FILTER




Kawan sepejabat aku cakap disebabkan kerja dia yang by nature mempunyai kuota angkat punggung dari kerusi yang terhad, mak dia cadang amik je job lain macam jadi cikgu ke kalau ada. Walaupun cikgu-cikgu selalu kata jadi cikgu di musim-musim begini susah, tapi aku rasa mak dia nampak kerja dia lagi havoc memandangkan mak dia pun cikgu. Apapun,  mempunyai pilihan adalah sesuatu yang bagus, sentiasa bersedia dan mempunyai back-up. Aku rasa mungkin mak ayah dia dah capai lekuk di mana pendapatan per kapita dah tinggi dan cukup untuk diagihkan kepada isi-isi rumah.


Kalau sebelum covid19, orang bergantung pada aktiviti pelancongan untuk  release stress kerja di ibu kota, kalau kat lembah Klang ni ramai yang lari ke Melaka atau Perak di hujung minggu. Bagi yang menggemari aktiviti lasak, ada yang panjat bukit atau gunung, main ATV atau macam aku dapat kayuh 10-20km pun dah okey. Tapi jangan gantungkan 100 peratus pada aktiviti ni untuk release stress, perlu ada suis-suis lain juga yang boleh ON. Macam aku menemui kehidupan baru dengan menanam pokok-pokok di ruang separuh kangkang kera di balkoni, nasib baik tak susah sangat lah hobi baru ni, cuma kena ada separuh kangkang kera dan makan modal sikitlah. Modal tu aku amik dari budget hiburan yang tak dapat dijalankan di musim pkp, kawtim.


Walaubagaimanapun.

Tak semua ada privilage untuk punyai pilihan. Ada orang tak ada pilihan lain kecuali untuk terus move on, kiri kanan tak nampak lorong lain atau signboard untuk u-turn. Apa yang ada, itulah yang diguna. Dah itu je jalan yang ada, berlubang, berbatu-batu atau makhluk halus bersimpang-siur, kalau being strong is the only option then tekan minyak je la ye tak. 


Kalau pakar suruh untuk mengelak untuk menelusuri media sosial saban hari, cuba mengamalkan penjarakan sosial dengan news tak tentu hala dan cerita-cerita yang menganggu algoritma fikiran kau yang cuba dimampankan, meskipun kau cuba..namun tetap orang akan sampaikan juga bahan dari media sosial tak kira melalui aplikasi seperti whatsapp atau secara lisan, tak kira pada 12 tengah malam atau 12 tengahari buta. Oleh itu, internal filter kena sentiasa dikemaskini, cuba untuk pastikan sentiasa dalam kawalan meskipun begitu banyak kelodak dan filter tidak bocor. Kalau bertakung lumpur, pasir atau tanah hitam. lama-lama boleh rosak motor nak proses nanti. Nak fikir pun lepas tak lepas, jangan tersalah padam suis lak.


Aku baru amik vaksin dos pertama. Selain sedikit sakit di tempat kena cucuk, nampaknya takde side effect sangat. Terasa macam nak demam tapi tak jadi demam. Namun bila balik rumah tu aku cuba jugak buat-buat lemah, dapatlah rehat-rehat sikit kan, manalah tahu kalau buat-buat lemah wife masakkan sup ayam ke kan. Tapi tu bila punya zaman, sekarang kalau lemah kena telan panadol je, berkesan dengan pantas katannya. Buat-buat lemah sebenarnya lagi memenatkan, dia macam buat-buat busy lagi letih dari betul-betul busy, aku kira macam tu la, dahlah tak mendatangkan hasil. Kang buat-buat lemah, jadi terbiasa lemah pulak.


Kadang tak suka nampak lemah sebab macam akan menyusahkan orang lain, berapa kali aku masuk hospital tapi tak inform kawan-kawan atau family supaya dorang tak risau atau mungkin aku taknak nampak lemah / vulnerable. Padahal kena sedar yang human condition memang by nature akan lemah. Semua orang suatu hari nanti akan jadi orang kurang upaya, mata kian tak nampak , telinga makin kurang peka, kena pakai tongkat, kemudian kena pulak naik wheelchair, pakai pampers kencing pun tak tus dan sebagainya. Bermain dengan masa dan saatnya sahaja dan bermain dengan filter-filter selagi boleh.


Memetik kata-kata Michael Gifford:


It seems to me now

that I have been living a lie.

Staying out of the public view,

hiding my condition.

But then, look around you.

How many of us here

deny the human condition,

in one form or another?

We get old.

That's the truth.

And how can you tell true stories about

the human condition if you deny it,

or choose only the good bits?

Youth and beauty, passion and sex.

We all come to this, you know,

if we're very lucky.

There's no truth in cosmetic

enhancement, you know,

no candor in collagen.

Besides, which face

would you have lifted?

What a ship of plastic fools.

Incontinent, botoxed, nipped,

tucked, liposucked,

studded with diamonds,

sailing into the sunset.

"Cowards die many times

before their deaths."

"The valiant never

taste of death but once."

"Of all the wonders

that I yet have heard,

"It seems to me most strange

that men should fear,

"Seeing that death, a necessary end,"

"Will come"

"when it will come."




Sekian, sekadar berkongsi je, belum rasa nak go lagi.

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

3 comments:

  1. Luar biasa. Terima kasih kenal aku dengan Michael Gifford. Kau jaga diri dan terus menulis lagi.

    ReplyDelete
  2. aku baca sampai habis tapi kepala aku sangkut kat "di ruang separuh kangkang kera" tadi.. macam mana kau ukur ni fendi..? lols.. sakit kepala aku.. :p

    ...

    ReplyDelete