Dup Dap

 Dari dulu wife aku tanya, ulang-ulang, macam dia tak puas hati dengan jawapan aku.


Soalan dia, kenapa aku suka dia, atau pilih dia, atau senang cakap..kenapa aku kahwin dengan dia. Soalan dia muncul kerana dia merasakan aku boleh je pilih orang lain, orang yang aku admire atau ex.


Jawapan aku secara rambling, sebab waktu dan ketika, dia ada masa aku dah bersedia, kiranya macam tepat dan terasa dipermudahkan. Macam kat poket kau ada banyak kunci, kau masukkan je kunci yang pertama, terus terasa match dan kau putarkan kunci tu dan pintu pun terbuka.


Soal cinta dan suka tu of course lah kan, kalau tanya kenapa aku suka dan cinta tu pun aku sukar nak jawab, aku cakap dia paling cantik pun dia marah taknak terima, aku siap cakap takde yang lagi cantik kat daerah ni..pun dia taknak terima. 


Masa awal-awal suka tu, ada satu hal yang aku rasa dia tak cliche. Masa aku snap gambar dia randomly, dia tak mintak pun nak tengok gambar yang aku snap tu, which is agak rare lah bagi seorang perempuan. 


Tapi sekarang lain lak, sekarang 100kali suruh snap, pastu kena amik balik, pastu siap pakej kena marah amik gambar tak betul. Manusia berubah di setiap fasa.


So aku takde jawapan lain. Jawapan lebih kurang lah aku jawab setiap kali.


Sehinggalah baru-baru ni, aku jumpa jawapan yang baru, which is jawapan yang aku rasa aku baru sedar. Aku suka dia sebab dia buat aku happy. Dia macam kaut kuota happy dalam diri aku, bila saat pertama jumpa, bersemuka dan seterusnya.


Cuma bila benda tu sentiasa berlaku, kadang tak sedarlah sebenarnya kuota tu dia dah ubah algoritma jantung, sedangkan kalau kuota tu tak dikaut, ada kapasiti dalam diri aku yang suram dan tidak bermaya…detakan yang berbeza.

 

Ok aku lock jawapan ni.


Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

1 comment: