On life, death and plant

 

Syngonium : Aku tengok kau lama tak menulis?


F : Maksud kau, blog?


Syngonium : Blog, facebook..


F : Haha rasa macam tu lah. Pencen awal.


Syngonium : Jadah. Bukan dapat makan duit pencen pun.Kenapa.


F : Mungkin terlalu banyak benda nak tulis, sampai tak tahu nak mula yang mana. Macam nak kemas rumah, terlalu banyak benda nak kemas  tak tahu dan tak mula-mula.


Syngonium : Banyak sangat benda takut-takut jadi dark side kepalaotak kau.Mungkin kau boleh mulakan dengan conversation ni?


F : Ni?


Syngonium : Yaa..


F : Okey..ni pun boleh. Menulis as in free-spirit, bebas, membebaskan, membersihkan, menyuci ?


Syngonium : Macam onani la, kau kena lepaskan apa yang tersimpan. Then baru kepala kau fresh and fit. So how are you?


F : Kau samakan menulis dengan onani ke sial.


Syngonium : In a way..freedom, aspiration, imagination, emotion...peribadi...kau keluarkan something inside kau yang authentik..in a way lah maksud aku.


F : Kau metaforakan dengan kentut je kan mudah. Harmless but still very important.


Syngonium : Boleh jugak Fendi. Aku cuma nak suntik sedikit fun dalam bermetafora, bukan lagi kelam seperti senja berlabuh dan cahaya rembulan memecah kesepian.


F : Ok fine.


Syngonium : So how are you.


F : How are you as greeting or how are you like you really-real want to know? If for real, this going to be long...dan macam mana cahaya rembulan boleh memecahkan kesepian, cahaya mana ada bunyi?


Syngonium : How are you like what happen to your life lah. Is it sunny day or raining.


F : Nah..metafora lagi. Hmmm..recently aku ada housemates baru..


Syngonium : Housemates? Rumah kau sebenarnya ada berapa bilik berapa tingkat yang kau masuk housemates baru.


F :  : Persian Shield dan Monstera. Nama housemates aku tu.


Syngonium : Oooh lupa aku, kau sekarang bersahabat dengan pokok. Sekarang ni kau samakan pokok-pokok kau dengan teman serumah pulak.


F: In a way..menyuntik sedikit fun. On my own term.


Syngonium : Mana yang Fun.. ada pokok-pokok di rumah atau samakan pokok dengan housemates yang fun?


F : Dua-dun fun, double fun. Tapi ni bukan fun-fun macam fun yang kita selalu anggap fun, you know, lepak weekend jumpa kawan-kawan yang kita suka buat benda yang kita suka adalah fun, tapi fun pun ada different side of fun.


Syngonium : Mungkin sebab tu dunia kena ada metafora, personifikasi dan perbandingan, supaya senang untuk kita manusia memahami kehidupan, sebab sekarang ni otak aku terbelit dengan cakap kau.


F : Just fun je la kalau macam tu.


Syngonium : Takde metafora parabola?


F : Just fun.


Syngonium : Ok fun, fine.


F : Hah, betul rasa macam baru je excited tengok playsation keluar dulu, ataupun excited tengok kasut sport, sekarang tengok pokok kat IG pun boleh leka. Dulu tempat yang seram bila masuk adalah mall, sekarang pergi nursery lagi seram, mesti ada pokok yang ngikut balik.


Syngonium : Berapa banyak spesis pokok kau dah ada sekarang..your housemates..


F : Banyak juga..lebih 15-20 spesis rasanya. 


Syngonium : Banyak tu bagi yang baru mula zaman covid, rasanya kau dah another level.


F : Ya..rasanya kawan aku pun tak banyak macam tu.


Syngonium : Sedih.


F : At least kau ada untuk tanya how are you kat aku.


Syngonium : Aku ni manifestasi kau saja. Tapi facebook kau ramai jugak kawan.


F : Betul lah tu, zaman sekarang ni aku rasa kawan online dah boleh dikira sebagai kawan betul lah tu, dalam keadaan realiti kehidupan kita sekarang yang perlu ada penjarakan, dipenjarakan.


