIKAT PINJAMAN sebenar dan sahajalah yang ALLAH hantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

  Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai syarat dan syarat pinjaman yang cukup besar, untuk menutup semua pinjaman mereka mampu dimiliki dan cepat dilunaskan tidak seperti syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
  Tolong jangan tertipu oleh saksi yang mempunyai nombor dan whatsapp indonesia, mereka semua penipu, bagaimana syarikat individu boleh memberi pinjaman ?, itu harus menjadi pertanyaan pertama anda.

  Rakan-rakan saya di Asia, saya mohon anda mendengarkan saya ketika saya bersumpah kepada anda dengan nama Allah, bahawa saya mengatakan kepada anda semua kebenaran, Syarikat ALL GLOBAL GRANT LOAN, satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda setelah anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
  Mengapa anda tidak menjadi antara berita baik ini dengan menghubungi mereka segera jika anda SANGAT MENARIK untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan meningkatkan tahap kehidupan anda, berikut adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com.

  Anda bebas menghubungi saya di EMAIL fradesyriritia12@gmail.com saya untuk maklumat lebih lanjut, saya dengan senang hati akan mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
  Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.

  NAMA Syarikat: SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL
  EMAIL Syarikat: allglobalgrantloan@gmail.com.
  Whatsapp Syarikat: +1(304)997-4034
  E-mel Saya: fradesyriritia12@gmail.com

  ReplyDelete