Syngonium : Setuju. Kerja pun dari rumah, takde pun orang cakap kerja secara online tu bukan kerja, kerja online pun tetap kerja ye tak..kena diberi gaji.


F : Ya ya..Berkawan dengan pokok pun tiada kurangnya juga. Banyak benda kau boleh belajar dari pokok.


Syngonium : Antaranya?


F : Pokok aku banyak daun yang jatuh, ada daun yang mati, dalam pada tu dia keluarkan daun baru jugak..jadi aku terbelah bahagi nak sedih pada kematian atau nak meraikan kelahiran baru.


Syngonium : Kalau ikut lumrah dunia..kita harus jalani apa yang di depan. Teruskan dengan apa yang ada. Mati takkan dapat dielak. 


F : Ya, cuma tak tahulah bila dan bagaimana. 


Syngonium : Kau manusia.Jasad kau mereput tapi jiwa kau immortal.. masih belum ditamatkan. Mahal jiwa tu.


F : Aku pernah ditanya kalau aku mati, aku nak ditanam di mana.


Syngonium : Mana.


F : Aku tak peduli sangat kut mana tempat aku ditanam. Tak pernah bother aku sehingga aku ditanya.


Syngonium : So sekarang , kau bother kat mana mayat kau akan ditanam?


F : Mayat tu macam aku mati kena bunuh je. Cakaplah jenazah atau jasad, sedap sikit aku nak menjawabnya.


Syngonium : Tadi kau yang nak samakan menulis dengan kentut, sekarang nak sedap pulak. Ok, kau rasa mana yang sesuai nak tanam jenazah kau.


F : Bukan, maksud aku, soalan tu bother aku bukan sebab jawapannya. Tapi, persoalannya la,kalau aku dah mati kenapa aku nak bother lagi pada jasad aku yang kosong ni..tak carry apa-apa weigh pun kan kat mana aku disemadikan..aku dah boleh terbang, bebas, abadi, kembali ke pulau harapan...


Syngonium : Bukan kau kena ikat dan kena seksa ke time tu.


F : Kahkahkah!


Syngonium : Depends la pada apa yang kita tinggalkan kat dunia, kalau hanya kentut busuk yang ditinggalkan usahlah nak pulau harapan, memang taklah nak hidup macam adiwira boleh terbang bagai. Entah-entah kena berlatih merangkak dari sekarang


F : Kemon..bagilah aku cerita fun-fun sikit.. ustaz-ustaz dah selalu cerita pasal benda gothik, tapi..tapi lah kan, aku ada google yang menurut kitab Ar-Ruh ada menyatakan, bagi orang yang boleh menjawab soalan Munkar dan Nakir,di akhir sekali malaikat itu akan berkata, “Tidurlah kamu sepertimana tidurnya pengantin.”


Syngonium : Simbolik tu. Ustaz-ustaz pun banyak guna simbolik, atau macam kita cakap tadi, metafora bagai.


F : Ya, hadis dan Al-quran pun ada kan? Banyakali kan kita dengar ustaz menerangkan pasal saiz sayap malaikat, kebaikan malaikat, dosa manusia, kepanjangan waktu dan cerita-cerita lain , banyak guna bahasa yang sebegini. Kadang seronok mendengarnya, tapi tu lah, mana ustaz dapat cerita tu pun nak tahu jugak.


Syngonium : Kitab-kitablah kut. Aku rasa kitab-kitab sufi pun banyak bahasa yang begitu. 


F : Itulah, jangan dicampur aduk sastera orang dulu, puisi dan sajak sebagai penyedap cerita sebenar sudahlah. Cerita hang tuah pun masih tak selesai.


Syngonium : sebagai manusia, masih penuh kekhilafan untuk membuat kesimpulan ye tak. 


F : Kita takkan dapat pernah simpulkan, sebab bukan kita pegang masa. 






Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

2 comments:

  1. aduh metaforanya hahaha tapi in a way betul gak, keep writing fendi :D

    ReplyDelete